Sociale huurwoningen in Waelpolder in plaats van verpleeghuisbedden?

Politiek
Kevin Klinkspoor, raadslid voor CDA Westland.
Kevin Klinkspoor, raadslid voor CDA Westland. (Foto: Thierry Schut)

De fractie van het CDA Westland heeft het college van B&W in Westland gevraagd naar de stand van zaken omtrent het aangekondigde verpleeghuis en huisartsenpraktijk in de Waelpolder in ‘s-Gravenzande. Onlangs maakte het college namelijk bekend dat zij een aanvraag om een omgevingsvergunning heeft ontvangen voor de realisatie van twee appartementengebouwen met sociale huurwoningen, op de locatie in de Waelpolder die bestemd lijkt te zijn voor het eerder door het college aangekondigde verpleeghuis en een huisartsenpraktijk. 

Raadslid Klinkspoor en steunraadslid Verbraeken van CDA Westland vragen het college daarom of de realisatie van de sociale huurwoningen effect heeft op het aangekondigde verpleeghuis en de huisartsenpraktijk.


Mitchel Verbraeken, steunraadslid CDA Westland. - Thierry Schut

De ruimte is schaars

Klinkspoor: “Vooropgesteld is het CDA voorstander van de bouw van sociale huurwoningen in onze gemeente, onder meer om onze jeugd te kunnen huisvesten. Onze fractie vraagt zich echter af hoe de hiervoor gekozen locatie zich verhoudt tot het aangekondigde verpleeghuis. De ruimte is schaars en onze fractie is benieuwd of die locatie wel genoeg ruimte biedt voor zowel twee appartementengebouwen met 104 woningen, als een verpleeghuis met 70 verpleeghuisbedden, 40 woningen voor partners en mantelzorgers van zorgbehoevenden én een huisartsenpraktijk.” 

Tekort aan verpleeghuisbedden

De fractie van CDA Westland spreekt al jaren haar zorgen uit over het niveau van de verpleeghuisbedden in Westland. Verbraeken: “Er heerst al jaren een aanzienlijk tekort aan verpleeghuisbedden in Westland, waardoor onze Westlandse inwoners noodzakelijkerwijs in verpleeghuizen in andere gemeenten terecht komen. Dat kan leiden tot schrijnende gevallen waarin inwoners van hoge leeftijd hun partners, met wie zij hun hele leven hebben samengewoond, vanwege de afstand niet meer kunnen bezoeken. Onze fractie was daarom erg enthousiast over de aangekondigde plannen van het college om in de Waelpolder niet alleen 70 verpleeghuisbedden te realiseren, maar hiernaast ook heeft gedacht aan woningen voor de partners en mantelzorgers van die zorgbehoevenden.”