Arend Koornneef (90): ‘Als je eenmaal lid bent, ga je nooit meer weg’

Sport
V.l.n.r. Aad Middelburg, Arend Koornneef - gestoken in het nieuwe club-shirt - en Gerrit Noordam van het bestuur van IBC Maasdijk.
V.l.n.r. Aad Middelburg, Arend Koornneef - gestoken in het nieuwe club-shirt - en Gerrit Noordam van het bestuur van IBC Maasdijk. (Foto: Debbie van Eijk)

Indoor Bowls Club Maasdijk bestaat 25 jaar. In die kwart eeuw groeide de vereniging uit van een paar leden naar ruim veertig. Met elke week competitiewedstrijden, twee grote toernooien per jaar en een jaarlijks drukbezochte ledenactiviteitendag, floreert IBC Maasdijk meer dan ooit. Arend Koornneef (90), oudste lid en een van de oprichters van de vereniging, vertelt wat er mooi is aan deze typisch Engelse sport.

Door Debbie van Eijk

Arend was pas vers begonnen aan zijn pensioen toen hij in 1999 samen met Emmo Sportel, Tjerk Prins en Dik Maat werd benaderd door Simon van der Ende. De sporthal in Maasdijk was net opgericht en moest rendabel worden gemaakt; daarom zocht Simon nieuwe sportverenigingen. Bowls, dat raadde hij aan. Arend herinnert zich: “Daar hadden we nog nooit van gehoord, maar we waren van harte uitgenodigd om in Hoek van Holland te komen kijken.” Het beviel meteen. “We besloten ervoor te gaan en benaderden daarom familie en vrienden om ook lid te worden.”


Bestuur

Het bestuur werd gevormd door Emmo (voorzitter), Tjerk (secretaris) en Arend (penningmeester). “Het begon algauw lekker te draaien en we kwamen al snel materiaal tekort”, vervolgt Arend. De matten en ballen zijn bij bowls de grootste kostenpost. Neem de prijs van een bowlsmat in 2001, vervaardigd uit speciaal materiaal: ruim 3200(!) gulden. Daarom zochten de mannen tweedehands spullen. “Je moest er wel wat voor overhebben, want matten van dertig meter lang en 4 meter breed stop je niet zomaar in je achterzak,” lacht Arend.

De Westlandse bowls-spelers kregen het spelletje aardig onder de knie. Regelmatig werden ze uitgenodigd om op toernooien te komen spelen: “We gingen naar Hoek van Holland, Charlois, Schiedam, Dordrecht en nog meer plaatsen. Wij op onze beurt nodigden deze clubs ook uit op onze toernooien.”


Stilte voor de ‘storm’ van een toernooi.

Toernooien

IBC organiseert twee toernooien per jaar: in april het Voorjaarstoernooi, in september het Westlandse productentoernooi. Daarbij worden er altijd Westlandse producten uitgereikt; veelal afkomstig van Maasdijkse bedrijven en soms afkomstig van de eigen leden. “Bloemen en groenten, van eigen leden ook. Chrysanten, fresia’s,” somt Arend op. “Een doosje druiven.”

Wat bowls zo’n leuke sport maakt? “Het is een heel oud spel en bij veel mensen onbekend. Je moet er eigenlijk eerst mee kennisgemaakt hebben om de koorts ervan te pakken te krijgen,” vertelt lid Aad Middelburg. Arend vult aan: “En je kan het op hoge leeftijd spelen.” Zijn clubgenoten lachen, want als er iemand is die dat kan zeggen, is het de 90-jarige Arend wel.

Bowls

Bij bowls draait alles om een jack, een wit balletje waar naartoe wordt gegooid. Elke speler heeft drie of vier bowls. De jack wordt gegooid vanaf de voetmat. Hierna gooien de spelers van de verschillende teams om de beurt hun bowls: asymmetrische ballen. Teams moeten proberen hun bowls het dichtst bij de jack te krijgen. Een beurt wordt een ‘end’ genoemd. Wie na acht ends de meeste punten heeft, is de winnaar.


Welke bowl ligt het dichtst bij de jack?

Lief & Leed

Arend: “Er wordt meestal fanatiek gespeeld, maar naast het wedstrijdelement is er ook veel saamhorigheid.” De saamhorigheid uit zich in de Lief & Leed-afdeling van de vereniging, vertelt Aad: “Als er een grote gebeurtenis is, zoals een huwelijksjubileum of juist een langdurige ziekte, is er iemand die extra zorg en aandacht heeft voor dat lid, in de vorm van een kaartje bijvoorbeeld.”


Arend Koornneef wordt geridderd met 20 jaar lidmaatschap.

Maar ook het wekelijkse sociale contact is fijn voor de leden, die bijna allemaal gepensioneerd zijn. Arend: “Elke donderdagochtend spelen we eerst een wedstrijd. Dan houden we pauze en gaan we koffiedrinken. Wie jarig is, mag trakteren. Is er een keer geen jarige, dan is er altijd wel iemand die belt of mailt met de vraag of er al iemand is om te trakteren; anders neemt diegene zelf wat mee.”

Kijkje nemen

Na vijfentwintig jaar telt IBC Maasdijk veertig leden, en dat aantal is precies goed. Hoewel, ze hebben zeven matten en per mat kunnen er zes mensen spelen. In theorie kunnen er dus nog wel een paar mensen bij. Het liefst vrouwen. Daarvan telt de vereniging er nu zes, dus die zijn wel ondervertegenwoordigd. Wie nieuwsgierig is, kan op dinsdagmiddag gedurende de wintermaanden komen kijken.

Mee met de tijd

Hoewel er, behalve het ledental, in een kwart eeuw weinig is veranderd, gaat IBC Maasdijk wel mee met de tijd. Zo heeft de vereniging een eigen website en vernieuwen ze, dankzij sponsoren, regelmatig hun shirts. Op 14 maart beginnen ze aan hun derde lijn, gesponsord door Ruitenburg Adviseurs & Accountants.

Op 1 mei is hun 25-jarig bestaan officieel een feit. Daarom wordt de ledenactiviteitendag dit jaar iets uitgebreider gevierd. “We gaan een boottocht maken met een brunch. Met de partners erbij. Dat is altijd reuzegezellig. Er gaan net over de zestig mannen en vrouwen mee.”

65 jaar getrouwd

Arend heeft in 2024 nog een jubileum te vieren: hij is 65 jaar getrouwd met ‘zijn’ Nel, met wie hij vier kinderen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen heeft. Samen gaan ze veel op pad, behalve op donderdagochtend dan. Arend: “Ik heb tegen mijn vrouw gezegd, je kan regelen wat je wil; donderdagmorgen is van mij.” En dat blijft voorlopig nog wel even zo: “Als je eenmaal lid bent, ga je nooit meer weg.” Meer info: www.ibcmaasdijk.nl.

Er wordt fanatiek gegooid bij bowls.

Foto’s: IBC Maasdijk