Wanneer begint de winter 2024?

Nieuws
Wanneer begint de winter?
Wanneer begint de winter? (Foto: Pexels)

REGIO - De winter komt er weer bijna aan! De winter is voor veel mensen hun favoriete seizoen. Lekker knus op de bank met chocolademelk en een kerstfilm op de tv! Maar wanneer begint de winter precies? En hoe zit het met de astronomische winter? Je leest het in dit artikel!

Wanneer begint de winter 2023?

De winter van 2023 begint op 22 december. Let op: de meteorologische winter begint al op 1 december! ‘Meteorologisch’ houdt in dat meteorologen bepaald hebben dat alle seizoenen in totaal 3 maanden duren. Zo dus ook de winter (december, januari, februari).

Waarom begint de winter vanaf 22 december?

Op vrijdag 22 december staat ’s middags de zon aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. Dacht je dat de winter op 21 december zou beginnen? Niet gek. Rond de 21e begint vaak wel een nieuw seizoen, maar dit verschilt dus per jaar. Dat heeft in dit geval te maken met de astronomische winter.

Wat is de astronomische winter?

Als we het hebben over de astronomische winter kijken we dus naar de stand van de zon ten opzichte van de hemel aan de Steenbokskeerkring. Dat moment is door sterrenkundigen bepaald. Voor de zomer is bepalend het moment waarop de zon het meest noordelijk staat (gezien vanaf de aarde). Voor zowel de lente als herfst gaat men uit van het moment dat de zon recht boven de evenaar staat.

Einde van de winter

De winter eindigt op 20 maart 2024.

Meteorologische winter

Voor de weerkundigen begint de herfst ieder jaar op 1 december. Dit komt omdat de wisselende dagen van de astronomische winter erg onhandig zijn voor weerkundigen. Op deze manier duurt ieder seizoen precies drie maanden.

Wat kun je vogels voeren in de winter?

Niet alleen wij mensen hebben het soms zwaarder in de winter dan zomers, ook voor vogels is het niet hun favoriete tijd van het jaar. Met welk voer help jij vogels de winter door?

  • Vetbollen (zonder netje! Daar kunnen ze in blijven hangen)
  • Zonnebloempitten
  • Pinda’s (ongezouten) aan een ketting
  • Noten
  • Vogelpindakaas

Andere seizoenen 2023

Benieuwd naar wanneer de andere seizoenen beginnen in 2024? bekijk ze hieronder!