Beeldkwaliteitsplan Schoorl: ‘De dorpse korrel’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Habrofotografie)

SCHOORL- “Hm, plan 17”, hoorde wethouder Ernest Briët iemand brommen terwijl hij op weg was naar de theaterzaal van de Blinkerd voor de presentatie van het Beeldkwaliteitsplan voor centrum Schoorl. “Oké, plan 17, dacht ik bij mezelf. Dan gaan we dat dus bouwen.” Briët trapte zelfverzekerd de avond af. “Met gezwinde spoed zijn we aan de slag, nu met dit beeldkwaliteitsplan en straks met de volgende fase. Gezwinde spoed.” Maar de zorgvuldigheid in het participatietraject moet daar tegelijkertijd niet onder lijden, want dat lijkt daar in Schoorl nu juist eens niet onaardig te gaan. Van verschillende kanten uitten deelnemers aan de de klankbordgroep die met bureau Vinke had samengewerkt aan wat woensdagavond werd gepresenteerd hun complimenten. “Klankbordgroep? Ik weet van niks, daar ben ik niet voor uitgenodigd”, zei iemand anders. “Wij hebben daar ook niemand voor uitgenodigd”, zei Stefan Bödeckere van stedenbouwkundig bureau Studio Vinke. ”We hebben oproepen geplaatst om mee te doen aan de klankbordgroep en daar kwamen veel reacties op.”

door Ed Bausch

“Het centrum van Schoorl revitaliseren, op maat”

Vier keer kwam die groep bij elkaar en over het algemeen zagen de deelnemers in de woensdagavond gepresenteerde schetsen en voornemens wel terug wat ter tafel was gekomen. Vooral niet te hoog bouwen. Dat betekent maximaal twee verdiepingen plus een kap, een enkele uitzondering op een markant punt daargelaten (een ‘special’ in de woorden van de stedenbouwkundige). Op de schaal van Schoorl, duurzaam, heel veel meer groen, paadjes, straatjes tussendoor, goede bezonning voor nieuwe horeca aan de paardenmarkt. “Het wordt misschien in één keer gebouwd, maar het moet lijken alsof het in tientallen jaren aan elkaar is gegroeid, zoals het vroeger ging.” En dus lieten de schetsen de diversiteit zien, in gevels, rooilijnen, gebruik van bakstenen en zelfs onderscheidende ornamenten.” Het gaat om vernieuwing, verfraaiing van bestaande panden en nieuwbouw, ook een toevoeging van 120 woningen, voor jongeren en ouderen, geen gezinswoningen. “En met dat type huizen kun je leuke balkonnetjes maken”, illustreerde Bödecker.

Vier gebiedjes

Er zijn vier gebiedjes in het centrum waar de focus op is gericht. Aan het begin van de Laanweg, op de hoek met de Sportlaan en het verlengde daarvan, de Paardenmarkt (“Die krijgt een complete en groen make-over), wat verderop, op de plaats van het politiebureau is een echte stolp gedacht. En dan natuurlijk de nieuwe parkeergarage aan de Sportlaan, best een groot ding. “Maar is ‘ie groot genoeg?” Dat is ‘ie, zei de stedenbouwkundige, hij voldoet aan alle actuele normen voor parkeren. “En bij het Buitenduin komt dan een parkeerterrein voor met name toeristen.”

“Geen armetierige goten”

En verder ging het met zijn verhaal over goten die niet armetierig moeten ogen, over ‘fijnzinnigheid in de kozijnen’ en veel meer. Het zag er allemaal overtuigend uit. “Ja, zoiets is dan het uitgangspunt voor architecten. Die zijn over het algemeen wel blij met een kader.” Bödecker denkt nog na over de begeleiding van de architecten. Er wordt gedacht om er vijf uit te nodigen, ook weer met het oog op de diversiteit. “Ja, een soort supervisiegroep lijkt dan wel nodig in het verdere traject. Zodat alles in de buurt blijft van waar nu draagvlak voor lijkt te zijn”, concludeerde de wethouder na afloop in de foyer. Met gezwinde en zorgvuldige spoed voorwaarts, in september een Raads Informatie Avond (Ria), met ook een uitgewerkt en doorgerekend plan voor de parkeergarage. En dan zou over ruim twee jaar een eerste schop de grond in moeten kunnen, voor ‘plan 17’. Dat gaat dan nog niet over het meest iconische gebiedje van Schoorl, het Klimduin. Niemand brandt daar nog de vingers aan. Maar heel Nederland kent dát wel als Schoorl. Een berg zand is daar voldoende.

Afbeelding