Literaire wandeling door Groet voor zevende keer gehouden

Nieuws
Schrijfster Pauline Vijverberg over uit Zuid-Afrika die de literaire wandeling doet door Groet met rondleider Kees de Bakker, bij het Witte Huis in Groet
Schrijfster Pauline Vijverberg over uit Zuid-Afrika die de literaire wandeling doet door Groet met rondleider Kees de Bakker, bij het Witte Huis in Groet (Foto: Ingrid Wijnstok)

GROET - Voor de zevende keer wordt de literaire wandeling door Groet geprolongeerd als vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado Zomerpodium 2023. De literaire wandeling door Groet wordt gehouden op zondagen 23 en 30 juli, 6 en 13 augustus onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. De wandeling begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname bedraagt 20 euro per persoon.

De wandeling is eigenlijk gratis, want iedere deelnemer mag daarnaast en liefst vooraf een keuze maken uit een boek van 20 euro in de Hier…-serie: Hier begint de victorie – Schrijvers over Alkmaar – Van Bosboom-Toussaint tot Zwagerman, Hier ligt Hemelrijk – Kunstenaars en schrijvers begraven in Bergen – Van Adriaan Roland Holst tot Lucebert – Van Charley Toorop tot Simeon ten Holt door Bob Polak. Hier is het paradijs niet verloren – Schrijvers over Bergen aan Zee – Van Gorter tot Van Dis, Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve en Hier ligt zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis, op ‘Hemelrijk na’, alle samengesteld door Kees de Bakker. Ook kan men kiezen voor de biografie Onder wuivende palmen – Bill Buysman’s 50-jarige Kilima Hawaiians-story, een loopbaan die in 1934 begon.

Aanmelden

Aanmelding kan via info@conserve.nl of via 072-509 3693 (of appnummer 06-20821818). Wie wil kan aansluitend in groepsverband mee gaan lunchen in restaurant De Bokkesprong in Groet onder de tafel in het tuinterras. 

2015

De eerste literaire wandeling door Groet werd in 2015 gehouden, dit is het zevende jaar (onderbroken door corona in 2020 en 2021). Artistiek leider van het Eldorado Zomerpodium 2022 is singer-songwriter Bert van Baar, die als we geluk hebben het gezelschap uitzwaait met zijn lied Het Noordhollands landschap. Meer oer de achtergrond: de natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal ‘Teun de Jager’ dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl. Eindelijk komt na veel inspanningen van de historische werkgroep beeld en wandelroute Teun de Jager het romantische en robuuste beeld van Teun aan de voet van het Klimduin in Schoorl in 2024. Dan wordt ook de Teun de Jager-wandelroute officieel in gebruik genomen.

Hollands Glorie

Niet in Groet, maar in Schoorl werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl. Hanny Alders uit Schoorl publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis wat leidde tot een verkoop van een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. J. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl vlak tegenover waar vroeger de Rabobank gevestigd was. Groet trok Marie Brusse en zijn jongste zoon – de latere kunstenaar Mark Brusse – werd er geboren in 1937 het stenen huis ‘De Krocht vlak naast De Bokkensprong. Peter Brusse was toen nog maar zes weken. Ook acteur Kees Brusse zocht vaak Groet op, nog voor zijn dood in 2013 bezocht hij een paar keer het Witte Kerkje. In Groet woonde ook Jan-Erik Romein, die na de dood van zijn ouders, de historici Jan en Annie Romein Verschoor, aan de Achterweg 22 in Groet bleef wonen en naast hem broer Bart waar aanvankelijk op nummer 20 Brecht van den Muijzenberg woonde. Ook op de Achterweg woonde op nummer 17 Elly de Waard, destijds popjournaliste en nog geen dichteres, samen met dichter Chris J. van Geel in het huis dat hij geruild had met John Rädecker, die werkte aan het monument op de Dam in Amsterdam. Op Carpe Diem, camping Eldorado en op de Achterweg bivakkeerde Nescio enige tijd.

Zomerhuisje

Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje (is nog eigendom van de familie) en genoot in een hangmat alsof hij in Zuid-Frankrijk zat. In het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Victor Poort in De avonden) in het verhaal over Karel en hoe het huisje er kwam in ‘Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden’. Het is niet uitgesloten dat het door regelmatige terugkeren van de families Romein, Reve en Van Amerongen in de jaren dertig naar camping en huisjesterrein De paardenhemel de bakermat gelegd is voor Reve’s romandebuut De avonden. (In diezelfde Paardenhemel werkte dichteres Neeltje Maria Min jarenlang aan haar oeuvre.) Reve’s cirkel met Schoorl en Groet is helemaal rond omdat Reve vier maanden lang in Schoorl werkte aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen. En sinds twee jaar woont Dorinde van Oort in Groet, in het huis van Peter Vegter. Zij publiceerde een familiegeschiedenis in de roman Vrouw in de schaduw in 2006. Eerder publiceerde zij al in 1989 Meisje voor halve nachten en in 1992 Vrouwenvlees en in 2012 Paulus de Boskabouter of het dubbelleven van Jean Dulieu. Jan van Oort (Jean Dulieu, 1921-2006) was de vader van Dorinde van Oort.

Kees de Bakker