Provinciale Statenverkiezingen 2023 gemeente Bergen: alles dat je moet weten!

Politiek
Kom jij ook stemmen?
Kom jij ook stemmen? (Foto: Stockfoto)

BERGEN/EGMOND/SCHOORL/GROET - De Provinciale Statenverkiezingen komen er aan: 15 maart mogen we weer naar de stembus. Maar waar stem je nou precies op? Hoe, wat en waar over de Provinciale Statenverkiezingen in gemeente Bergen: alles dat je moet weten kun je lezen in dit artikel.

De eerste exitpoll is bekend in Noord-Holland. Het is zeer spannend of BBB of VVD de grootste wordt in Noord-Holland, volgens een exitpoll van Ipsos

15 maart 2023 is de verkiezing van leden voor de Provinciale Staten van Noord-Holland en eveneens de verkiezing van het bestuur van waterschap Hollands Noorderkwartier. Dat kan alleen als u kiesgerechtigd bent. 


Kiesgerechtigd

Stemmen mag wanneer u 18 jaar of ouder bent op de verkiezingsdag én de Nederlandse nationaliteit bezit. Voor de verkiezing van het bestuur van waterschap Hollands Noorderkwartier is het ook mogelijk om te stemmen wanneer u de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie heeft of van een land buiten de EU en een geldige verblijfstitel. 30 januari is bepaald wie mogen stemmen. U krijgt dan een stempas als u 30 januari stond ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Verhuist u na 30 januari naar de gemeente Bergen? Dan krijgt u uw stempas van uw vorige gemeente. U kan dan niet in de gemeente Bergen stemmen.

Wat is het

De Provinciale Statenverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. Binnen drie maanden na de verkiezingen kiezen de leden van Provinciale Staten op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het goedkeuren of verwerpen van wetsvoorstellen. Daarnaast heeft de Eerste Kamer de taak om de regering te controleren. De leden van de Eerste Kamer worden dus indirect gekozen. Dat gebeurt door de leden van de Provinciale Staten, de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen onder meer het beleid van de provincie op de belangrijkste punten, zoals of en waar steden en dorpen kunnen uitbreiden, spoorwegen, natuurgebieden, boerenbedrijven enzovoort.

15 maart

15 maart is dus de dag van de verkiezingen. Alle stembureaus zijn dan geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Waar kun je stemmen? Klik hieronder

23 partijen

De Statenleden kiezen maandag 30 mei 2023 de nieuwe leden van de Eerste Kamer. Iets meer dan twee maanden na de verkiezing dus al. In totaal hebben 23 partijen in Noord-Holland een lijst aangeleverd voor de provinciale verkiezingen. Daarvan zijn dertien partijen nu vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland, namelijk GroenLinks, VVD, D66, PvdA, JA21, CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, PVV, SP, ChristenUnie, Denk en Namens Noord-Hollanders. Bij de aankomende verkiezingen kunnen inwoners ook stemmen voor BVNL, 50Plus, Volt, Onafhankelijke politiek NH, JA21, BBB, AWP voor water, klimaat en natuur, Nederland met een plan, Code Oranje, Piratenpartij en Jezus Leeft. Je hebt nog tot 15 maart om erover na te denken en je erin te verdiepen. Ga wel stemmen en zorg voor beweging.

Meer weten

Wil je meer weten over de verkiezingen? Klik dan hieronder voor alle relevante informatie: