Zes aanhoudingen na drie explosies in Heerhugowaard; burgemeester noemt zaak ‘heel triest’

112-nieuws
De politie heeft maar liefst zes aanhoudingen verricht na de explosies in Heerhugowaard.
De politie heeft maar liefst zes aanhoudingen verricht na de explosies in Heerhugowaard. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - In het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 maart vonden twee explosies plaats bij woningen aan de Middenweg in Heerhugowaard. Zondag 10 maart vond een derde explosie plaats. In het onderzoek naar de reeks explosies heeft de recherche in Noord-Holland Noord maar liefst zes aanhoudingen verricht. Het gaat om jongemannen in de leeftijd van 17 tot 24 jaar. Twee van hen, jongens van 17 en 18 jaar uit Heerhugowaard, werden 10 maart al aangehouden.

De drie explosies vonden plaats bij de voordeuren van twee verschillende woonadressen aan de Middenweg in Heerhugowaard. De eerste explosie was in de nacht van zaterdag 2 maart rond 03.15 uur. Eén dag later, zondag 3 maart, werd ook rond 03.15 uur een voordeur ontzet door een explosief voorwerp. Een week later, zondag 10 maart, vond de derde explosie plaats. De explosieven hebben grote schade toegebracht aan de woningen. De gevolgen zijn beperkt gebleven tot materiële schade en schrik. Maar dit had heel anders kunnen aflopen.

Aanhoudingen

Dinsdag 19 maart werden een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 17-jarige jongen uit de gemeente Koggenland aangehouden. Een dag later werd een 18-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden. Deze verdachten worden vrijdag 22 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 17-jarige verdachte die al op 10 maart werd aangehouden blijft langer vast zitten. Twee 18-jarige jongemannen uit Heerhugowaard, aangehouden op 10 en 16 maart, zijn inmiddels heengezonden maar blijven wel verdachte in dit onderzoek.

De recherche zet het onderzoek naar de explosies aan de Middenweg in Heerhugowaard voort.

‘Heel triest’

Burgemeester Maarten Poorter van Dijk en Waard uit zijn zorgen over de situatie. “Dat jongeren dit doen of in de verleiding komen dit soort dingen te doen, is heel triest. Ten eerste voor mensen die slachtoffer worden van dit gedrag, maar ook voor de jongeren zelf. Dit gedrag blijft nooit onbestraft en zorgt er voor dat deze jongeren al met een behoorlijke achterstand de rest van hun leven tegemoet gaan. Onze inzet om de jeugd weerbaarder te maken, zal alleen maar toenemen. Dat doen we samen met politie en welzijnswerk, maar ik doe daarbij ook een appél op ouders. Bij de inzet op preventie kan iedereen een rol spelen.”