"Onze baan is de leukste van de wereld!" (Foto: Theo Annes)

Ed en Tiny Ydo na 35 jaar nog steeds een gouden team!

Algemeen

NOORD-SCHARWOUDE - AL 35 jaar is juwelier Ed Ydo niet meer uit het straatbeeld van Langedijk weg te denken. Ed en Tiny Ydo vieren op 23 januari, samen met de klant, deze mijlpaal.

Volgens Tiny Ydo zijn de jaren voorbij gevlogen. Met ups en natuurlijk ook met downs, maar het laatste slaat ze lekker over. "We kijken altijd vooruit, en genieten van wat we nu hebben. En dat is onder andere een heel fijn team met wie we het ontzettend getroffen hebben. Toen Afra eerst, en daarna ook Tineke met pensioen ging, had ik het zwaar, dat mag je best weten. Ik hecht me namelijk nogal aan mensen, en als het goed zit, zit het goed. Maar ik doe nog steeds regelmatig een bakkie met ze hoor, en op de speciale vrienden- en familie avond ter ere van het jubileum zijn ze er uiteraard ook bij!"

Team Ydo

Gelukkig werden deze rotsen in de branding vervangen door net zulke kanjers. "Ik liep Ageeth letterlijk tegen het lijf. Jarenlang was zij het gezicht van Hink Sport, opgeleid door Mary Hink zelf haalden we een topper in huis." Daarna werden Esther en Anna aangenomen. Esther had vroeger lingeriezaak Secrets in Broek op Langedijk, een onderneemster pur sang. Anna volgde haar hart en kwam voor de liefde vanuit Friesland naar Noord-Scharwoude. Annemarie kwam stage lopen voor de goudsmidopleiding en is bij Ed komen werken. En zo is Team Ydo compleet. "Met weer hele verfrissende ideeën en opvattingen, waar ik nog steeds elke dag van leer. Ook zij hebben service en klantvriendelijkheid heel hoog in het vaandel staan. We nemen voor elke klant de tijd en luisteren heel goed naar de wensen. Dat is onze kracht. Je kunt een prachtige collectie hebben, maar mensen komen bij Ydo toch vooral voor de service en de aandacht."

Op de vingers kijken

Het verhaal is bekend: 35 jaar geleden begonnen op Dorpsstraat 564 en na 15 jaar verhuisd naar Dorpsstraat 598 te Noord-Scharwoude. Na een flinke verbouwing hier verder gegaan en nog steeds met succes. De komende jaren willen Ed en Tiny vooral op dezelfde voet verder gaan, maar er gaat wel het een en ander veranderen. "Het ambacht van Ed wordt erg gewaardeerd, omdat hij van elke klus een kunstwerk maakt. Zelfs het repareren van horloges is nog steeds precisiewerk. Later dit jaar gaan we de winkel opnieuw inrichten, en komt Ed beneden de horloges repareren, zichtbaar voor iedereen. Ook hangen we een televisiescherm op, die filmt waar Ed en Annemarie mee bezig zijn, zodat mensen hen letterlijk op de vingers kunnen kijken."

Herinneringssieraden

In het najaar van 2019 werd Ed benaderd door RTL-Z, om zijn passie voor het ambacht te laten zien op tv. Er volgden opnames en 26 oktober was Juwelier Ydo te zien. "Kort maar krachtig! Na de tv uitzending kwam er namelijk enorm veel werk bij. Vooral het specialistische zelfontwerp, maar ook de herinneringssieraden kregen een boost. "Dat is toch wel echt mijn ding. De doos met tissues staat standaard op tafel want mensen vertellen zulke verdrietige, ontroerende maar vooral mooie verhalen! Van de mooie jonge Kelly wiens lange haren na haar dood in een sieraad verwerkt werden voor haar ouders, tot een moeder die de moedermelk liet verwerken in een prachtig persoonlijk sieraad." Steeds meer mensen verwerken de herinnering aan een geliefde - as, een vingerafdruk, zelfs een druppel bloed - in een sieraad dat altijd blijft. Maar ook de verwerking van opa's trouwring tot een moderne ring, of het samensmelten van twee ringen tot één sieraad bij het verlies van een partner. Alles is in principe mogelijk bij Ydo, dat weten mensen van heinde en verre inmiddels. "Een tevreden klant is natuurlijk het grootste compliment wat je als ondernemer kunt krijgen. Zonder hen waren we nergens. Daar zijn we ons terdege van bewust. En elk gesprek, elke verkoop, elke lach, elke traan…maakt dat onze baan de leukste van de wereld is!"

Toekomst

Tiny vervolgt: "We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ondanks internet…want dat is toch wel een heel bijzonder fenomeen." Ed en Tiny hebben besloten geen verkopen meer via de site te doen. Wie een sieraad of horloge koopt moet het voelen, met eigen ogen zien en beleven! Ook daarin is een verandering op komst voor de winkel. Ydo neemt afscheid van internetmerken. De sieraden en horloges die we blijven voeren zijn duurzaam. Het is te repareren, maar ook zijn alle onderdelen te verkrijgen. Sterke merken als Zinzi, Silk en Rebel en Rose blijven we voeren, die maken zulke prachtige dingen. Merken waar we achter staan."

Opvolging

Het grootste nieuws voor nu is misschien wel dat Ed en Tiny op zoek gaan naar opvolging voor de winkel. "De komende jaren willen we toch gaan afbouwen, maar het zou geweldig zijn als de winkel kan blijven bestaan. Daarom gaan we nu het Ydo concept verstevigen en toekomstproof maken, zodat onze opvolger - wie dat ook is - met net zoveel plezier en enthousiasme het heden tegemoet gaat! En dat ook de volgende generatie hun eerste horloge, oorgaatjes, naamplaatjes en trouwringen bij de juwelier op eigen dorp kunnen kopen."

Wordt vervolgd... Maar eerst het jubileum met geweldige acties, want 'je doet het goed, of je doet het niet'. Zie de achterpagina van het Langedijker Nieuwsblad of de Facebookpagina van Ed Ydo!

Afbeelding
Ook februari staat weer vol van activiteiten bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 28 jan, 09:24
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Langedijk start 3 februari Algemeen 27 jan, 20:37
Afbeelding
Tien vragen aan... Ton van Veen Algemeen 27 jan, 13:16
Afbeelding
Jewish Jazz, concert met een verhaal, in Oude Gemaal Uit 27 jan, 12:17
Afbeelding
Open dag bij biljartvereniging Sombroek Algemeen 27 jan, 12:07
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 27 jan, 09:33
Afbeelding
Dijk en Waard realiseert in korte tijd 79 sociale huurwoningen Algemeen 27 jan, 09:04
Afbeelding
Dirigent Jasper Teule is trots op zangkoren Vocal Playground Algemeen 27 jan, 08:33
Afbeelding
'Werken als jongerenwerker is echt de mooiste baan ooit' Algemeen 27 jan, 08:00
Afbeelding
Hoog bezoek voor kinderen KDV Luna tijdens Voorleesontbijt Algemeen 26 jan, 17:03
Afbeelding
Kaj ter Borgh is gespecialiseerd in stillevenfotografie Algemeen 26 jan, 13:04
Afbeelding
Ben Harpenau alias 'Harpie' op 57-jarige leeftijd overleden Algemeen 26 jan, 12:55
Afbeelding
Joke Bruin- Komen stopt na 61 jaar bij DVV Algemeen 26 jan, 12:49