Heeft de Heerhugowaardse Roos corona?

Algemeen
Er zijn veel meer mensen met corona besmet dan de cijfers ons doen geloven.
Er zijn veel meer mensen met corona besmet dan de cijfers ons doen geloven. (Foto: Pixabay)

HEERHUGOWAARD - Het coronavirus grijpt om zich heen, ook in Heerhugowaard. De cijfers zijn waarschijnlijk hoger dan we denken, want lang niet iedereen die het virus oploopt wordt ziek. Ook wordt niet iedereen meer getest omdat het anders geen doen is voor artsen en de GGD. De Heerhugowaardse Roos (haar achternaam houdt ze liever privé) weet niet zeker of ze corona heeft, maar voelt zich al een tijdje beroerd. Het Heerhugowaardse Nieuwsblad vroeg haar hoe het met haar gaat.

Waarom denk je dat je corona hebt? Vertoon je bepaalde symptomen?

Roos: "Ik heb inderdaad bepaalde symptomen: koorts, licht verkouden, zere keel en na twee dagen ook benauwd en flinke druk op de borst. Ik belde de huisarts daarom eventjes, puur om even op de hoogte te stellen wat de klachten zijn, mocht er iets verergeren. Die gaf bij doorvragen aan dat we twee weken binnen moeten blijven met het gezin omdat ze vermoedt dat het om het coronavirus gaat. Later die dag belde ze terug om aan te geven dat we weer sociaal mogen deelnemen als ik 24 uur klachtenvrij ben."

Ben je ook door een arts of iemand van de GGD getest?

"Nee, dat doen ze niet meer. Tenzij je tot een risicogroep behoort."

Ben je recent in het buitenland geweest? Of heb je een ander idee waar je de ziekte opgelopen kunt hebben?

"Nee, en ik ben ook niet in aanraking geweest met iemand die naar het buitenland is geweest. Mijn zoontje van 7 was als eerste wat verkouden en had een dag lang flinke buikpijn. Hij knapte daarna gewoon weer op. Daarna werd ik ziek dus ik vermoed dat hij het ergens heeft opgepikt. Later begreep ik ook dat zijn juf nu ziek is met dezelfde klachten als ik. Tsja, wie zal het zeggen... Mijn dochter heeft gelukkig nergens last van en mijn man is tot nu toe alleen wat verkouden geweest. We hopen dat dit zo blijft aangezien hij astma heeft."

Hoe kom je de dag door? Heb je hulp nodig van anderen en krijg je die ook (voldoende) aangeboden?

"Buren hebben aangeboden om boodschappen voor ons mee te nemen. Heel erg fijn, want online is er geen bezorgmoment meer mogelijk! Verder redden we ons prima. We hebben een beetje structuur over de dag ingebouwd voor de kinderen en gelukkig wordt er wat lesstof aangeboden vanuit school. We hebben buiten een trampoline en daar mogen de kids gelukkig op springen (dat heb ik wel van tevoren even geïnformeerd bij de huisarts; die zei dat het mag zolang er geen andere kinderen met hen komen spelen) en mijn man laat - met afstand tot andere mensen - gewoon de hond uit. Ook dit mag gelukkig, want anders weet ik niet hoe we dit zouden moeten organiseren. Ik merk wel dat hulp vragen best lastig is hoor."

Valt het binnen blijven en ziek zijn je mee of tegen?

"Het valt me tot nu toe mee moet ik zeggen en dat komt vooral omdat ik niet heel heftig ziek ben gelukkig. Het lastigste is de kinderen te laten inzien dat ze echt niet met anderen mogen spelen, ook al hebben zij geen symptomen. Ze begrijpen het ergens wel, maar omdat ze zichzelf prima voelen toch ook weer niet. Gelukkig heb ik verder nog vrij milde klachten waardoor ik niet alleen maar in bed hoef te liggen de hele dag."

Heb je tips voor mensen die ook ziek zijn (of nog gaan worden)?

"Zorg goed voor jezelf, neem genoeg rust. En luister echt naar wat je lichaam nodig heeft. Het is een pittig virus en de een is intens ziek, de ander mild dus voel zelf goed aan waar je allemaal hulp bij kunt gebruiken en vraag het gewoon. Mensen doen graag iets voor een ander, zeker nu. Alle standaard adviezen over afstand bewaren en handen wassen zijn wel bekend denk ik! Hou je daar echt aan!"