IKC Oudkarspel verwelkomt de KanZ-klas

Algemeen
Ariane Breimer, kersverse directeur van IKC Oudkarspel is trots op de nieuwe KanZ-klas.
Ariane Breimer, kersverse directeur van IKC Oudkarspel is trots op de nieuwe KanZ-klas. (Foto: Theo Annes)

OUDKARSPEL - Een integraal kindcentrum (IKC) is een voorziening voor kinderen waarin  kinderopvang, onderwijs, buitenschoolse opvang of welzijnsvoorzieningen gecombineerd zijn in één organisatie. Om dit te realiseren hebben de stichtingen De Blauwe Loper, Atrium en Kinderopvang Langedijk de krachten gebundeld en zijn vanaf 1 januari 2020 samen gegaan onder de naam Allente. Nu vallen 13 scholen onder deze stichting die in Heerhugowaard en Langedijk samen vorm geven aan een zo goed mogelijk, kindgericht onderwijs. Ook Stichting KanZ heeft met de KanZ-klas een plek gevonden binnen Allente en na de herfstvakantie verhuizen zij van Heerhugowaard naar IKC Oudkarspel. 

“Toen de mogelijkheid ontstond om de samenwerking met de KanZ-klas aan te gaan, hebben wij die met beide handen aangegrepen!” Directeur Ariane Breimer van het IKC Oudkarspel is heel trots dat het IKC deze kans krijgt. Tot nu toe werkte de Montessorischool Heerhugowaard samen met de Stichting KanZ waar de stichting ruimte had voor aangepast lesgeven. Einde van dit schooljaar gaat deze school echter sluiten en zocht de stichting een nieuw onderkomen. “In een KanZ-klas krijgen leerlingen met een intensieve zorgvraag of beperking les. Dit zijn leerlingen die niet 'gewoon' naar school kunnen vanwege hun intensieve zorgvraag of beperking. Bij ons wordt elke KanZ-leerling gekoppeld aan een reguliere onderwijsgroep van het IKC. Per leerling wordt bekeken welke groep het meest passend is. Samen met de leerkracht(en) van zo’n groep wordt gekeken welke activiteiten geschikt zijn voor de betreffende leerling van de KanZ-klas om aan deel te nemen. Hierbij kan gedacht worden aan een kringgesprek, aan voorlezen, aan muziek, aan een creatieve activiteit, aan gym enz. De KanZ-leerling heeft zijn of haar eigen begeleider die deelneemt aan de activiteit in de regulier klas. De KanZ-klas geeft zorg op maat, waarbij er één begeleid(st)er is op 1,5 leerling. Stichting KanZ stelt hiervoor haar eigen personeel aan.” 

Reactie ouders

Afgelopen week kregen alle ouders van het IKC Oudkarspel een schrijven waarin directeur Breimer uitleg geeft wat er na de herfstvakantie gaat gebeuren. De reacties die zij kreeg waren unaniem enthousiast. “Er kwamen zelfs heel spontaan twee open sollicitaties binnen!” De school wordt aangepast om de kinderen van de KanZ-klas op te vangen. Zo worden twee toiletten aangepast, komt er een verschoningsruimte en worden twee lokalen geschikt gemaakt. Fijn dat er voor kinderen met intensieve zorg of beperking de ruimte is om zoveel mogelijk op eigen niveau gericht onderwijs te kunnen volgen. Als de voorziening eenmaal draait zal deze krant zeker nog een keer op bezoek gaan om met eigen ogen te kunnen zien hoe aan het onderwijs aan deze kinderen vorm gegeven wordt!

Einde Montessori onderwijs Heerhugowaard

In september 1986 startte de Montessorischool in Heerhugowaard. Ben Wansink was toentertijd schoolhoofd van deze nieuwe onderwijsvorm. De school werd ook bezocht door leerlingen uit Langedijk. Er waren aanvankelijk nogal wat sceptische geluiden te horen over deze individualiserende onderwijsvorm, hoewel in Nederland het Montessorionderwijs reeds lang bestond. De Montessorischool Heerhugowaard kende zijn ups en downs en met name de laatste jaren liep het leerlingenaantal sterk terug. Hoewel aangesloten bij de Stichting Allente blijkt levensvatbaarheid toch niet haalbaar, vandaar dat met ingang van het nieuwe schooljaar de Montessorischool ophoudt te bestaan.