Noordendse schooljuf José Kruijer lanceert derde boek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD-NOORD – Veel Heerhugowaarders kennen haar als schooljuf van basisschool De Zonnewijzer, waar ze al vijfentwintig jaar lesgeeft. Maar José Kruijer heeft meerdere passies. Vrijdag 30 oktober lanceert ze haar derde roman, ‘De weddenschap’, over een vrouw die wordt achtervolgd door een dramatische gebeurtenis uit haar leven. Een feestelijke boekpresentatie met signeersessies bij Bruna Middenwaard of een lezing zit er vanwege de coronamaatregelen helaas niet in, daarom blijft het deze keer beperkt tot een online lancering. Dat maakt het er voor José overigens niet minder spannend op. “Het boek is straks niet meer alleen van mij, maar van de hele wereld. Ik ben razend benieuwd wat de lezers van mijn boek vinden!”

Met een boek kun je je even terugtrekken in een andere wereld

Schrijven heeft José altijd al aangetrokken. En ze is er ook goed in. Zo won ze ooit voor 25.000 euro aan prijzen met het insturen van slagzinnen. Toen haar gezin – ze is getrouwd en moeder van twee tienerzonen - daaraan gewend raakte, wendde ze haar woordencreativiteit aan voor het schrijven van boeken. “Ik heb schrijven altijd al leuk gevonden, maar pas toen ik in 2016 door omstandigheden tijdelijk niet kon sporten, had ik ook tijd. Ik heb me aangemeld voor schrijfbegeleiding en in korte tijd ontzettend veel geleerd over hoe je spanning opbouwt. Ik kan het iedereen aanraden die ervan droomt ooit een boek te schrijven. Als je het écht wilt, geef dan niet op en geloof in jezelf.”

Thrillerelementen

In 2017 kwam haar eerste boek, ‘Verzwegen’, uit, over een jonge vrouw die droomt haar eigen glossy op de markt te brengen. Bij wijze van research mocht ze een dagje meelopen met Marieke ’t Hart, hoofdredacteur van Vrouw Magazine van De Telegraaf. Een jaar later verscheen ‘Manzanilla’, over een vrouw die met haar gezin van een Amsterdams grachtenpand naar een familiehuis in Schoorl verhuist. In beide verhalen duiken gebeurtenissen uit het verleden op om de boel op scherp te zetten. “Al mijn boeken zijn spannende romans met thrillerelementen die zich afspelen in onze eigen regio. Meestal verwerk ik er ook humoristische personages in; in het eerste boek is dat bijvoorbeeld een heel zuinig stel waarvan je telkens benieuwd bent waar ze nu weer op zullen beknibbelen.”

Tweede prijs

Haar eerste twee boeken werden goed ontvangen; met ‘Verzwegen’ sleepte ze zelfs de tweede prijs in de wacht bij de verkiezing ‘Beste vrouwenthriller van 2017’. “Ik schrijf boeken die ik zelf ook graag zou willen lezen. Verhalen die makkelijk weglezen, waarbij je de aandrang voelt om te blijven doorlezen en waarbij je niet steeds hoeft terug te bladeren om de draad weer te kunnen oppakken. Een writer’s block heb ik nog nooit gehad. Voor de volgende drie hoofdstukken schrijf ik steekwoorden op, zodat ik steeds weer verder kan.” Tips en inspiratie uit bijvoorbeeld Schrijven Magazine zuigt ze als een spons op, want ook al heeft ze nu een eigen stijl ontwikkeld, de Noordendse blijft zich ontwikkelen. Sinds begin dit jaar heeft José een nieuwe uitgever, Godijn Publishing uit Hoorn. “Een snel groeiende uitgeverij die schrijvers laat meedenken, bijvoorbeeld over de cover. Die van ‘Verzwegen’ heb ik dan ook zelf mogen uitkiezen. Het past goed bij het verhaal – er komt joyriding in voor – en straalt de juiste mate van spanning uit.”

Fijne afleiding

Tijdens de lockdown in het voorjaar is José gestart met het schrijven van haar vierde boek. “Doordat de yoga en het tennis waren stopgezet, had ik meer tijd over. Dan ga ik toch weer schrijven, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Die ideeën móeten eruit. Lezen blijf ik ook altijd doen. Dat kan zo’n fijne afleiding zijn, zeker nu in deze coronatijd. Met een boek kun je je even terugtrekken naar een andere wereld. Ook voor kinderen is lezen enorm belangrijk. Of ik als basisschooljuf ooit een kinderboek ga schrijven? Dat zou best nog wel eens kunnen…!”

De online lancering van ‘Verzwegen’ vrijdag 30 oktober live meemaken? Houd dan vanaf maandag 26 oktober de Facebookpagina’s @godijnpublishing en @auteurjosekruijer in de gaten. Bruna Middenwaard verkoopt gesigneerde exemplaren. Deze zijn tevens telefonisch te bestellen via 072-5712531 of via Facebook. Afrekenen gaat dan via een betaalverzoek en het boek wordt eventueel ook gratis thuisbezorgd.

Cover van José's nieuwste roman, 'De weddenschap'.