Briljanten echtpaar de Wit-Goesinne

Algemeen
Het echtpaar de Wit- Goesinne was verguld met het bezoek van de burgemeester.
Het echtpaar de Wit- Goesinne was verguld met het bezoek van de burgemeester. (Foto: Theo Annes)

SINT PANCRAS - Dinsdag 20 oktober was het ondanks corona toch een beetje feest bij het echtpaar de Wit-Goesinne uit Sint Pancras. Het echtpaar was deze dag 65 jaar getrouwd. Reden voor burgmeester Leontien Kompier om het echtpaar te bezoeken en ze te feliciteren met het jubileum.

Een voorbestemd huwelijk

Het echtpaar ontmoette elkaar destijds op de kermis in Heerhugowaard. “Hij was katholiek en ik niet, dus ik dacht dat gaat nooit lukken”, vertelt mevrouw de Wit-Goesinne. “Maar als iets voorbestemd is, dan is dat gewoon zo. We kwamen elkaar steeds tegen en zo is het toch goed gekomen”.

Behoorlijk fit

Allebei zijn ze 86 jaar en behoorlijk fit. “We bewegen veel, dat houdt ons jong”, zegt meneer de Wit. Mevrouw de Wit-Goesinne heeft tot haar zevenenvijftigste gehandbald en meneer de Wit tot zijn vijfenzestigste gevoetbald in het veteranenteam van S.V. Vrone en is er al jaren vrijwilliger. “We rommelen in en rondom het huis en wandelen en fietsen heel veel”. “Hij klimt zelfs nog op het dak, maar dat vind ik helemaal niks”, vertelt mevrouw de wit-Goesinne. Als hij op het dak klimt, ga ik een rondje wandelen”, lacht ze. “Dat wil ik niet zien”.

Wandelen

Het echtpaar heeft heel wat keren meegedaan aan de Wandel4daagse van Alkmaar, ook hebben ze twee keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en het Pieterpad. “Het mooiste gedeelte van het Pieterpad vonden we Limburg. We maakten er dan een weekendje weg van met overnachting in een hotel. Vroeger hielden we ook van verre reizen maken, zo zijn we in 2010 bij het WK in Zuid-Afrika geweest”, vertelt meneer de Wit. “Nu gaan we liever weekendjes weg”, vult mevrouw de Wit-Goesinne aan. “We houden van de weidse natuur en rust. Friesland en Zeeland vinden we bijvoorbeeld heel mooi.”

Sint Pancras

Het echtpaar heeft altijd in de regio gewoond en woont nu al zo’n 37 jaar in de huidige woning in Sint Pancras. Ze hebben vier kinderen, negen kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Op de oudste zoon na wonen zij ook allemaal in dit dorp. Een van de zoons woont zelfs naast de ouders. “Onze oudste zoon woont gelukkig ook niet ver weg, hij woont in Oudkarspel. Hier wandelen of fietsen we regelmatig heen”, zegt meneer de Wit.

Door corona kan er helaas geen feest gegeven worden, maar vergeten was het echtpaar zeker niet. De woonkamer stond vol met bloemen en kaarten van familie, vrienden en bekenden.