‘Die blijdschap bij de kinderen, dáár doe ik het allemaal voor’

Algemeen
Ruth Groenewoud (r) met Eugènie Herlaar, ambassadeur van Stichting Miss IQ, tussen het verzamelde schoolmeubilair dat naar de Antillen verscheept gaat worden,.
Ruth Groenewoud (r) met Eugènie Herlaar, ambassadeur van Stichting Miss IQ, tussen het verzamelde schoolmeubilair dat naar de Antillen verscheept gaat worden,. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR – Meubilair, kantoorartikelen, schoolboeken, sportkleding en -attributen, muziekinstrumenten; het staat allemaal opgeslagen in een magazijn op industrieterrein Beverkoog in Alkmaar. Klaar om verscheept te worden naar het Caribische deel van ons koninkrijk, waar ze de spullen – meestal gebruikt, in sommige gevallen gloednieuw – met open armen ontvangen. Ruth Groenewoud, de drijvende kracht achter de stichting die de verscheping van de spullen organiseert, Miss IQ, kan niet wachten om de reacties te zien van de kinderen op Curaçao en Aruba, als zij al die nieuwe spullen in ontvangst mogen nemen. “Ze zingen, dansen en helpen dankbaar en met veel plezier mee om alles uit te laden. Die blijdschap bij de kinderen, dáár doe ik het allemaal voor.”

Vanuit heel Nederland krijgt Stichting Miss IQ telefoontjes en mailtjes van scholen en bedrijven die spullen beschikbaar willen stellen. “Vooraf willen we wel foto’s zien. Als er een likje verf overheen moet, dan is dat natuurlijk prima, maar de kwaliteit moet wel goed zijn”, benadrukt Ruth. 


Transport

Aanbod is er genoeg, want alleen al tijdens het gesprek dat we met Ruth en haar ‘rechterhand’ Nacima hebben worden de dames meerdere keren gebeld door scholen die de stichting meubilair willen schenken. Daarna begint het gepuzzel. Want hoe krijg je die spullen, die soms vanaf de andere kant van Nederland worden aangeboden, nou naar hier zonder al te veel kosten te maken? Ruth: “We hebben een transportbedrijf dat ons tegen een kleine vergoeding helpt, maar wie gaat die kosten betalen? We hopen daarom dat er iemand is met een busje of vrachtwagen die ons hierbij op vrijwillige basis ondersteuning kan bieden. Dat zou ons enorm uit de brand helpen.”

Helpende hand

In april worden weer zo’n zes à zeven containers verscheept naar Curaçao en voor het eerst ook naar Aruba. Om de containers in te laden krijgt de stichting hulp van veteranen. Ook vanuit het AZC wordt regelmatig een helpende hand uitgereikt. “Daar zijn we uiteraard enorm blij mee, maar meer vrijwilligers zijn uiteraard zeer welkom”, zegt Nacima, die net als Ruth al sinds het begin in 2011 betrokken is bij Miss IQ en in die tien jaar de transportkosten met het jaar zag toenemen.

We zijn erg dankbaar voor de steun van de AFAS Foundation

“We zouden graag in aanmerking komen voor subsidie, als tegemoetkoming in de kosten. Dat is helaas nog niet gelukt, al blijven we volhouden. Wel krijgen we steun van de AFAS Foundation, die erg betrokken zijn bij de mensen op de Nederlandse Antillen. Zij hebben echt hart voor het eiland en zijn bewoners. We zijn erg dankbaar voor het vertrouwen dat we van hen krijgen.”

Nieuw project

Het afgelopen jaar is Stichting Miss IQ met een nieuw project gestart. Ruth: “In de coronaperiode hebben we ontdekt dat er in Nederland ook kinderen met Caribische roots leven die behoeftig zijn. Kinderen die opgroeien in armoede of in eenoudergezinnen die niet in staat zijn hun kinderen te bieden waar klasgenootjes wel van kunnen genieten. Want thuisonderwijs is een mooie vondst, maar wat als er geen laptop in huis is?”


Schrijnende gevallen

Nacima: “We hebben schrijnende gevallen gehoord, van kinderen die in erbarmelijke omstandigheden opgroeien, in vochtige huizen zonder bed of kast. Die rondlopen in te kleine kleding en schoenen omdat er geen geld is om nieuwe te kopen. Want dat komt ook in Nederland vaker voor dan je denkt. Niet alleen in de grote steden, maar ook ‘gewoon’ hier in Alkmaar en Heerhugowaard.”

Extra aandacht

Stichting Miss IQ wil de situatie voor deze kinderen verbeteren en is een samenwerking aangegaan met Nationaal Fonds Kinderhulp. Nacima: “We hebben nu in heel Nederland bijna 200 van dit soort kinderen in beeld en de aanvragen stromen binnen. We richten ons hierin nadrukkelijk op het kind. In december hebben we deze kinderen verrast met een kinderfeest, uiteraard op kleine schaal, dat werd erg gewaardeerd. Ook zijn we bezig vrijkaarten te regelen voor pretparken en dierentuinen voor deze kinderen. Die extra aandacht hebben ze echt heel hard nodig.”

Ook helpen de kinderen met een Caribische achtergrond, op de Antillen én in Nederland, meer perspectief te geven? Doneer bruikbare spullen of een geldelijke bijdrage of word vrijwilliger. Kijk voor meer informatie op www.stichtingmissiq.nl