Commissaris der Koning beklinkt symbolisch fusie tussen Dijk en Waard

Algemeen
Overhandiging van een historische kaart van de Lange dijk aan burgemeester Kompier.
Overhandiging van een historische kaart van de Lange dijk aan burgemeester Kompier. (Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK - Commissaris van de Koning, de heer Arthur van Dijk ontmoette woensdag 28 april de raad van Langedijk tijdens zijn laatste ambtsbezoek. Lees hier het verslag van zijn bezoek. De commissaris overhandigde een historische kaart van de lange dijk die - hoe symbolisch met oog op de fusie - de dorpen verbindt en koppelt aan de Waert aan burgemeester Kompier en hield daarbij een korte toespraak.

“Graag wil ik stilstaan bij het feit dat dit het laatste ambtsbezoek van de Commissaris van de Koning aan de gemeente Langedijk is”, sprak Van Dijk. “Als de Eerste Kamer instemt met het wetsontwerp zullen de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard vanaf 1 januari 2022 verder gaan als één gemeente. Met het samengaan van beide gemeenten wordt de bestuurskracht versterkt. De fusie maakt de verbetering van de kwaliteit van dienstverlening aan inwoners mogelijk en het vermindert de kwetsbaarheid van de gemeente en zorgt voor een toename van de bestuurskracht. Dat wil zeggen dat het bestuur van de nieuwe gemeente beter is toegerust om de taken, die de afgelopen tijd zijn toegenomen zoals de WMO , de participatiewet en jeugdzorg - en de komende tijd nog zullen toenemen bijvoorbeeld op basis van de nieuwe Omgevingswet - vorm te geven en uit te voeren. Dat is in het voordeel van de inwoners van beide gemeenten.


Van Dijk was zeer te spreken over aanpak van de Langedijkers.- Theo Annes

Zelfbewustzijn en bestuurlijk lef

Ik wil u als raad complimenteren voor de keuzes die u in dit proces hebt gemaakt. Dat getuigt van zelfbewustzijn en bestuurlijk lef. Veel gemeenteraden en de inwoners die zij vertegenwoordigen vrezen dat door de fusie de identiteit van een gemeente verdwijnt. Dat geldt ongetwijfeld ook voor sommige raadsleden en inwoners van Langedijk. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat die vrees niet terecht is.

Bestuurlijke fusie betekent geen verlies van identiteit

Een bestuurlijke fusie betekent geen verlies van identiteit. De identiteit van Langedijk en haar inwoners verdwijnt niet. De kernen Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Oudkarspel, Sint Pancras en Koedijk blijven gewoon bestaan.

Thorbecke-experiment

Uw college heeft samen met de colleges van zeven gemeenten in de regio Alkmaar besloten in te zetten op het zogenaamde Thorbecke-experiment en voorgesteld om via dit experiment de mogelijkheid van ‘grenzeloos bestuur grensgebied’ verder te ontwikkelen. Dit betekent dat inwoners geen last ondervinden van gemeentegrenzen. Centraal staat wat voor de inwoners belangrijk is om te realiseren en niet welke gemeentelijke organisatie hiervoor aan zet is. Dat is in feite de essentie van iedere bestuurlijke fusie. De kernen behouden hun eigen kenmerken. Uw eigen cultuur blijft gewoon in stand. Ik zie dat zelf ook in mijn eigen dorp, waar ik woon, Badhoevedorp. De gemeente Haarlemmermeer heeft meer dan twintig kernen, die ieder hun eigen identiteit hebben, met een eigen dorpsraad, een eigen feestweek en een eigen Sinterklaasintocht. En dat geldt ook voor de kernen in de voormalige gemeente Spaarnwoude en Haarlemmerliede die sinds 1 januari 2019 is gefuseerd met Haarlemmermeer.

In Langedijk zal het niet anders zijn. Clubs en verenigingen in het waterrijke gebied blijven invulling geven aan de eigen identiteit. Een mooi voorbeeld van inzet en focus op de gedeelde identiteit is het initiatief ‘camping Dijk en Waard’ dat ik voorafgaand aan dit gesprek heb ‘bezocht’.

Mooie zoektocht

Ik heb met interesse gelezen dat de inwoners van Langedijk en Heerhugowaard hebben meegedacht en gesproken over de naam van de nieuwe gemeente en op zoek zijn gegaan naar wat hen bindt. Ik vind dat u een mooie zoektocht naar een nieuwe naam heeft ondernomen, samen met de inwoners, en die heeft geleid tot een gezamenlijk gedragen resultaat, waar beide gemeenten zich in kunnen herkennen: Dijk en Waard. Om u hiermee te feliciteren overhandig ik u deze historische kaart, waarop duidelijk de lange dijk is te zien, die de dorpen verbindt en een koppeling maakt met de Waert, die in de zeventiende eeuw is drooggelegd.”

Van Dijk was zeer te spreken over aanpak van de Langedijkers.
Afbeelding