10 vragen aan Derk van Schoorl

Algemeen
Afbeelding
(Derk van Schoorl)

Antwoord op de vraag van Lisa Hink: Derk, hoe zie jij het komende vaarseizoen voor je?

Ik verwacht vooral een druk vaarseizoen, afgelopen zomer was al een toename te zien in het aantal vaarbewegingen. We hebben er veel schippers bij gekregen op het water sinds corona. Verder hoop ik dat we eind van het seizoen misschien weer mogen genieten van een Lichtjes avond of Gondelvaart.

Wie bent u?

Ik ben Derk van Schoorl, 32 jaar, trotse Langedijker, woonachtig te Zuid-Scharwoude met mijn vrouw Charlotte en onze zonen Joep en Guus. Ik werk voor een grote Rederij in Den Helder die wereldwijd opereert, daarnaast heb ik een eigen bedrijf in het onderhoud en refitten van schepen.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben een zoon van Ronald en Lyda van Schoorl. Mijn vader is wellicht bekend bij vele Langedijkers door zijn grote rol in het verenigingsleven en inzet voor behoudsorganisaties van Langedijk. Sinds vorige week zelfs trots lid in de Orde van Oranje Nassau.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben hier geboren, getogen en zal hier altijd blijven. De combinatie van een hechte gemeenschap, veel groen en vooral veel vaarwater maken Langedijk een pracht dorp! Ik hoop dan ook dat Langedijk na de fusie zijn eigen identiteit behoudt.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Ik mag graag varen over de Achterburggracht, misschien is dat dan ook wel het mooiste stuk van langedijk. Dit is mooi intact gebleven, en geeft je een reëel beeld van hoe langedijk er vroeger uitzag.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De verschillende Koolsails zijn me allemaal goed bij gebleven. Een prachtig nautisch evenement wat volgens mij iedere Langedijker wel eens bezocht heeft.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Zet vooral in op doorvaarbaarheid! Varend van Sint Pancras naar Noord Scharwoude moet zonder ‘te sluizen’ toch prima te realiseren zijn. Het zou prachtig zijn om Langedijk weer een klein stukje van vroeger terug te geven.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Work hard, Play hard. Hard werken loont wel degelijk, het heeft mij zeker geholpen mijn dromen te verwezenlijken.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Dat ik sinds 2 jaar actief ben met nog een aantal ‘jeugdigde’ Langedijkers voor een herziende versie van Koolsail Langedijk. De plannen waren vernieuwend, groots en vooral spectaculair. Helaas kon dit in 2020 niet plaats vinden. Op naar Koolsail 2025!

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Voor volgende week geef ik het stokje graag over aan Marcel Rekers, opgegroeid op de Veluwe maar sinds een aantal jaar trotste Langedijker. Marcel wat kenmerkt de Langedijker ten opzichte van jouw oude dorpsgenoten?