Dijk en Waard feestweekend in Oudkarspel

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - In het weekend van 22, 23 en 24 oktober bruist het in en rondom Het Behouden Huis in Oudkarspel. Enige tijd terug stelde onze nieuwe gemeente Dijk en Waard subsidie ter beschikking voor goede ideeën om mensen bij elkaar te brengen. De stichting Hart van Oudkarspel pakte onmiddellijk de handschoen op en diende daar een plan voor in. 

De activiteitencommissie van Het Behouden Huis had in-no-time ideeën genoeg om een mooi samenzijn te organiseren op muzikaal, cultureel en sportief gebied met aandacht voor ontmoeting en creativiteit. Na toekenning van de fondsen was het wel even aanpoten, qua overleg en organisatie, maar is er nu weekendprogramma met festiviteiten voor jong en oud. Veel muziek, theater, creatieve en muzikale workshops, danslessen, boottochten, zuurkoolmaaltijden en een fietstocht. Samengevat: Voor ieder wat wils!

Opening

Het weekend wordt vrijdagmiddag om 16.00 uur geopend door de wethouder van Langedijk, in aanwezigheid van de locoburgemeester van Heerhugowaard, wethouder Fintelman. Deze besloten bijeenkomst is bestemd voor vrijwilligers, de Vrienden van Het Behouden Huis en genodigden. Herman Jager treedt op met o.a. een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied en er is een accordeonist die het geheel opluistert.

Zumba

Aan het begin van de avond gaat het weekend van start. De jeugd mag als allereerste los met danslessen in hiphop. Aansluitend is er Zumba-les voor volwassenen waarin eenieder ritmisch kan bewegen op de swingende muziek.

Artquake

De rest van de vrijdagavond treden vier jongeren uit Oudkarspel op. Dat zijn Sammy, Sheyda met haar band en Denis & Lizzy. Ze zijn verbonden aan Artquake, een netwerk en broedplaats van jongeren die creatief bezig zijn op allerlei gebied. Het Behouden Huis vindt het heel bijzonder dat ze deze jongeren, die deels hun eigen muziek schrijven, een podium kan bieden.

Voor de kleintjes

Voor de kleintjes (vanaf 4 jaar) is er een marionettentheater op zaterdagmorgen. Gepetto vindt in het bos een tak, die betoverd is door een fee. Hij maakt hier een pop van, maar schrikt als die pop, die hij Pinokkio noemt, begint te leven. Waar dit toe leidt? Komt het zien!

3D Workshop

Zaterdagmorgen en – middag geeft Maureen Kolhoff een workshop 3D (straat)tekenen voor kinderen en jongeren vanaf 10-12 en 12-16 jaar. Ze leert je zo te tekenen en schilderen dat de figuren echt op je afkomen. Een heel verrassend effect. Misschien heeft u haar in de zomer al zien schilderen op de parkeerplaats van Het Behouden Huis. Bij mooi weer vindt de workshop buiten plaats. Bij slecht(er) weer binnen. Dit alles met muzikale omlijsting van accordeonmuziek.

Rondvaart

Op zaterdag- en zondagmiddag is er een rondvaart naar het mooie natuurgebied van het Waardje. Elke twintig minuten vertrekt er een boot. Het is een mooie gelegenheid om de eigen omgeving op een andere manier te verkennen. De tocht start vanaf het terras achter Het Behouden Huis en duurt ongeveer een uur. Een ervaren gids vertelt over de rijke historie en de natuur van dit gebied. De zaterdagmiddag wordt, hoe kan het ook anders in Langedijk, afgesloten met een heerlijke zuurkoolmaaltijd.

Swingen

Zaterdagavond gaat het dak eraf met de swingende band Hipnotic5 van Jip Teule (drums), David Blommaart (zang), Fil Dekker (piano), Iwan (gitaar), Alexander de Scheemaker (bas). Deze jonge maar toch al ervaren band speelt een te gekke set pop- en funkcovers van Stevie Wonder tot Bruno Mars. Ze speelden al eerder op Jazz and Sail, in de Victorie en meer. Kortom, een aanrader voor iedereen die zin heeft om weer eens een avondje lekker te swingen.

Koor

Als de kruitdampen van het dansfeest zijn opgetrokken, treedt er op zondagmorgen een prachtig koor op. Veertien vrouw/man sterk onder leiding van Sasja Dries. Deze zangers durven zichzelf te laten horen en ze hebben één ding gemeen, een tomeloze zin. Dit optreden is de kers op de taart van dit gelegenheidskoor. Ze zingen een afwisselende mix van mooie liedjes.

Jembeeworkshop

Een jembeeworkshop leidt de zondagmiddag in. Heerlijk samen trommelen onder leiding van Sherwin Kirindongo. Laat je verrassen over wat je in een uur kunt leren en samen ten gehore kunt brengen! Sherwin is een veelzijdig percussionist die Braziliaanse, Afro-Cubaans en Afrikaanse stijlen met elkaar mixt. Sherwin heeft samengewerkt met Ruth Jacoth en Giovanca maar speelde ook in de Lion King. Hij is een veelgevraagd workshopleider in binnen- en buitenland. Dit is uw kans om een kennis te maken met een dynamische muzikant en zijn passie; percussie. 

Henk Vasbinder en band

Daarna treedt Henk Vasbinder op met zijn band. Lekkere jazzy muziek en liedjes uit het Great American Songbook. Heerlijk op zondagmiddag onder het genot van een drankje. Je kunt ook blijven hangen en opnieuw lekker blijven eten. U raadt het al: zuurkoolmaaltijd.

Unieke theatervoorstelling

In de avond sluiten we af met een unieke theatervoorstelling, waarbij het publiek de hoofdrol heeft. De spelers hebben uw verhaal nodig als inspiratiebron. Gekke verhalen, bijzondere verhalen, lieve verhalen. Deze worden vervolgens geïmproviseerd gespeeld maar dan anders, met een twist. Kortom; u als inwoner van Langedijk en Heerhugowaard met uw kleine of grote lief en leed, uw verhalen en/of anekdotes, vormt de inbreng van de avond. Zo kunt u elkaar een beetje leren kennen. Er zijn drie spelers, een muzikant en gespreksleider. Een romantisch verhaal ziet u misschien terug in een sprookje, of als een prachtig lied. Een grappige anekdote wordt misschien een mooi gedicht of zelfs een dansje. Niets staat van te voren vast. U vertelt, het beleeftheater speelt. Alles kan en mag en dat staat bij voorbaat garant voor een verrassende avond.

Fietstocht

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober kunt u al fietsend het landelijke Langedijk en het kleurrijke Heerhugowaard beter leren kennen. Het thema van de fietstocht is ‘Verbinding’. U bepaalt zelf het tijdstip en met wie u gaat. De route voert u langs vele bezienswaardigheden en (culturele) instellingen. Bij het Regthuis in Oudkarspel kunt u zelfs van een doorlopende film genieten. De Stichting Langedijker Verleden vertoont doorlopend een film van de vroegere vaarverbinding tussen ‘t Kruis en Broek op Langedijk. Tuinders uit ‘t Kruis moesten twee sluizen en een overhaal passeren om in Broek in Langedijk te komen. Een flinke reis in die tijd. Een vroegere verbinding tussen de nu fuserende gemeentes Heerhugowaard en Langedijk. Hoe verbindend wilt u het nog hebben?

Op veel andere plekken tijdens de fietstocht kunt u zelfs een kijkje nemen of wat eten en drinken. De totale fietsroute is in totaal zo’n 55 kilometer lang. U kunt deze op diverse plaatsen afhalen en starten vanuit Oudkarspel, Broek op Langedijk, St. Pancras, Heerhugowaard en Heerhugowaard Noord. Uiteraard kunt de route naar eigen inzicht verlengen of verkorten. We wensen u veel cultureel (fiets)plezier!

De route is op zaterdag en zondag op de volgende adressen te verkrijgen: Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850, Oudkarspel, Het Regthuis (Stichting Langedijker Verleden), Dorpsstraat 861, Oudkarspel, Galerie van Sietse Wiersma, Provincialerweg 2, Oudkarspel, Eetcafé Marktzicht, Dorpsstraat 95, Broek op Langedijk, Kunstkerk, Stationsweg 53, Heerhugowaard, Katholieke kerk, Middenweg 541, Heerhugowaard Noord.

Reserveren

Vooraf opgeven nodig? Beter van wel! De hiervoor beschreven activiteiten vinden plaats in en rond Het Behouden Huis in Oudkarspel (Dorpsstraat 850) en zijn gratis. We hanteren het principe ‘vol is vol’. Ofwel als u zeker wilt zijn van een plaats kunt u voor reserveringen een mail sturen naar info@behoudenhuisoudkarspel.nl Vermeld daarbij de activiteit met tijdstip, uw naam en uw telefoonnummer. Het programma met alle tijden vindt u in de paginagrote advertentie in dit blad.

Tot slot wil de Stichting Hart van Oudkarspel niet onvermeld laten dat er elders in de Gemeente Dijk en Waard ook activiteiten zijn georganiseerd. Zoals: Een theatervoorstelling in het Witte Kerkje te St. Pancras. De voorstellingen van vrijdag en zaterdag beginnen om 20.30u. Op zondag is er een matinee om 15.00u. Kaarten à €12,50 en zijn te verkrijgen via www.detheatergroep.nl. Expositie in de kunstkerk in Heerhugowaard (open van 10.00 tot 16.00 uur).