‘Dit vrijwilligerswerk is echt hartstikke leuk!’

Algemeen
Mijndert van Veenhuisen, Han Rösler en Piet Beers zijn op zoek naar een collega!
Mijndert van Veenhuisen, Han Rösler en Piet Beers zijn op zoek naar een collega! (Foto: Marco Meeuwisse)

OUDKARSPEL - Marco Meeuwisse hield een interview met Han Rösler, één van de beheerders bij Het Behouden Huis te Oudkarspel. ‘Dit vrijwilligerswerk is hartstikke leuk!’ 

Zodra ik Het Behouden Huis in Oudkarspel binnenstap staat Han al op. Terwijl hij achter de bar verdwijnt hoor ik met een grijns om de mond. “Er is hier altijd koffie hoor!” Er rinkelen wat kopjes en het bakkie leut staat op tafel voordat ik de eerste vraag heb kunnen stellen. De gezelligheid straalt van hem af… “Goedemorgen!” Hoe ben je bij Het Behouden Huis (HBH) terechtgekomen Han? “Ik kende HBH al, ik woon al enige tijd in Oudkarspel. Zo na mijn pensionering had ik ineens tijd over. Te jong en te actief voor een lange zit achter de geraniums vroeg ik mezelf af hoe ik waardevol kon blijven. En dan niet zoals bij mijn werk voor heel Nederland, maar voor mijn dorp. Ik had al snel de keus uit wat alternatieven maar vond de beheerdersfunctie bij HBH het leukst. En nog steeds. Ik werk op één vaste dag in de week, en ontmoet zo vaak dezelfde bezoekers, maar ook wandelaars of fietsers die zomaar binnenlopen voor een kop koffie en gebak! En tja, met mijn sociale inslag, dat verwijt men mij, ontstaat er al snel een leuke band. Of het nu iemand is die hier biljart of iemand die deelneemt aan Doet en Ontmoet, je gaat ineens meer mensen in je dorp kennen en herkennen.”

Waar bestaat je ‘werk’ uit? “Er zijn, als het nodig is, en dus open ik ‘s morgens de deur. Samen met een gastheer of gastvrouw zetten we koffie en bestieren we de boel gedurende de openingsuren. Dat is ook wel lekker hoor, je bent nooit alleen hier... De rest van mijn ‘werk’ betreft eigenlijk alleen wat kleine hand- en spandiensten.”

Hoeveel beheerders en gastheren of gastvrouwen zijn er eigenlijk Han? Met een grote grijns roept hij meteen: “Tekort!” Hij verzinkt even in gedachten en zegt dan: “Alle gekheid op een stokje, er zijn drie beheerders voor de weekdagen - mijn persoontje, Mijndert van Veenhuisen en ‘hoofdbeheerder’ Piet Beers - en twee beheerders voor het weekend, dit zijn Mariët van Beurden en Tineke Tiben. Het aantal gastvrouwen en gastheren is net voldoende, zo’n 40, maar die zijn hier ook vaak maar twee dagdelen per maand.” Jullie zijn dus op zoek naar beheerders? Hij steekt zijn wijsvinger omhoog om zijn zin kracht bij te zetten. “Inderdaad! Ik zou iedereen willen vragen om gewoon eens dagje mee te lopen. Het is zo hartstikke leuk! Zoals ik al eerder zei, het is bovendien een heerlijk gevoel om na mijn pensioen van waarde te zijn. Ik nodig iedereen met belangstelling uit om met ons contact op te nemen... Ze mogen HBH of Piet gewoon mogen bellen hoor…!”

Voor nadere info bel met HBH: 0226-753063 of Piet Beers 06-44886852. Kijk voor meer info op www.behoudenhuisoudkarspel.nl.

Afbeelding