Mara en Leen de Waard nog steeds samen gelukkig

Algemeen
Woensdag 17 november was de dag van het diamanten huwelijk van Mara en Leen de Waard.
Woensdag 17 november was de dag van het diamanten huwelijk van Mara en Leen de Waard. (Foto: AGHeeremansPhotography)

SINT PANCRAS - “Iedere week een liefdesbrief schrijven, soms wel twee. En als een maat dat ook wilde, maar niet wist hoe, dan hielp ik hem. Natuurlijk kwam later uit dat ik die romanticus was geweest!” Nu, na een huwelijk dat al 60 jaar duurt zal Leen de Waard dat niet meer doen, maar zijn gevoelens voor Mara zijn niet veranderd. Woensdag 17 november was de dag van hun diamanten huwelijk. Het feest was op vrijdag 19 november, zij vierden dat met kinderen en kleinkinderen.

Leen de Waard is een rasechte Alkmaarder, hij vindt nog steeds dat hij minstens een paar keer per maand in die stad moet komen. Hij werd er geboren in 1938, doorliep daar het lager onderwijs en ging na de MULO naar de inspectie van de belasting. In 1957 riep echter de dienstplicht. Daar schreef hij die brieven, omdat hij ondertussen verkering met Mara Nieman had gekregen. Het stel ontmoette elkaar in 1956 in de Langestraat. In 1959 keerde hij terug bij de belastingdienst. In maart 1962 maakte hij echter de overstap naar de Hoogovens, daar werkte hij op de salarisafdeling. Elke maand werd het salaris in geldzakjes op de betreffende afdeling gebracht. In het jaar ervoor trouwde Leen met Mara en het stel kwam te wonen in een kamer met een balkon, meer ruimte was er niet. Mara werkte ook. Zij werd geboren in 1939 in Zuid-Scharwoude en verhuisde op driejarige leeftijd naar Oudkarspel. Hier heeft zij tot aan haar 13de gewoond. Er woonde een aardige pianoleraar die haar les gaf. Toen zij 13 was, verhuisde de familie Nieman naar Alkmaar, kregen een flat in de Spieghelstraat, voor het eerst hadden zij een douche! Toen Mara 14 jaar was ging zij werken op een lingerie atelier. Dat duurde twee jaar. Na extra bijscholing zoals type les, steno en het middenstandsdiploma ging zij werken bij een groothandel in tabakswaren als facturiste. Zij bleef hier 4 jaar. Vervolgens werkte ze bij een groothandel in bouwmaterialen. Hier bleef Mara tot aan haar trouwen op 17 november 1961. Toen Leen echter een oproep kreeg dat hij op herhalingsoefening moest, zegde Mara haar baan op. Zij wilde, zo kort na hun huwelijk eerst een week op vakantie met haar nieuwbakken echtgenoot. Leen kwam in 1987 bij de Hoogovens op de afdeling public relations te werken op de afdeling evenementen. Hij werkte daar tot zijn 55ste om daarna, na 33 dienstjaren, met vervroegd pensioen te gaan. Het bruidspaar De Waard-Nieman kreeg drie kinderen. De dochters Ingrid en Mirjam zijn de oudste en zoon Ralph werd 7 jaar later geboren. Ook zijn zij de trotse oma en opa van 3 kleinzonen.

Val

Met de gezondheid van het paar gaat het redelijk goed, alhoewel Mara een rollator nodig heeft om vooruit te komen na een heupoperatie. Leen had de pech afgelopen 18 juni, tijdens het vreselijke noodweer dat onze provincie teisterde, met zijn elektrische fiets ten val te komen. Hij kwam bij in de ambulance en in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk constateerde men naast een zware hersenschudding ook gekneusde ribben en een hoofdwond. Uiteindelijk bleek, na onderzoek, dat ook een kleine beroerte misschien debet was aan de val. Na een week verblijven in het ziekenhuis gaat het nu weer goed met hem, wel bezoekt hij nog een fysiotherapeut. Hij heeft kortgeleden toestemming gekregen om weer auto te rijden. Wellicht dat in de (nabije?) toekomst er naar een theaterzaal gereden kan worden voor een mooi concert. Verder is er gelukkig Netflix om naar een mooie film te kijken, lezen ze graag en, als het kan, doen zij een klein rondje Sint Pancras. 

Leen is jarenlang gastheer bij theater Cool in Heerhugowaard geweest, Mara werkte als vrijwilliger bij de bibliotheek in Sint Pancras. Nu is dat alles voorbij en genieten zij van andere zaken. Leen is nu een passieve sporter, iets dat hij vroeger graag deed. Echte lange vakantiereizen zitten er niet meer in. Wel zijn ooit landen als Thailand en Australië bezocht. Graag kampeerden zij met hun kinderen. Fotograferen is zijn oudste hobby en die kan hij nu nog steeds beoefenen. Tsja, wie met Mara en Leen de Waard aan de praat raakt, komt niet snel meer thuis, zij hebben zoveel te vertellen. Nog heel veel mooie momenten samen, diamanten echtpaar, jullie verhalen zijn nog lang niet op!

(door Ben Wansink)