Serieus Langedijk voor stichting Help-Elkander

Algemeen
Door de stichting Help-Elkander konden er sinds 2018 achttien gezinnen aan een gratis vakantie geholpen worden.
Door de stichting Help-Elkander konden er sinds 2018 achttien gezinnen aan een gratis vakantie geholpen worden. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Het goede doel waarvoor Serieus Langedijk dit jaar de opbrengst van hun actie wil bestemmen is de stichting Help-Elkander.

De stichting is in 2017 opgericht vanuit het initiatief van de voorzitter, Johan Borcheld. Hij kwam er via zijn kleindochter achter dat er kinderen waren die na afloop van de vakantieperiode in de klas geen verhalen kunnen vertellen van hun vakantiebelevenissen omdat hun ouders geen geld hadden om op vakantie te gaan. De gevoelens van schaamte en sociale isolatie hebben veel meer impact op kinderen dan dat wij ons voor kunnen stellen. Hij realiseerde dat dit niet beperkt was tot de klas van zijn kleindochter en dit een maatschappelijk probleem is dat stilaan steeds groter wordt en hij besloot tot oprichting van de stichting Help-Elkander.

Zo konden er sinds 2018 achttien gezinnen aan een gratis vakantie geholpen worden. De laatste twee jaar moest er wel om de lockdowns heen gewerkt worden, maar konden er gelukkig toch een aantal vakanties doorgaan. Veel gezinnen waren hier ontzettend gelukkig mee, zoals blijkt uit hun reacties die op de website www.help-elkander.nl te lezen zijn. Steun ontving de stichting in het verleden van o.m. Lief Langedijk, de Lions Club Alkmaar (Lichtjesavond 2019), het Armoedefonds en de gemeente Langedijk. Maar ook vele kleine donaties van bedrijven en particulieren waren meer dan welkom.

De stichting is zelf ook actief in het verkopen van zogenaamde knutselboxen waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan het goede doel. Zo staan onze vrijwilligers op zaterdag 18 en donderdag 23 december met een marktkraam op het HEMA-plein van Middenwaard, maar kunnen de knutselboxen ook besteld worden via www.help-elkander.nl/webshop.

Met de opbrengst van de Serieus Langedijk actie hoopt de stichting over één of meer eigen vakantieverblijven te kunnen gaan beschikken waarmee het nog makkelijker wordt om gezinnen die het zo nodig hebben een week op vakantie te kunnen laten gaan en waar de kinderen in de klas blijmoedig over kunnen vertellen. Ook roept de stichting gezinnen die in aanmerking denken te komen op om zich (ook weer via de website) aan te melden.
Om te zorgen dat de gratis vakanties wel bij de juiste gezinnen terecht komen, is het van belang dat gezinnen al wel bekend zijn bij een hulpverlenende instantie (zoals de Voedselbank) die beoordeelt of het gezin tot de doelgroep behoort.

De stichting richtte zich in eerste instantie op inwoners van de HAL-regio, maar hoopt door groei ook wat dat betreft grensverleggend bezig te kunnen zijn.