Tineke Stet na 46 jaar geen Ambtenaar Burgerlijke Stand meer

Algemeen
Tineke Stet en haar man Jack betreuren de manier waarop ze haar congé kreeg.
Tineke Stet en haar man Jack betreuren de manier waarop ze haar congé kreeg. (Foto: AGHEEREMANSPHOTOGRAPHY)

ZUID-SCHARWOUDE - “Ik werkte op de afdeling Bevolking van onze gemeente en deed daar de bevolkingsboekhouding en vond het prachtig werk.

Toen mijn afdelingshoofd, de heer Joop Zielstra, graag wilde stoppen met het voltrekken van huwelijken, leek het mij leuk om te doen. Ik was nog wat te jong, pas 22, de leeftijd om mensen te mogen trouwen was toen 23 jaar. Nu is dat anders, die leeftijdsgrens is er niet meer.”

door Ben Wansink

“Ik heb 46 jaar met veel liefde ruim 800 echtparen in de echt verbonden”

Tineke Stet (1952) werd in 1975 beëdigd als Ambtenaar Burgerlijke Stand en nu, 46 jaar later, moet zij stoppen.

Voordat Tineke Stet bij de gemeente Langedijk aan de slag ging, werkte zij in Alkmaar bij het GAK, erg leuk werk dat zij jaren had kunnen doen. Mijn buurvrouw, Grietje IJff, kwam op een dag langs en vroeg of ik even bij haar man wilde komen. Hij vertelde mij dat er een baan bij de gemeente Langedijk was, die mij wel zou liggen. Niet meer op de brommer naar Alkmaar, lekker dicht bij huis en iedere dag thuis eten bij mijn moeder. De echtgenoot van Grietje IJff werkte toentertijd als bode op het gemeentehuis, een schat van een man, ik noemde hem altijd Vader Jan. Hij was altijd mijn grote steun en toeverlaat. Ik werd aangenomen en ging dus bij de gemeente werken op de afdeling Bevolking. Toen ik de heer Zielstra vroeg of ik niet mijn vriendin en motormaatje Els Metselaar mocht trouwen was hij dolgelukkig. Hij zag tegen die huwelijksvoltrekkingen op, die gaven hem best veel stress. Toen ik hem dus liet blijken interesse in het voltrekken van huwelijken te hebben, vond hij dat een uitgelezen kans om het stokje over te dragen. Men ging er mee akkoord en op 20 februari 1975 werd ik beëdigd als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (ABS). Op dat moment was ik de jongste trouwambtenaar van Nederland. Natuurlijk moest ik door de rechter beëdigd worden. Ik stopte mijn werkzaamheden bij de gemeente in mei 1981 omdat ik niet parttime mocht werken na de geboorte van onze zoon Jarno. Wel bleef ik ABS.” (Ambtenaar Burgerlijke Stand).

Op 8 september 2021 kreeg ze een kort en zakelijk mailtje. ‘Gezien de korte periode tot de 70ste verjaardag zullen we jou niet aan gaan wijzen als BABS voor Dijk en Waard. Dat betekent dat jouw aanstelling eindigt wanneer de gemeente Dijk en Waard een feit is op 1 januari 2022.’ Tineke: ”Ik voel me daardoor gekwetst, zo zonder meer, de sleutel inleveren de deur uit lopen, geen afscheid of een aardig woord! Dat doet me echt pijn, ik heb 46 jaar met veel liefde ruim 800 echtparen in de echt verbonden, bereidde me altijd heel zorgvuldig voor, bezocht die paren en maakte er zo een persoonlijke gebeurtenis van. Of je nu trouwt of een partnerschap aangaat, het is altijd een bijzondere dag!”

Tineke heeft in die 46 jaar natuurlijk veel meegemaakt en kan veel anekdotes vertellen. 

Vele anekdotes

Over dat echtpaar dat al vroeg, 08.30 uur, in het Regthuis zou trouwen (jarenlang de favoriete trouwplek van Tineke). Samen met ambulante bode Ger Kruijer stonden zij te wachten en wilden het bijna al opgeven. Opbellen lukte niet, dus wat te doen? ”Misschien komen zij met het paard, want er is immers een festival: Justerland.” (een historisch theaterfestival).Toen het bruidspaar eindelijk arriveerde bleken zij naar Bovenkarspel gereisd te zijn! Maar een verzachtende omstandigheid was dat zij de avond ervoor een kind van vrienden naar het ziekenhuis gebracht hadden die een fles lampolie leeggedronken had. Het echtpaar kwam wel in middeleeuwse kledingdracht naar het Regthuis... 

Of over het huwelijk in theater Carré in Amsterdam van een vriend van hun zoon. Na de plechtigheid een rondvaart door de grachten. Heel deftig, lunch met kreeft en ‘s avonds feest in het Amstelhotel. 

Of het verhaal van de getuige die de huissleutel van het bruidspaar in de BroekerVeiling in het water liet vallen. Al snel rollen de vele anekdotes en verhalen over tafel!

Gezondheid

In 2013 werd bij Tineke kanker geconstateerd. Ondanks vermoeidheid trouwde zij het stel in Carré toch. Nog steeds gebruikt zij medicatie en staat onder regelmatige controle. 

Maar het gaat gelukkig goed, Tineke en echtgenoot Jack zien de toekomst positief tegemoet. Motorrijden doet Tineke niet meer, maar zij straalt nog steeds veel energie uit. 

Jammer is wel dat zoon Jarno, woonachtig in Londen, door die virusperikelen met de kerst niet thuis kon komen. Namens de vele echtparen in Langedijk en omgeving: dank Tineke en nog heel veel gezonde jaren!

Excuses

Inmiddels heeft Tineke bloemen ontvangen van de gemeente, en de oprechte excuses. Door een samenloop van omstandigheden is het niet goed gecommuniceerd. Wethouder Nils Langedijk betreurt de gang van zaken ten zeerste: “Helaas heeft Tineke niet de aandacht gekregen die ze verdient, rondom haar laatste (800e) huwelijksvoltrekking als ambtenaar van de burgerlijke stand. Het mag duidelijk zijn dat Tineke voor velen een bekend gezicht is in de trouwzaal en dat we haar inzet in de vele jaren enorm waarderen. Een passend afscheid is wat ze verdient en dat gaan we zo snel mogelijk organiseren.”