Streekstad Centraal wil omroepvergunning Dijk en Waard graag binnenhalen

Algemeen
Streekstad Centraal aan het werk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Dijk en Waard.
Streekstad Centraal aan het werk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Dijk en Waard. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – ‘Nieuwe lokale publieke omroep gezocht’, kopte deze website vorige week. Dat die zin boven een persbericht van de gemeente Dijk en Waard misleidend was, heeft de redactie geweten. Gelukkig was Richard van der Veen, directeur en eindredacteur bij Streekstad Centraal, bereid om toe te lichten hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

In de praktijk zijn wij al één organisatie, nu alleen op papier nog

Het fenomeen lokale omroep ontstond in de jaren tachtig en de mediawet waaronder de omroepen vallen stamt ook uit die tijd. “In veertig jaar tijd is er veel veranderd”, vertelt Richard. “Tot pakweg 2005 was het belangrijkste bezit van een lokale omroep de vergunning om radioprogramma’s in de ether te mogen uitzenden. Maar door de opkomst van internet, commerciële omroepen en diensten als Spotify is dat niet meer zo. Tegenwoordig is alles ‘web first’; we publiceren onze berichten zo snel mogelijk op onze website en op onze social media-kanalen. Op die manier is onze impact het grootst. We zijn flexibeler, kunnen snel schakelen. Radio en tv zijn wel belangrijk, maar zijn bijproducten geworden.”

Paraplu

Streekstad Centraal is de paraplu boven lokale omroepen in Alkmaar en Heerhugowaard en Langedijk en is ook actief in Bergen en Heiloo. “In 2012 begonnen we als lokale omroep van Alkmaar. In deze branche is het tekort aan geld altijd dé grote uitdaging. Dat weet je van tevoren als je een lokale omroep begint, dus het is niet iets om over te klagen. Maar het is dus slim om maximaal gebruik te maken van de middelen die je wel hebt. Dat kan bijvoorbeeld door streekomroepen te beginnen en kosten, mensen en faciliteiten te delen. Zo kun je efficiënter werken. Dus dat hebben wij ook gedaan. Een andere kracht van onze organisatie is dat onze bestuursleden nauw betrokken zijn bij het dagelijks reilen en zeilen, waardoor er snel beslissingen kunnen worden genomen. Met de lokale omroepen Heerhugowaard A Life en Compleet FM zijn wij destijds gesprekken aangegaan, met als resultaat dat er nu één organisatie is waar twee verschillende stichtingen onder vallen. De volgende stap is ook Alkmaar en Dijk en Waard samenvoegen tot één streekomroep, één slagvaardige organisatie.”

Inschrijving

Met de fusie van Langedijk met Heerhugowaard is een nieuwe gemeente ontstaan. In beginsel zonder omroep. Dus de gemeente wordt door het Commissariaat gevraagd om advies over eventuele kandidaten. Vandaar de melding dat de inschrijving geopend is en geïnteresseerden zich tot 1 februari kunnen melden bij het Commissariaat voor de Media via cvdm.nl. Richard: “Uiteraard hebben wij ons gemeld, want wij zijn al jaren actief in wat nu Dijk en Waard heet. We willen onze organisatie bovendien zo efficiënt mogelijk inrichten en dan is het wenselijk dat we al onze onderdelen kunnen samenvoegen tot één geheel. In de praktijk zijn we al één organisatie, nu op papier nog. Zo’n vergunning is vijf jaar geldig, dat is heel waardevol. Dan kun je plannen maken en uitwerken. Daarom wordt de aanvraag vanuit de Alkmaarse stichting gedaan.”

Visitekaartje

Als er anderen zijn die ook een gooi willen doen naar die vergunning, dan is het aan de politiek om te beoordelen wie de beste papieren heeft. Richard: “Daarbij zullen ze hopelijk ook kijken naar wat je de afgelopen vijf jaar gedaan hebt. Ik denk dat wij de aflopen jaren wel het een en ander hebben opgebouwd. Ook tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben wij een mooi visitekaartje afgegeven en ook onze exclusieve samenwerking met mediapartner NH Nieuws geeft ons alle vertrouwen richting de toekomst.”