Het aantal meldingen van cybercrime is opnieuw toegenomen.
Het aantal meldingen van cybercrime is opnieuw toegenomen. (Foto: Korpsmedia / Getty Images / iStockphoto)

Cybercriminaliteit in politie-eenheid Noord-Holland stijgt voor derde jaar op rij

19 mrt, 10:18 Algemeen

REGIO – Het totaal aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit in de politie-eenheid Noord-Holland steeg vorig jaar met ruim dertig procent, van 2.910 naar 3.796. Dat constateert NH Samen Veilig (NHSV), het regionale samenwerkingsverband tussen 32 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie. Het is het derde jaar op rij dat het aantal toeneemt. NHSV werkt integraal samen om inwoners van Noord-Holland digitaal weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit en roept slachtoffers op hun verhaal te doen.

Het aantal meldingen en aangiften van bankhelpdeskfraude steeg in 2021 van 1.359 naar 2.262, waarmee deze vorm van cybercriminaliteit de grootste stijger was. Criminelen gebruiken hiervoor steeds vaker legaal beschikbare software (zogenaamde Remote Access Tools) om op afstand de controle over iemands apparaat te krijgen. Daardoor lijkt het alsof het slachtoffer zelf geld overmaakt, krijgt de bank minder snel argwaan en duurt het langer voordat de bankrekening van de crimineel wordt geblokkeerd.

Generatie X

Met 33 procent behoren de meeste slachtoffers van cybercriminaliteit tot Generatie X: mannen en vrouwen tussen de veertig en zestig jaar oud. Het totale bedrag dat in de politie-eenheid Noord-Holland werd buitgemaakt, steeg in 2021 met 55 procent: van 7,8 miljoen naar 12,1 miljoen euro.

Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat het aantal Nederlanders dat slachtoffer is van ‘traditionele’ criminaliteit zoals zakkenrollen of autodiefstal de laatste jaren daalt, maar dat steeds meer mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. In 2021 zei vijftien procent van de mensen van vijftien jaar of ouder slachtoffer te zijn geweest van cybercrime, maar niet alle slachtoffers doen hier een melding of aangifte van. De ervaring van de politie leert dat het kenmerkend is voor slachtoffers van cybercriminaliteit dat ze vanuit een gevoel van schaamte hun ervaring niet delen, zelfs niet met hun familie, vrienden en kennissen.

‘Herkenning is preventie’

’Vriend-in-nood’-fraude (WhatsApp-fraude) is voor het eerst afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Deze fraude komt niet meer voor in de top-3 van slachtofferschap in de leeftijdscategorieën 0-24 jaar, 25-39 jaar en 40-59 jaar. Mogelijk heeft dit te maken met goede voorlichting over deze vorm van cybercriminaliteit in het afgelopen jaar, en aandacht hiervoor in de media. 

Marieke Verhagen, projectleider bij NHSV, hoopt dat aandacht voor andere vormen van cybercriminaliteit ervoor zorgt dat ook de cijfers daarvan een dalende trend laten zien: “Omdat daders steeds gewiekster worden en de technieken wereldwijd eenvoudig beschikbaar zijn, is het niet langer de vraag of je met een poging tot cybercriminaliteit in aanraking komt, maar eerder wanneer. Hoe meer slachtoffers hun verhaal onder begeleiding van ons via de media delen, des te meer toekomstige slachtoffers wij kunnen helpen voorkomen. De preventie ligt in de herkenning.”

Doe je verhaal

Ben jij ook slachtoffer (geweest) van cybercriminaliteit en wil je je ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen ervan? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met jouw informatie. De communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe je anderen met jouw verhaal kunt behoeden voor slachtofferschap van cybercriminaliteit.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
IKC Oudkarspel bezoekt Allemanskerk en Regthuis Algemeen 25 mei, 17:25
Afbeelding
‘De beelden van de Vredesmissie in Liberia vergeet ik nooit’ Algemeen 25 mei, 12:07
Afbeelding
Tien vragen aan... Ilja van der Deure Algemeen 25 mei, 11:36
Afbeelding
Persbericht inschrijvingen Wandel4daagse Langedijk Algemeen 25 mei, 10:08
Afbeelding
B&B Beneden de Vijzel zet St Pancras op de kaart Algemeen 25 mei, 08:12
Afbeelding
Tour de Waard-vrijwilliger Hans van Saagsvelt rijdt de rondemiss rond Algemeen 24 mei, 14:34
Afbeelding
Schoolzwemkampioenschap voor Langedijker scholen Algemeen 24 mei, 13:31
Afbeelding
Kunstkerk brengt Dijk en Waardse kunst en kunstliefhebbers bij elkaar Algemeen 24 mei, 10:14
Afbeelding
Wordt Heerhugowaardse Siré het nieuwe topmodel van Europa? Algemeen 24 mei, 10:00
Afbeelding
The Kik hertaalt Eurovisie-hits in Cool Uit 24 mei, 09:12
Afbeelding
Indrukwekkend mooie Romeo en Julia in het buitenbad Algemeen 24 mei, 08:56
Afbeelding
Bot Waarderingsfonds geeft Veenhuizer Hoeven steuntje in de rug Algemeen 23 mei, 22:11
Afbeelding
Kunstgrasspektakel bij LSVV moet een ton opbrengen Algemeen 23 mei, 18:52
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief