Theaterspektakel Romeo & Julia in het buitenbad

Algemeen
Een scene uit de voorstelling Romeo & Julia van De Theatergroep.
Een scene uit de voorstelling Romeo & Julia van De Theatergroep. (Foto: Robert van der Eng)

SINT PANCRAS - De Theatergroep is druk aan het repeteren voor hun laatste voorstelling ‘Romeo & Julia’, die ze in mei gaan opvoeren in buitenzwembad De Bever.

“In 2013 deden we dit voor het eerst”, vertelt Rosemarijn van Groeningen, regieassistent van De Theatergroep. “We zochten een bijzondere locatie voor onze productie, die tevens geschikt was voor een groter publiek. Buiten theater maken voegt echt iets toe aan een voorstelling. Oók als het regent”, lacht ze. “Het publiek zit sowieso altijd droog!” 

De medewerkers van het buitenbad waren meteen enthousiast toen De Theatergroep destijds met het plan kwam. “De mogelijkheden zijn hier uitgebreid, diverse voorzieningen binnen handbereik en onder de blote hemel spelen is het leukste wat er is. De elementen zijn onvoorspelbaar, waardoor iedere uitvoering uniek is! Ons aanspreekpunt was Petra Kaan, met haar konden we lezen en schrijven en ook het huidige team van De Bever is immer enthousiast en coöperatief. Zij regelen onder andere de catering na afloop en door ons optreden kwamen er mensen binnen die nog niet eerder van het bestaan van dit zwembad afwisten! Een win-winsituatie dus. Sowieso is het geweldig om te zien dat het publiek niet alleen uit Sint Pancras komt, maar dat mensen uit de hele provincie en soms zelfs daarbuiten ons weten te vinden.”

De Theatergroep is een initiatief van drie vrienden uit Sint-Pancras die graag bijzonder theater op locatie brengen; Ton van Groeningen, Cornel Danenberg en Willem van Doorn. “Mijn vader is Ton van Groeningen. Hij heeft jarenlange ervaring als speler en regisseur. Zo speelde hij rollen bij Het DorpsToneel, Toneelvereniging OZOS en Stichting Geestmer. Dit wordt zijn laatste grote voorstelling als regisseur. Dit soort stukken kosten zo ongelofelijk veel tijd om voor te bereiden en uit te voeren. Nu is het tijd voor andere zaken, zoals mooie reizen maken. Hierdoor werd besloten dat dit de laatste grote productie van De Theatergroep wordt. Nog één keer een groot spektakel waar voor iedereen wel wat te genieten is. Spel, decor, licht én live muziek! Wel blijven we kleinere stukken opvoeren, zoals we dat vorig jaar noodgedwongen deden door corona. Toen speelden we ‘Herfst in Sint Pancras’, een kleine voorstelling met slechts twee spelers, in de Witte Kerk. Het spelen willen we niet laten, maar zo wordt het een betere balans tussen theater en andere leuke dingen in het leven.”


Roos van Groeningen heeft heel veel zin in het theaterspektakel in zwembad De bever. - AGHeeremansPhotography

“Inmiddels hebben we vier producties gedaan en we zijn trots op wat we met z’n allen hebben neergezet. Iedere keer proberen we onszelf te verbeteren en nieuwe uitdagingen te vinden. Niet alleen voor wat betreft de voorstellingen, hoewel die natuurlijk het belangrijkst zijn, ook bij de zaken eromheen kijken we wat er beter kan. Doordat De Bever echt heel geschikt is voor onze theatervoorstellingen konden we elk jaar een stapje hoger doen qua visuele effecten en zintuiglijk spektakel!” 

Zoals de muziek, die wordt gebracht door een minimaal zeskoppige live band onder leiding van Robert van der Eng. “Er komt misschien nog een violiste bij, dus de band kan nog groeien. Maar ook dit geeft het geheel altijd een enorme boost. Je komt bijna ogen en oren te kort.” Het verhaal van Romeo & Julia is natuurlijk al veel vaker gespeeld, maar blijft nog altijd een prachtig liefdesverhaal. “Maar wel aangepast aan deze tijd. En zonder de kostuums. Waardoor het verhaal, dat door Shakespeare briljant is geschreven, ook nu, in deze tijd, aan alle kanten overeind blijft staan. En mocht je de inhoud kwijtraken, dan is de muziek echt een genot voor het oor.”

“We zijn al in september 2020 begonnen met repeteren, om vervolgens toch te stoppen omdat Covid-19 roet in het eten gooide. Besloten dat we mei 2021 niet zou halen dus uitgesteld naar mei 2022. We zijn nu heel blij dat het er naar uitziet dat we 19, 20 en 21 mei eindelijk kunnen spelen. Inmiddels wordt er twee keer in de week gerepeteerd, want we moeten de verloren tijd wel in zien te halen, maar dat gaat tot nu toe heel goed! Er is zelfs een choreograaf die ons helpt bij verschillende scènes waarin de twee families, de Montecchi’s en de Capuletti’shet tegen elkaar opnemen… Komt dat zien!”

De Theatergroep speelt Romeo & Julia. Vertaling en bewerking: Jack Nieborg, regie: Ton van Groeningen. Muziek o.l.v. Robert van der Eng. 

Data: donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 mei. Aanvang 21:00 uur, deuren op 20:30 uur. Na afloop is de bar geopend. Kaarten kosten € 15,- en zijn verkrijgbaar via www.detheatergroep.nl en bij Kapsalon Geknipt & Zo, Bovenweg 69 in Sint Pancras.