Iris van Asselt is de eerste klimaatburgemeester van Langedijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Wie bewust leeft en droomt van een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen beseft bijna dagelijks dat het op dit moment niet goed gaat met onze aarde. Klimaat is een beladen woord geworden en in de media wordt er veel over gesproken. Iets om je zorgen over te maken. Dat doet Iris van Asselt, de eerste klimaatburgemeester van Langedijk, ook. 

Minder spullen en minder keuzes geeft rust en ruimte.

Zij droomt van een duurzame wereld waarbij de mens dat wat de aarde geeft en wat er leeft beschermt en helpt. Blijkbaar zien meer personen dat, reden voor onze burgemeester Peter Rehwinkel het tiny house van Iris te bezoeken en zich te laten inspireren door een bevlogen jonge vrouw. Een verhaal met een boodschap waar iedereen iets van kan opsteken.

“Rijden over de kale vlaktes van Mongolië en door het dichtbevolkte Japan heeft mijn leven veranderd. In 2018 ben ik met mijn gezin van Amsterdam naar Tokyo gereden in ons eigen camperbusje. 7 maanden op zo’n kleine oppervlakte doet iets met je. Het brengt je terug naar de essentie. Wat heb ik eigenlijk nodig? Waar word ik gelukkig van en hoe en waar wil ik wonen? Minder spullen en minder keuzes geeft rust en ruimte in mijn hoofd én kasten.”

Op weg naar Klimaatburgemeester 

In november 2021 konden via een klimaatcampagne van de Rijksoverheid mensen zich aanmelden om klimaatburgemeester van een stad of dorp te worden. Dat leek Iris van Asselt wel wat. Zij was zich immers al van jongs af aan bewust van het gezonder en beter maken van deze wereld. Haar moeder had haar dat met de paplepel ingegoten. Zo woonden moeder met haar dochters eind jaren ’90 op een woonboot in Amsterdam. De verkoopster vond de boot te krap, maar moeder ging met haar drie dochters van 9, 11 en 13 er toch wonen. Eén van de kinderen was dus Iris, nu 36 jaar, en zij vond het fantastisch. Weliswaar geboren in een dorp, Abbenes, maar gericht op de grote, wijde wereld. Zij zat tijdens de verhuizing naar de woonboot op het Haags Montessori Lyceum, maar reisde nog maanden er na nog dagelijks per trein naar die school. Vervolgens bezocht zij vier jaar een MBO-school, het Hout- en Meubeleringscollege. Zij wil graag creatief bezig zijn. Na die vier jaar was zij volledig opgeleid tot interieuradviseur en liep oa stage bij vtwonen. Daarna volgde zij een opleiding informatie en communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam . Als zij reeds op 16-jarige leeftijd haar grote liefde Roland ontmoet, ontdekt het jonge stel dat er in onze wereld heel wat problemen zijn. Zij sparen hard voor een wereldreis, kunnen een oude Toyota Landcruiser kopen, knappen die op en rijden in de zomer van 2011 van Amsterdam naar Oost-Europa, Iran, Pakistan, India en Nepal. Als zij in 2012 terugkeren is de keuze niet moeilijk: zij gaan bewuster leven en het woord ‘duurzaam’ wordt voor hen een begrip! In 2014 wordt dochter Ize geboren, gevolgd in 2016 door dochter Lune. Als die twee jaar oud is, wordt de tweede grote reis gemaakt in een zelf omgebouwde camper. Via de Baltische staten, Rusland , Centraal-Azië en Mongolië eindigt de reis in Japan. Het besef over hoe te wonen naar terugkeer in Nederland wordt steeds sterker. Iris en Roland willen kleiner, groener, duurzamer, meer in de natuur en dichter bij zee en strand wonen!

Eco-community van Langedijk

Zij gingen terug naar hun woning in Amsterdam, 111 m2 groot, in een Vinex wijk in Amsterdam-Noord. Het huis was, met subsidie van degemeente, al energie-neutraal omgebouwd. De gasleidingen waren verwijderd en extra zonnepanelen toegevoegd. Er was een tweede hands zonneboiler en een installatie om douchewarmte terug te winnen. Na de wereldreis voelt het huis echter te groot, de kinderen willen bij elkaar slapen en de kleinste kamer, het meest rustige ook, wordt de slaapkamer. De zolder wordt al snel als overbodig ervaren en zo lijkt kleiner wonen het meest voor de hand liggend. Er wordt gezocht naar een geschikte plek. Iris en Roland sluiten zich aan bij organisaties zoals Tiny House Nederland. Uiteindelijk wordt het Liber Terra (Vrije Aarde) in het Geestmerambacht. Hier staan nu 5 kleine tiny houses en 5 grotere, bovendien ook een kenniscentrum. De oudste bewoonster, de initiatiefneemster van de eco-gemeenschap, is 61 jaar. Het huis van het gezin van Iris is 56 m2 groot en heeft ruimte genoeg om behaaglijk te wonen. De twee dochters hebben een leuke kamer en veel materialen zijn gekocht bij organisaties als Marktplaats en de kringloopwinkel. Haar vak, interieur styliste, kan Iris hier mooi toepassen, de woning is kleurrijk en gezellig. De wasmachine wordt gedeeld en voor de sanitaire voorzieningen zijn slimme oplossingen gevonden. Echtgenoot Roland is handig en bedenkt hoe zaken duurzamer kunnen worden. Het zoeken naar balans tussen levensbehoeften en omgaan met de natuur en de aarde is duidelijk gevonden! Bij de tiny houses staat dus een kenniscentrum, van hout met stro als isolatie. Hier worden workshops gegeven en kennis overgedragen. Het begrip ‘circulair leven’ staat daarbij centraal: leven met zo min mogelijk afval. Het woord ‘circulair’ zegt waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. De cirkel of kringloop gaat dus over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. De eerstvolgende workshops zijn op 30 april (welke materialen gebruik je en bijvoorbeeld welke verf), 28 mei (speciaal gericht op kinderen) en 25 juni ( toekomstbestendig voedsel). De workshop duren van 10 tot 13.00 uur. Men leert keuzes te maken, hoe maak je je leven duurzaam? Aanmelden kan bij www.liberterra.eu/agenda

Duurzaam

Duurzaam is een breed en veelomvattend begrip. Voor iedereen betekend duurzaamheid wat anders, maar kort gezegd zijn in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten en deze ook voor toekomstige generaties is. Waar Iris, als interieurstyliste op let als zij een duurzaam interieur advies geeft, is of er gewerkt wordt met materialen en merken die vanuit de oprichting, duurzaam zijn. De duurzame interieurstylist geeft duurzaam interieuradvies passend binnen de wensen en het budget van haar klanten. Soms wordt er gedacht dat duurzaam duurder is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. “Ik maak een advies op maat welke in balans is en waar je meteen mee aan de slag kunt gaan. Een goede basis aangevuld met kleur en sfeer. In iedere stijl en smaak zijn duurzame keuzes te maken.” Iris adviseert welke natuurlijke materialen te gebruiken zijn, hoe een handige indeling en slimme opbergmogelijkheden te vinden zijn voor een kleiner oppervlakte van de woning en hoe de gemaakte keuzes minder impact hebben op de mens en de natuur. Iris van Asselt wil als klimaatburgemeester de Langedijkers inspireren om ook iets te gaan doen voor een beter klimaat. Dat kan groot zijn of klein, zoals zonnepanelen of bewuster omgaan met ons voedsel. Zij zegt hierover: “Ik geloof in een duurzame manier van wonen, werken en leven. Mijn missie is om mensen bewust te maken van de duurzame keuzes die zij hebben op het gebied van hun interieur. Ik inspireer anderen met ons duurzame dubbele Tiny House in de eco-community waar ik met mijn gezin woon. Met mooie, duurzame materialen maak ik graag een thuis voor mijn klanten. In mijn hele privé leven doe ik alles zo duurzaam mogelijk dus voor mij is het heel logisch om dit ook door te voeren in mijn bedrijf. Ik bouw mijn bedrijf Duurzame interieurstylist én we bouwden ons eigen duurzame huis. Mijn missie is om particulieren en bedrijven te inspireren om duurzaam te wonen en te leven. Er is nog veel vervuiling van bodem, water en lucht door het produceren van interieurproducten. Er belanden nog veel producten op de afvalberg waardoor grondstoffen verloren gaan. Met iedere euro die je uitgeeft kan je bijdragen aan een duurzame en circulaire economie en zo je impact op de aarde verminderen.” 

Toekomst

Langedijk zal nog wel merken dat zij een klimaatburgemeester heeft, evenals Heerhugowaard, waar Petra van Kleef tot klimaatburgemeester benoemd is. Niet voor niets nam burgemeester Rehwinkel, ondanks zijn aflopend waarnemerschap, de moeite om in gesprek te gaan met de beide dames. Het onderwerp interesseert hem in hoge mate en de thema’s klimaat en duurzaamheid zullen nog veelvuldig hoog op elke politieke agenda staan. De klok tikt onverbiddelijk naar 12 uur en dus zullen er treffende maatregelen genomen dienen te worden. Maar wij zullen het zelf moeten doen, bewuster leven en ons realiseren dat het leven niet altijd meer en groter hoeft te zijn! Er zullen keuzes gemaakt dienen te worden, die misschien niet altijd als even prettig ervaren zullen worden! Iris van Asselt weet dat dat kan, zij bewijst dat iedere dag! Liber Terra aan de Wagenweg heeft 4 open dagen per jaar en geeft 6 keer per jaar inspiratieworkshops. Voor informatie over Liber Terra kan men mailen naar www.liberterra.eu en voor informatie over de duurzame interieurstylist kan gemaild worden naar info@duurzameinterieurstylist.nl. Ook kan gekeken worden op www.duurzameinterieurstylist.nl.

Burgemeester Rehwinkel op bezoek bij klimaatburgemeesters Petra van Kleef (links) en Iris van Asselt met jongste dochter Lune.
Afbeelding