Alle zintuigen aan bod in het Hof van Langedijk

Algemeen
John van de Etos, Ed van bakkerij Jonker, slager Freek en kaasmaker Jelmer heten u van harte welkom in het Hof van Langedijk!
John van de Etos, Ed van bakkerij Jonker, slager Freek en kaasmaker Jelmer heten u van harte welkom in het Hof van Langedijk! (Foto: Fer Korver)

LANGEDIJK - De ambitie en passie spatten eraf bij de vier ondernemers, ze hebben er ontzettend veel zin in. Terwijl John van Etos John & Ans al even open is en precies weet hoe top deze plek van ‘de kleine Deen’ is, zitten Ed Jonker, Freek Reus en Jelmer Cnossen nog midden in de verbouwing, zodat ze op 4 mei het Hof van Langedijk met trots kunnen openen. 

“Wij zijn al sinds half maart open en krijgen louter complimenten voor de ruime en luxe winkel. We hebben altijd heerlijk gewerkt in ons pand in Noord-Scharwoude, maar toen we de kans kregen om hier een nieuwe en veel grotere winkel te starten, pakten we die met beide handen aan.” John en Ans van der Stoop hebben een Etos Plus, zo kun je het gerust noemen. “De Etos als basis is heel prettig, maar het uitgebreide assortiment dat wij daarnaast voeren en de ruimte die er letterlijk is zodat de klant heerlijk kan shoppen, is iets waarmee we ons echt onderscheiden van de gemiddelde drogisterijzaak.”  

Freek Reus  

“Alle zintuigen worden hier straks geprikkeld”, vertelt de benjamin van het stel, de 24-jarige slager Freek Reus. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al uitgebreide ervaring in het slagersvak. Trots vertelt hij: “Ik heb het vak geleerd van Laus Klaver, wat mij betreft dé slager van Langedijk. Op mijn twaalfde stond ik al bij hem in de slagerij, ik heb het vak eerst in de praktijk geleerd en daarna op school de vereiste diploma’s gehaald. Laus Klaver was een enorme vakman met een sterke persoonlijkheid, die wilde gewoon de allerbeste zijn. Die ambitie heb ik zeker van hem overgenomen. Daarnaast hou ik onwijs van het contact met de klant. Ik zal straks zo veel mogelijk in de winkel aanwezig zijn, achter het hakblok zoals het een echte slager betaamt, maar ook om ‘live’ de verse maaltijden te bereiden waarin ik me ga onderscheiden. Echt lekker en supervers eten voor een goede prijs. Catering is ook een belangrijk onderdeel van onze winkel, dat doe ik al jaren met veel plezier. Op bedrijfsfeesten, bruiloften, familiefeesten of vriendenbarbecues langskomen en de mensen verwennen met een compleet pakket van mooi vlees, heerlijk verse salades en alle bijgerechten is het leukste wat er is. Maar ook voor een bakje filet of een onsje verse vleeswaren kun je met een gerust hart langskomen hoor. Aanrader? De pastrami, die moet je écht even proeven!” 

Jelmer’s Kaas

Jelmer Cnossen is van de ‘koude kant’ van Klaver Kaas. “Maar de warme kant staat ook bij me in de winkel hoor”, lacht hij. Toen hij een relatie kreeg met zijn Lisette, telg van de bekende Noord-Hollandse Klaver Kaas, werd hij al snel enthousiast door het vak van kaasmaker. “Het is een prachtig vak, waarbij volop ruimte is voor ambachtelijkheid en liefde voor het product. De Klaver Kaas is een kwaliteitsproduct van eigen boerderij. De eigen koeien en geiten van Klaver krijgen lijnzaad te eten waardoor de goede vetten in de kaas zitten. Het is een pure kaas, zonder toegevoegde kleurstoffen van E-nummers en veel minder zout dan fabriekskaas.” Jelmer kreeg de kans zijn eigen zaak te beginnen in Beverwijk, dit was en is een enorm succes. Naast de vrijdagen die hij op de kaasmarkt in Alkmaar, staat, is hij zo vaak mogelijk in de winkel in Zuid-Scharwoude te vinden zijn. Naast een zeer compleet kaasaanbod, biedt de winkel diverse andere smakelijke producten, zoals vers gebrande noten, chocolade specialiteiten, verse biologische eieren, een uitstekend wijnassortiment samengesteld door een vinoloog, alles uiteraard ook verkrijgbaar als mooi ingepakt cadeau. “Spannend is het wel, als enige niet-Langedijker een verswinkel beginnen”, lacht Jelmer. “Maar ik ben ervan overtuigd dat ik het hart van alle Langedijker kaasliefhebbers ga veroveren!”

Bakkerij Jonker

De reputatie van de bakkerij Jonker is al lang en breed gevestigd in Langedijk, maar ook in Heerhugowaard en Alkmaar hebben ze goedlopende bakkerswinkels. Toch zal deze nieuwe zaak het vlaggenschip worden van de bakkersbroers Ed en Rob Jonker. “We gaan starten met een pop up winkel, speciaal gericht op moederdag”, vertelt Ed Jonker. “Het interieur heeft een week vertraging waardoor we niet al op 4 mei volledig open kunnen. Maar de pop up store wordt een hele leuke kennismaking en zal een goed beeld geven van hoe het gaat worden. Sowieso zal er veel in de winkel zelf gaan plaatsvinden, zoals het ‘live’ bakken van ons Jonkers desembrood. Je kunt je vast voorstellen hoe dat gaat ruiken?”, lacht Ed. “Dat wordt watertanden!” Maar ook de uitbreiding van een lunchroom naar 20 zitplaatsen en de toevoeging van een eigen chocolaterie is een belangrijke verandering. “Vooral in het weekend zal het hier een smaakbelevenis zijn, met alle geuren en de proeverijen die we aanbieden. Ik kan niet wachten tot het nieuwe centrum van Langedijk een feit is. Wat ooit begon als een ambitieus plan van zakenpartner en Langedijker ondernemer Marco Kuiper, is uitgegroeid tot een prachtig centrum om trots op te zijn.”

Feestelijke opening

Volop ambachtelijkheid, variatie en versheid is straks te vinden op deze locatie, waar alle zintuigen zullen worden geprikkeld. De combinatie van de vier ondernemers is ijzersterk en samen hebben ze al heel wat mooie ideeën op stapel staan. “Maar dat gaan we nu nog niet verklappen”, knipoogt John. “Eerst de feestelijke opening op 4 mei en dan is het Hof van Langedijk een feit.”