Kick-off zwerfafvalcampagne Blikvrij

Algemeen
Blikjes vormen na sigarettenpeuken het meest gevonden zwerfafval.
Blikjes vormen na sigarettenpeuken het meest gevonden zwerfafval. (Foto: Schoner Holland)

DIJK EN WAARD - Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, geeft woensdag 18 mei het startschot voor de provinciale campagne Blikvrij. Dat gebeurt in het bijzijn van de wethouders Rosalien van Dolder van gemeente Koggenland, Annette Groot van gemeente Dijk en Waard, Robert Tesselaar van gemeente Opmeer, leerlingen van de Langereisschool uit Ursem en Peter de Boer, vertegenwoordiger van de Heerhugowaardse voetbalclub SVW’27.

Bestuurders, schooljeugd en sportclubs geven aftrap voor campagne Blikvrij

De schadelijke effecten van zwervende blikjes

Blikjes vormen na sigarettenpeuken het meest gevonden zwerfafval. Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes is de hoeveelheid blikjes in de natuur verder toegenomen. Blik is om meerdere redenen erg schadelijk. Zo bevat de buitenkant inkt en de binnenkant een plastic coating. Het duurt gemiddeld vijftig jaar voordat een blikje verteerd is. Het plastic verteert echter nooit maar valt uiteen in microplastics, stroomt via het grondwater naar zee en kan uiteindelijk in de voedselketen terecht komen. Bovendien kunnen blikjes vermalen worden tijdens het maaien van de bermen. De maaimachines detecteren namelijk geen aluminium, waarna de kleine scherven in het veevoer terecht kunnen komen. Met als gevolg zo’n 4.000 dode koeien per jaar. Reden waarom ook LTO-Noord deze campagne van harte ondersteunt. Ondanks het feit dat er per 31 december statiegeld geheven gaat worden op blikjes, is het dus belangrijk om ook dit jaar nog in actie te komen tegen zwervende blikjes.

Op weg naar een provinciale aanpak van blikjes

Daarom zet de provincie Noord-Holland zich samen met gemeenten in voor een provincie zonder blikjesafval. De gemeenten Dijk en Waard, Koggenland en Opmeer vormen nu al een regionale aanpak. De provincie sluit zich hierbij aan met het blikvrij maken van de bermen langs de provinciale wegen. Inmiddels komen er ook aanmeldingen binnen vanuit andere gemeenten in de provincie die de komende periode de campagne Blikvrij gaan voeren. Daarbij sluiten ook steeds meer sportverenigingen zich, in samenwerking met hun gemeente, bij de campagne aan. Zij volgen het voorbeeld van voetbalvereniging SVW’27 uit Dijk en Waard die duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid net zo belangrijk vindt als sportieve prestaties.

De Langereisschool in Ursem raapt maandelijks zwerfafval in een groot gebied rondom de school. De aanwezigheid van een groep leerlingen bj de kick-off is dan ook een blijk van waardering voor hun inspanningen.