‘Bright Side of Life’ is theater, matchmaking en talentenmarkt in één

Algemeen
Bright Richards wil, door zijn eigen verhaal te vertellen in het theater, deuren openen voor andere vluchtelingen.
Bright Richards wil, door zijn eigen verhaal te vertellen in het theater, deuren openen voor andere vluchtelingen. (Foto: Roel van Berckelaer)

HEERHUGOWAARD - ‘Niet daar waar je vandaan komt, maar waar het goed met je gaat, is je thuis’. Dat is het motto van de bijzondere voorstelling ‘The Bright Side of Life’, die dinsdagavond 7 juni te zien is in Cool kunst en cultuur. Hoewel, ‘te zien’ dekt de lading niet helemaal. Want ‘The Bright Side of Life’ is een evenement dat je moet meebeleven en ervaren en die veel mensen activeert om zelf ook een steentje bij te dragen. “Bij deze voorstelling gaat het over de vraag: wat kan jij doen”, benadrukt theatermaker Bright Richards. “Het is theater, matchmaking en talentenmarkt in één.”

Unieke vorm van geëngageerd theater in Cool kunst en cultuur

‘The Bright Side of Life’ is een voorstelling voor en door vluchtelingen. Maar het is veel meer dan dat. Het is een event waarin vluchtelingen anderen die hun netwerk willen openstellen ontmoeten, waardoor ze zich op zowel persoonlijk als professioneel vlak kunnen ontwikkelen. Bright Richards, de oprichter van stichting New Dutch Connections, deelt graag zijn eigen verhaal met anderen. Bijna dertig jaar geleden ontvluchtte hij zijn vaderland Liberia, waar toen een hevige burgeroorlog woedde. Zo belandde hij in Nederland. Zijn succesvolle carrière als acteur liet hij noodgedwongen achter in Monrovia. Eenmaal in Nederland moest hij inburgeren en op zoek naar een nieuw publiek. Die vond hij dankzij het theater; hij studeerde aan de Toneelschool en de filmacademie. “Mensen hebben mij destijds een kans gegeven”, legt hij uit. “Dat is waar vluchtelingen naar op zoek zijn: iemand die zijn netwerk voor hen openstelt.”

Netwerkmaatschappij

Het belangrijkste probleem voor veel nieuwkomers is, behalve de taal, ook het ontbreken van een netwerk. “Nederland is een netwerkmaatschappij”, vertelt Ellen Touray, die als producent betrokken is bij de voorstelling en vanuit haar werk veel in contact komt met vluchtelingen. “Daarom is het zo belangrijk om verbinding te maken tussen vluchtelingen en de samenleving.” Bright onderstreept dat: “Het idee voor deze theatrale productie ontstond in 2015, het jaar waarin er meer dan 60.000 vluchtelingen in Nederland bijkwamen. Meer dan 92 procent van die statushouders, die over het algemeen heel gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan, zit nu nog steeds in de bijstand. Een van de belangrijkste reden daarvoor is dat ze niet de juiste connecties hebben.”


Het eindigt niet bij de theatervoorstelling; het is pas het begin. - (Foto: Roel van Berckelaer)

Perspectief verandert

‘The Bright Side of Life’ is een metafoor voor die verbinding, met als voornaamste doel voor vluchtelingen om het juiste publiek, of de juiste persoon te ontmoeten. Bright vertelt op humorvolle wijze, muzikaal begeleid door Oleg Fateev, over de reis die hij gemaakt heeft om zijn plek te vinden. Daarbij houdt hij zijn publiek geregeld een spiegel voor: hoe ga je om met het achterlaten van je oude wereld en het integreren in een nieuwe. Daarna mogen statushouders zich presenteren en vertellen dat ze heel graag mee zouden willen doen. Bright: “Er komen drie soorten bezoekers naar de voorstelling: vluchtelingen die op zoek zijn naar een netwerk, mensen die bereid zijn hun netwerk te delen en publiek dat gewoon wil kijken. Het is aan jou hoe je deze show beleeft: wil je blijven kijken – wat natuurlijk ook prima is - of wil je iets betekenen voor een ander.” De ervaring leert dat het perspectief van de bezoekers vaak verandert gedurende de voorstelling. Ellen: “Als kijker neem je toch iets mee; je wordt geactiveerd. Het eindigt niet bij deze theatervoorstelling; dit is pas het begin.”

Verschil maken

Vanuit haar werk ziet Ellen dat het met name voor hoger opgeleide vluchtelingen lastig is voet aan de grond te krijgen. “Diploma’s zijn niet altijd vergelijkbaar en in Nederland wordt veelal naar papieren gekeken in plaats van naar competenties. Ook wordt een hoger taalniveau verwacht. Tijdens dit event kunnen zij zichzelf ‘pitchen’. Sinds de eerste voorstelling in 2018 zijn al vele succesverhalen ontstaan van mensen die hun plek hebben gevonden in de maatschappij, zoals docent Engels Nezar die via de voorstelling een contract kreeg bij de Hogeschool van Amsterdam. Soms is al heel duidelijk welk pad iemand op wil en is er een heel gerichte hulpvraag, andere keren willen mensen vooral deelnemen aan de samenleving en is het zetten van de eerste stap lastig. Mensen willen van waarde zijn en meedoen; meelopen met een wandelclub, aanhaken bij een naaiklas, iemand hebben om de taal mee te oefenen. Je openstellen en er zijn voor een ander kan al een verschil maken.”

Cool zoekt verbinding

Cool steunt de boodschap van verbinding van harte en biedt ‘The Bright Side of Life’ graag een podium. “Wij willen het leven voor alle inwoners van Dijk en Waard en omgeving mooier maken”, aldus directeur Lineke Kortekaas. “Dat doen we in verbinding met mensen en organisaties, met scholen en bedrijven, met artiesten en kunstenaars, met amateurs en professionals. Alles wat we doen draait om de ontmoetingen en creaties die we gezamenlijk tot stand brengen. Deze voorstelling past daar heel goed in. We bewegen mee en zoeken altijd naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Kunst en cultuur dragen bij aan het welzijn en de gezondheid. Daarom wil Cool er zijn voor iedereen. We staan midden in de samenleving en dragen bij aan een actieve cultuurparticipatie.”

Beleef dit bijzondere evenement, waarin humor, persoonlijke verhalen en confronterende boodschappen hand in hand gaan mee en bestel je tickets op www.coolkunstencultuur.nl.