Jan van der Ben is bezig aan zijn laatste weken als voorzitter van DTS.
Jan van der Ben is bezig aan zijn laatste weken als voorzitter van DTS. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Jan van der Bens laatste weken als voorzitter DTS

Algemeen

ZUID-SCHARWOUDE - De jaren beginnen onderhand wel te tellen, maar de energie is er nog altijd. Vol enthousiasme kun je Jan van der Ben voor een nieuwe uitdaging vragen. Dat is altijd zo geweest en zal, zolang het hem gegund is, altijd zo blijven. 

Het 100-jarig bestaan van zijn club DTS vierde hij uitbundig mee, met oude kennissen en vrienden herinneringen ophalen uit vervlogen tijden.

‘Als er een deur dicht gaat, gaat ergens anders heus wel een raam open!’

Jan van der Ben is nu 75 jaar en bezig aan zijn laatste weken als voorzitter van DTS. Eigenlijk was hij in 2004 al afgetreden, maar toen hij in maart 2020 gevraagd werd om voorzitter van de jubileumcommissie ter voorbereiding van het eeuwfeest te worden stemde hij toe. Het bleek dat de toenmalige voorzitter van DTS Jan Vaartjes afgetreden was en de club met wisselend voorzitterschap het 100-jarig bestaan wilde vieren. “Dat vond ik niets, er moest voor zo’n belangrijke gebeurtenis een heuse voorzitter zijn, dus heb ik mijzelf aangeboden.” Zodoende was hij degene die de Koninklijke Erepenning in ontvangst nam, uitgereikt door waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. “Ik vind dat een hele eer, mijn club is nu koninklijk!” Natuurlijk bestaat de vereniging, opgericht 21 februari 1921 al langer dan die 100 jaar, maar het virus dwong tot uitstel van de festiviteiten. “Ik dacht aanvankelijk slechts één jaar voorzitter te zijn, maar dat werd dus wat langer. Ik heb er geen seconde spijt van gehad!”

Het begin van het voorzitterschap

Jan trad in 1976 toe tot het toenmalige DTS-bestuur. Hij was daarin wedstrijdsecretaris onder voorzitterschap van de nog altijd zeer bekende Lau Kalverdijk. Toen Lau in 1981 wilde stoppen kwam hij bij mijn thuis langs. ‘Jan, wil jij mijn opvolger worden?’ Nou, daar heb ik geen seconde aan getwijfeld. Opvallend vind ik wel, dat het altijd die mensen gevraagd worden die het al druk hebben, die moeten het er maar even bijdoen. Maar desondanks ben ik altijd met heel veel plezier voorzitter geweest!” Zo werd Jan voorzitter met bijvoorbeeld medebestuurders als IJs Feller, Piet de Geus sr., Maarten Beneker, Gerrit van der Plas en Hans de Rooij. Jan wil speciaal nog overleden Willem Blanken noemen, waar hij heel veel waardering voor had. 

Hoogte- en dieptepunten

Natuurlijk maakt de voorzitter van een vereniging hoogte- en dieptepunten mee: promoties en degradaties. Absoluut hoogtepunt was de promotie van DTS naar de tweede klasse na een beslissingswedstrijd tegen De Kennemers. Toevallig is doelpuntenmaker Theo Schut aanwezig bij de start van dit interview. Oude vriendschappen blijven gelukkig lang bestaan! De verhuizing van het oude terrein achter houthandel Eecen was ook belangrijk. Jan van der Ben wil de grote rol van Rob Jongewaard benadrukken die zoveel voor de bouw van het nieuwe onderkomen aan de Oeverzegge in Oudkarspel gedaan heeft. 

Fantastische vrijwilligers

“Maar er zijn zoveel vrijwilligers die fantastisch werk geleverd hebben en de club is ze daar erg dankbaar voor.” Als je Jan van der Ben vraagt wat een goede voorzitter nodig heeft, is hij erg duidelijk: ”Een voorzitter functioneert dankzij goede mensen om zich heen en daardoor is de rol van voorzitter eigenlijk heel gemakkelijk!” Jan van der Ben stopt definitief 11 juli als voorzitter en wordt opgevolgd door Hilco Kooistra. “Fijn dat DTS een jong, enthousiast bestuur krijgt!”, zegt Jan en wordt opgebeld om op een kleinkind te gaan passen. Plannen voor de toekomst heeft hij nog niet, maar zegt bij het weggaan: “Als er een deur dicht gaat, gaat ergens anders heus wel een raam open!”

Jan van der Ben nam de Koninklijke Erepenning in ontvangst van waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
De Broekervaart gaat officieel van start Algemeen 8 aug, 18:45
Afbeelding
Opnieuw record voor Schilder; Van Diepen maakt indruk Sport 7 aug, 13:13
Afbeelding
Leuke workshops voor kinderen in het kader van de PrutsHubDagen Algemeen 7 aug, 12:39
Afbeelding
Vier het Leven neemt Dijk en Waardse ouderen mee uit Algemeen 7 aug, 10:23
Afbeelding
Fietser en automobilist gewond bij ongeluk in Sint Pancras 112-nieuws 6 aug, 20:38
Afbeelding
Dubbele ontdekkingspret over land en water in Dijk en Waard Algemeen 6 aug, 17:32
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:49
Afbeelding
Ontmoetingsgroep De Horst gaat gewoon door in de zomer Algemeen 6 aug, 15:25
Afbeelding
Biljarten met De Grijze Duiven in Heerhugowaard Algemeen 6 aug, 10:20
Afbeelding
Familie en vrienden op vakantie? Zo blijf je verbonden deze zomer Algemeen 6 aug, 10:17
Afbeelding
Primeur: skeelerwedstrijd tijdens Tour de Waard Sport 5 aug, 15:21
Afbeelding
Obdamse kermis in De Brink belooft een feestje te worden Algemeen 5 aug, 11:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief