De Allemanskerk, een kerk met een verhaal

Algemeen
Maartenskerk Oudkarspel 9 juni 1969
Maartenskerk Oudkarspel 9 juni 1969 (Foto: archief Allemanskerk)

OUDKARSPEL - Donderdag geeft Piet van Kleef van Stichting Langedijker Verleden een lezing over de brand die vijftig jaar gelden woedde in de Allemanskerk. Ook wordt er een film vertoond. Iedereen is welkom, entree gratis.

De Allemanskerk is niet zomaar een kerk. Vanaf haar ontstaan als kapelletje in de 11e eeuw tot rijksmonumentale kerk nu heeft het gebouw ingrijpende veranderingen ondergaan. Hetzelfde geldt voor de functie, die de kerk heeft gehad in de geschiedenis van Langedijk en die van Oudkarspel in het bijzonder. De brand van 9 juni 1969 is op lokaal niveau een grote ramp geweest voor het gebouw en haar gebruikers. De brand is echter ook de aansporing geweest voor ongekende activiteiten om te zorgen dat de kerk zijn rol in de samenleving weer kon innemen. Naast de eigen geloofsgemeenschap voelde de gehele samenleving van toenmalig Langedijk – anders-kerkelijk, niet-kerkelijk, inwoners, bedrijfsleven – de drang om deze kerk als historisch gebouw en als kerk te bewaren. De inzet van velen heeft geleid tot heropening van de kerk op 15 september 1972. Deze prachtige blijk van gemeenschapszin wordt dit jaar uitgebreid herdacht.

In zijn lezing gaat Piet van Kleef na een korte historische inleiding in op de activiteiten, die geleid hebben tot het herstel van de kerk. Naast het bijzonder fraaie en informatieve boek van Dick Barten, Allemanskerk Het baken van Oudkarspel – heeft hij voor zijn lezing gebruik mogen maken van het archief van de familie van Hendrik Timmerman, voormalig president-kerkvoogd en organist van de Allemanskerk.

Donderdag 1 september van 20.00 tot 21.30 uur: lezing met film over de brand. Toegang gratis. Allemanskerk, Dorpsstraat 878 in Oudkarspel.

'Gezicht op het Dorp' door E. de Winter.