Heerhugowaardse Cashlin (22) wil met haar stem de wereld veroveren

Algemeen
Cashlins ultieme droom is om ooit te mogen schitteren op het podium van The Metropolitan Opera in New York.
Cashlins ultieme droom is om ooit te mogen schitteren op het podium van The Metropolitan Opera in New York. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Cashlin Oostindië gaat een groot avontuur tegemoet. Deze week vertrekt de 22-jarige Heerhugowaardse naar Athene, waar ze twee jaar lang gaat wonen, werken en studeren. In de Griekse hoofdstad gaat ze een opleiding volgen aan de Musical Horizons Conservatory. Daarnaast wil ze extra cursussen en opleidingen volgen om de beste zangeres te worden die ze kan zijn en haar ambities proberen waar te maken. Haar ultieme droom is om ooit te mogen schitteren op het prestigieuze podium van The Metropolitan Opera in New York of La Scala in Milaan. En met haar toewijding, haar talent en unieke stemgeluid zou ze een heel eind moeten kunnen komen!

Als we Cashlin spreken zijn de drie grote koffers die ze meeneemt naar Athene zo goed als ingepakt. “Best een raar idee dat ik straks gewoon vertrek. Al kom ik met de kerst weer even naar huis hoor. Net als in de zomervakantie, want dan is het daar veel te heet.” De keuze om juist naar Athene te gaan, heeft alles te maken met Don Marrazzo, de ervaren Amerikaanse docent die haar begeleidde toen ze op het Conservatorium van Amsterdam zat. Deze zomer studeerde ze af met een 8,5. “Don ziet het helemaal zitten in Cashlin en heeft haar gevraagd om naar Athene te komen”, vertelt haar moeder Sandra, die ook bij het gesprek aanschuift. “Hij wil een grote ster van haar maken.” De Musical Horizons Conservatory is een broedplaats voor jong talent. “Ik ga daar zanglessen volgen, maar krijg ook drama, coachings en Performance Practice”, vertelt Cashlin. “De bedoeling is om verder aan mijn techniek te schaven, het te perfectioneren.”

Strottenhoofd kantelen

Daar is ze de komende jaren nog wel zoet mee, want pas rond je dertigste is je stem uitgegroeid en ben je klaar voor het ‘grote werk’. Cashlins stem wordt een jong-dramatische mezzosopraan genoemd, wat betekent dat ze een warm stemgeluid heeft met een volle klank waarmee ze over het orkest of een koor heen kan zingen. Want je zou het bijna vergeten: operazangers zingen zonder versterking. Ze kan haar geluid nog groter maken door de juiste technieken te gebruiken, zoals het kantelen van het strottenhoofd en het omhooghalen van het zachte gehemelte. “Mijn stem is niet echt geschikt voor heel romantische rollen, maar ik kan bijvoorbeeld wel gecast worden voor ‘Carmen’ (Bizet), als Dalila uit ‘Samson et Dalila’ (Saint-Saëns) en in opera’s van Wagner en Verdi. Het gaat dan vaak om de rol van ‘bitch’, slechterik of de femme fatale. Je vergroot bepaalde aspecten van je karakter, want zelf ben ik helemaal niet zo”, lacht Cashlin. Ze kijkt ernaar uit om veel op te treden. “Geen opera is hetzelfde, het is heel dynamisch. Ik hoop meer jongeren te kunnen bereiken, want zij zien opera veelal als een genre voor oude mensen, het wordt niet begrepen. Jammer en onterecht, vind ik.”


Met haar volle, warme en krachtige stem heeft Cashlin een bijzonder geluid in huis. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Toewijding is vereist

Als je haar nu ziet – en vooral hoort! – kun je het je haast niet voorstellen dat het voor Cashlin ooit allemaal gewoon hier in Heerhugowaard begon, onder de vleugels van zangdocent Marie Anne Pak in Cool. Eerst zong ze pop en musical, maar al snel bleek ze meer aanleg te hebben voor klassiek. Ze sloot zich vervolgens aan bij Young Opera Noord-Holland, onder leiding van Anke van der Kooij. Een tijd lang twijfelde ze of ze na het Murmellius naar het Conservatorium moest gaan of toch maar biomedische wetenschappen of geneeskunde moest gaan studeren. “Ik wist niet zeker of ik wel goed genoeg was. Uiteindelijk ben ik er helemaal voor gegaan en heb ik audities gedaan. Gelukkig maar!” Haar studie vereist de nodige toewijding. “Je moet er best het een en ander voor opofferen: niet roken, weinig drinken. Je maakt lange dagen en moet ook in het weekend repeteren. Dat zal niet anders zijn als ik er straks daadwerkelijk mijn geld mee zal verdienen: het blijft hard werken, veel audities doen en ook een beetje geluk hebben. Maar zingen is nu eenmaal wat ik het liefste doe. Het zou zonde zijn er om er niet voor te gaan.”

Crowdfunding

Helaas wordt de Musical Horizons Conservatory in Athene in Nederland niet erkend als officiële Masteropleiding, dus kan Cashlin geen aanspraak maken op een studiebeurs of andere financiële vergoeding vanuit de overheid. Ze moet het allemaal zelf zien te bekostigen, onder meer door een baantje te zoeken in Athene en hopelijk ook door op te treden met ensembles, om gelijk ook nog meer podiumervaring op te doen. Een zangles van een uur kost zo’n 80 euro, dus kan ze elke steun goed gebruiken. “Ik ben crowdfunding op gofundme.com gestart, eigenlijk zonder enige verwachting. Maar er is tot mijn verbazing al aardig wat geld op gestort. Heel leuk om te zien dat mensen mij willen steunen, ook al ken ik niet iedereen die gedoneerd heeft. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Wil jij Cashlin helpen haar droom waar te maken? Ga dan naar haar pagina op gofundme.com.