Dementie… en tóch een fijne dag

Algemeen
Zangeres Janina Greven treedt 4 oktober op.
Zangeres Janina Greven treedt 4 oktober op. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Wat kun je doen om een fijn leven te hebben met geheugenproblemen, ook wel dementie genoemd? Die vraag legde Geriant voor aan twaalf van haar cliënten in de gemeente Dijk en Waard. Geriant bezocht de mensen thuis en besprak welke wensen en ideeën zij hebben om ook met (beginnende) dementie een fijne dag te hebben. Zij gaven aan geïnteresseerd te zijn in activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, op een fijne ontmoetingsplek waar ook andere mensen komen die kampen met (beginnende) dementie.

Er startte een initiatiefgroep met drie echtparen die geconfronteerd worden met dementie en met Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Kennemerland. Met Cool kunst en cultuur werden de mogelijkheden tot samenwerking verkend. “Cool toonde grote gastvrijheid en stelt het prachtige café en theater beschikbaar voor culturele bijeenkomsten voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten”, vertelt projectleider Hans van Amstel. “We maakten het cultureel programma ‘Dementie … en tóch een fijne dag’ voor 2022.”

Thuiswonende mensen met dementie en hun naasten werden de afgelopen weken uitgenodigd voor de feestelijke startbijeenkomst van dit culturele programma, dinsdag 4 oktober in het café van Cool, waar het culturele programma ‘Dementie … en toch een fijne dag’ wordt gepresenteerd. Hans: “Er was zoveel belangstelling dat de kaartjes ondertussen helaas zijn uitverkocht. Gelukkig volgt nog een aantal voorstellingen en bijeenkomsten waar mensen zich (na 4 oktober) wel voor kunnen opgeven via www.coolkunstencultuur.nl. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Adelheid Roosen komt in november langs.”

Zing-Cirkel

Zangeres Janina Greven, die optreedt op 4 oktober, is voornemens een Zing-Cirkel te starten in Dijk en Waard. Dat is een koor waar mensen met (beginnende) dementie samen met een naaste aan kunnen deelnemen. Op veel plaatsen in Nederland zijn er al Zing-Cirkels, waar mensen zeer veel plezier aan beleven.

Deze maand start de initiatiefgroep in samenwerking met Cool ook met een maandelijkse nieuwsbrief, met daarin de agenda van het cultureel programma. Daarin lees je ook meer over de plannen met de Zing-Cirkel. Wilt je deze nieuwsbrief ontvangen? Geef je dan op via www.coolkunstencultuur.nl of bel of mail projectleider Hans van Amstel via 06-30486426 of jvamstel@xs4all.nl