Wethouder John Does (l) en Albert Dekker, voorzitter van Stichting Kunstkerk Dijk en Waard, verzorgden de officiële opening.
Wethouder John Does (l) en Albert Dekker, voorzitter van Stichting Kunstkerk Dijk en Waard, verzorgden de officiële opening. (Foto: AG Heeremans Photography)

Kunstkerk Dijk en Waard trots op nieuw onderkomen

Algemeen

SINT PANCRAS – Kunstkerk Dijk en Waard, aan het Kerkplein in Sint Pancras, is zaterdag 17 september officieel geopend door wethouder John Does en Albert Dekker, voorzitter van de Stichting Kunstkerk Dijk en Waard. De ruim 150 genodigden keken hun ogen uit, want de expositieruimte - waar honderden schilderijen staan, klaar om uitgeleend te worden - ziet er strak, ruim en overzichtelijk uit.

In 1985 werd door een kleine groep medewerkers gestart met het uitlenen van kunst aan voornamelijk scholen en openbare instellingen binnen de gemeente Heerhugowaard. Voordat de Kunstkerk in 2016 naar de Stationsweg verhuisde, waren al meerdere locaties ingenomen. “Het was al jaren bekend dat het hele complex rond het kerkje aan de Stationsweg zou worden verkocht, dus is de stichting op zoek gegaan naar een nieuwe locatie”, vertelt Claudia Honselaar, al ruim veertien jaar coördinator van de Kunstkerk. “Ons geluk was de fusie tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. We kregen alle hulp en uiteindelijk werd een nieuwe locatie gevonden in Sint Pancras, waar we erg blij mee zijn.’’


Coördinator Claudia Honselaar is blij dat de Kunstkerk in Sint Pancras een nieuw onderkomen heeft gevonden. - (Foto: AG Heeremans Photography)

De Rank

In de afgelopen maanden is gebouw De Rank, naast de Witte Kerk in Sint Pancras, verbouwd om de veelzijdige kunstcollectie van de Kunstkerk goed uit te laten komen. “We zijn ook Marco Blom, eigenaar van het gebouw en de Witte Kerk, dankbaar voor de werkzaamheden die hebben plaatsgevonden. Een nieuwe vloer, een moderne keuken en een ruime en frisse expositieruimte waar onze kunstcollectie goed uitkomt. Onze Kunstkerk is hét kunstcentrum in Dijk en Waard, dat zich inzet om kunst toegankelijk en betaalbaar te maken.’’

Lezingen

De Kunstkerk biedt niet alleen kunstuitleen en een expositieruimte. “Er worden ook kunsthistorische lezingen gegeven. Vrijdag 26 september gaat een nieuwe serie lezingen van start, verzorgd door drs. Martijn Pieters. In zeven ochtenden deelt hij enthousiast zijn kennis over de meesters en meesterwerken uit de vroegere Renaissance in Florence. Voor de lezingen hebben zich al veel deelnemers aangemeld, deze is inmiddels volgeboekt. Op onze website www.kunstkerkdijkenwaard.nl staat alles vermeld over de kunstabonnementen en de volgende lezingenseries.” 

Ruime keus

Etsen, litho’s en lino’s, fraaie doeken in olie- en acrylverf, houtsneden, foto’s, tekeningen, aquarellen, keramiek en uiteraard plastieken. Een fraaie collectie van meer dan duizend kunstwerken staat voor de bezoekers klaar om bewonderd en uitgeleend te worden. “Voor bedrijven en particulieren met grote beschikbare muren, is er ruim voldoende werk van royale tot forse afmetingen beschikbaar.” Lid worden van de Kunstwerk is een grote wens. Al vanaf tien euro per maand kunnen mensen een kunstwerk in huis hebben.


Honderden kunstwerken wachten om bewonderd en uitgeleend te worden. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Lokale kunstenaars

“We brengen ook lokale kunstenaars en (toeristische) kunstliefhebbers samen in gratis kunstroutes op maat. Op www.kunsttekijkindijkenwaard.nl presenteren tientallen kunstenaars uit Dijk en Waard hun werk. Via de website kan – het hele jaar door – contact worden gelegd met kunstenaars naar keuze om een persoonlijke mini-kunstroute samen te stellen. Verder is de Kunstkerk actief bij de organisatie van creatieve workshops, atelier- en kunstroutes, de kunstmarkt en kunsteducatie voor de jeugd.”

De Kunstkerk is donderdagmiddagen en vrijdagmiddagen open van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur. 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
HSC De Draai organiseert open familiedag op ijsbaan De Meent Sport 23 sep, 11:01
Afbeelding
Wat is er de komende tijd te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 23 sep, 09:22
Afbeelding
Stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier! Algemeen 22 sep, 20:11
Afbeelding
Verhalen Halen gaat als een lopend vuurtje Algemeen 22 sep, 18:10
Afbeelding
Bart Drost is vioolbouwer met een indrukwekkend verhaal Algemeen 22 sep, 18:00
Afbeelding
Shalina Groenveld schreef boek over haar ervaringen in de turnwereld Algemeen 22 sep, 14:45
Afbeelding
Vrachtwagen in botsing met auto 112-nieuws 22 sep, 09:56
Afbeelding
Gi-ga-groene Kinderboekenweek in Bibliotheek Langedijk Algemeen 22 sep, 08:56
Afbeelding
‘Ik heb altijd gezegd: ik trouw met Leo’ Algemeen 21 sep, 21:36
Afbeelding
Nieuw seizoen van start bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 21 sep, 21:07
Afbeelding
Benefietmiddag bij NVA-huis Noord-Holland Noord Algemeen 21 sep, 20:40
Afbeelding
Gemeente tekent voor 28 woningen in Oudkarspel Algemeen 21 sep, 17:50
Afbeelding
Jubilerend Gouden Dagen trakteert senioren op concert Mastreechter Staar Algemeen 21 sep, 15:43
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief