SchuldHulpMaatje helpt iedereen om de persoonlijke financiën op een rijtje te krijgen.
SchuldHulpMaatje helpt iedereen om de persoonlijke financiën op een rijtje te krijgen. (Foto: Aangeleverd)

Schuldhulpmaatje Dijk en Waard is er écht voor iedereen

Algemeen

DIJK EN WAARD - Het aantal mensen met schulden neemt toe. Ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden, dat wil zeggen: ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen, of hebben een creditcard-schuld. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen, vijf miljoen mensen hebben geen spaargeld. Zij kunnen geen tegenslag opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst.

In Alkmaar en Dijk en Waard zijn 9.500 minima-huishoudens. En dat worden er door de huidige omstandigheden elke dag meer. Er is veel aanbod om hen te ondersteunen, maar dat maakt het soms ook lastig te vinden wat je zoekt.

Gevolgen van schulden

Stress. Dat is wat een schuldenlast veroorzaakt die je niet kunt overzien. Wie onder hoge druk staat blokkeert en is niet meer in staat de juiste actie te ondernemen. Gebrek aan bandbreedte noemen we dat. Om een bekend voorbeeld te noemen; uit onmacht verdwijnt de post ongeopend in een la. Maar de schuld groeit verder. De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, fraudegevoeligheid, het speelt zich af achter talloze voordeuren. Zelfs zelfmoord komt voor. 

Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft

De missie van SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje is een maatschappelijke organisatie die met getrainde vrijwilligers onmiddellijke hulp biedt aan mensen met (dreigende) schulden. Loes Veldman, secretaris SchuldHulpMaatje/ Platform Armoedebestrijding Heerhugowaard vertelt: “We willen het taboe op schulden doorbreken: hoe eerder iemand hulp krijgt bij financiële problemen, hoe beter. Wij begeleiden mensen om meer financieel zelfredzaam te zijn. Soms begint het letterlijk met de rekeningen in stapeltjes verdelen van nu betalen of later betalen. Of mensen stimuleren om betalingsregelingen af te sluiten. Daarnaast trekken we ook op met maatschappelijke organisaties die helpen bij praktische klussen of het bestrijden van eenzaamheid bij mensen met sociale-financiële probleem. Zo bereiken we veel mensen die vaak nog niet in beeld zijn bij de hulpverlening. Samen lukt ‘t, dat is waarin wij geloven bij SchuldHulpMaatje. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. Onze maatjes doen dat.”

Loes: “Had ik maar eerder om hulp gevraagd”, dat horen onze maatjes nogal eens. Want wie weer overzicht heeft en een plan om de schulden af te betalen, heeft veel minder stress. En functioneert daardoor stukken beter. Dan pas is iemand in staat om te leren hoe je de administratie bijhoudt. En kan met het maatje nadenken over het eigen financiële gedrag. Het is natuurlijk niet in cijfers uit te drukken hoeveel schulden dat in de toekomst voorkomt.”

Naastenliefde is de basis

Wat zeker ook in geen cijfer is uit te drukken, is de dankbaarheid van mensen die hulp krijgen van een maatje. Zij staan er niet langer alleen voor. “SchuldHulpMaatje wil laagdrempelig zijn, en beschikbaar voor juist die mensen die het nu even niet zien zitten, en die om wat voor omstandigheden dan ook de bomen door het bos niet zien. Heb je hulp nodig? Bel of mail ons!”

Vacatures

Vanwege het samengaan van de gemeente Heerhugowaard en Langedijk is er ruimte voor uitbreiding van het bestuur met twee leden. 

Daarnaast zoekt men een Vrijwilliger Coördinator Schuldhulpmaatje die hulpvragers ondersteuning biedt bij het voorkomen of oplossen van hun financiële uitdaging. Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje kun je het verschil maken in iemands leven die het daardoor niet meer ziet zitten. Je geeft iemand weer hoop dat het goed kan komen. Er is veel behoefte aan extra Maatjes die bij de mensen langsgaan, help je mee? 

Woont u in Heerhugowaard of Langedijk, dan wel in de directe omgeving en heeft u belangstelling voor een van deze vrijwilligersfuncties? Voor meer informatie kunt terecht bij Carla van der Pluijm (voorzitter) 06-27901139 of Loes Veldman (secretaris) 06-23348668. Mail uw sollicitatie met uw cv naar Loes Veldman, loes.veldman@dijkenwaard.schuldhulpmaatje.nl.

Meer informatie over Schuldhulpmaatje vindt u op www.schuldhulpmaatjedijkenwaard.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Afbeelding
Wijkagent Anne Kees Meines column 24 nov, 20:25
Afbeelding
Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen Algemeen 24 nov, 20:00
Afbeelding
Dijk en Waarders scoren landelijk met groep acht musical ‘Dresscode’ Algemeen 24 nov, 16:09
Afbeelding
Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering Algemeen 24 nov, 15:31
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Groot feest bij diamanten bruidspaar Co en Riet Zut-Ottenbros Algemeen 24 nov, 13:24
Afbeelding
Cursus Waarnemen bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 24 nov, 12:57
Afbeelding
Amnesty Write for Rights: brieven schrijven tegen onrecht Algemeen 24 nov, 12:26
Afbeelding
Gratis instuif bij honk- en softbalvereniging The Herons Sport 24 nov, 11:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief