Iedere woensdag van de maand het Huisdiner in Het Behouden Huis

Algemeen
Het Huisdiner in Het Behouden huis is populair.
Het Huisdiner in Het Behouden huis is populair. (Foto: @agheeremansphotography)

OUDKARSPEL – Iedere derde woensdag van de maand is het een culinair feest in Het Behouden Huis in Oudkarspel. Vanaf rond de klok van half zes uur komen de gasten en krijgen daar een heerlijk driegangen diner geserveerd.

’Kookkunsten van de koks zijn geweldig!’

Zo ook afgelopen woensdagavond. Na de welkomstwoorden van vrijwilliger Piet Beers kondigt de chef-kok van de avond het menu aan. ‘’De avond was op voorhand al geslaagd,’’ zegt Piet Beers. ‘’We mochten 46 gasten ontvangen en dat is echt wel het maximum.’’ 

Het initiatief van ‘Het Huisdiner’ is ontstaan door de inzet van Anne Oosterveld en Piet Beers. ‘’Dat was al in 2014. De eerste keer waren er ongeveer zesentwintig aanmeldingen en dat vonden we al behoorlijk veel. Het Huisdiner is eigenlijk alleen bedoeld voor alleengaanden, maar als er ruimte is worden ook stellen toegelaten.’’

Sociale contacten

Samen eten met anderen is bij uitstek een manier om aan de sleur van elke dag te ontsnappen. ‘’Je ziet dat mensen graag contacten leggen met andere mensen. Iedereen vindt het fijn om gesprekken te voeren en opvallend is ook dat er vriendschappen uit ontstaan. Dat de mensen elkaar opzoeken. Dat is het mooie van deze avonden.’’ Piet Beers is al jaren als vrijwilliger betrokken bij Het Behouden Huis. ‘’Samen met mijn vrouw Corrie hebben we ook een keer gekookt. De kok kon niet komen. Wij hebben toen thuis gekookt en alles overgebracht naar Het Behouden Huis, waar de oven de grote uitkomst was. Maar we vonden het best heftig. Alleen al de inkoop van alles wat er nodig is. Nu hebben we twee topkoks: Henny Wezenbeek en Arianne Witte. Ze kunnen heerlijk koken. Echt ‘je likt je vingers erbij af.’

Dijk en Waard

De meeste gasten, die iedere maand komen eten, komen uit Langedijk. ‘’Door de fusie willen we ook mensen uit Heerhugowaard uitnodigen. We zijn nu één gemeente, Dijk en Waard, dus dat zou wel leuk zijn. Maar: vol is vol en de mensen moeten zich al tijdig aanmelden om teleurstelling te voorkomen.’’ 

De gasten zijn razend enthousiast. Na het voorgerecht komt de stemming er goed in. Veel gesprekken, veel gelach en wachtend op het hoofdgerecht. De gastvrouwen Anneke Eecen en Agnes Kleinbekman noteren de drankjes. Deze worden na afloop afgerekend. Piet Beers zorgt tussendoor voor de berg afwas. ‘’Naast onze vaste koks komt Jan Molenaar één keer per jaar naar Het Behouden Huis en laat dan zijn kookkunsten zien.”

Belangstellenden voor het Huisdiner moeten zich uiterlijk vrijdag voor de betreffende derde woensdag van de maand, aanmelden. ‘’We moeten dat op tijd weten in verband met het inkopen en het bereiden van de maaltijd. Het driegangendiner kost slechts tien euro.’’ 

Er is iedere dag wel iets te doen bij Het Behouden Huis. ‘’Op de website zijn alle activiteiten te vinden. Bijvoorbeeld de knutselclub, waar we gemiddeld elke week 90 kinderen hebben rondlopen. En natuurlijk zijn we trots op ons trouwe legertje van vijftig vrijwilligers.’’

Aanmelden voor het Huisdiner kan per mail: info@behoudenhuisoudkarspel.nl of via de telefoon (0226) 753063. Even de voor- en achternaam en telefoonnummer inspreken. De laatste bijeenkomst van dit jaar is op woensdag 21 december.

Jan Molenaar geniet als ook de gasten genieten.
De gasten kunnen kiezen voor het voorgerecht: kippensoep of tomatensoep.