column

Wijkagent Anne Kees Meines

Algemeen
De column van wijkagent Anne Kee Meines, wat is er afgelopen maand gebeurt in ons dorp?
De column van wijkagent Anne Kee Meines, wat is er afgelopen maand gebeurt in ons dorp? (Foto: Rodi Media)

Ondanks dat we nog even moeten wachten op de jaarwisseling, krijgen we alweer veel meldingen van overlast veroorzaakt door vuurwerk. Handige weetjes van onze milieuagent, Femke Camoes voor u: - Categorie 1 vuurwerk (fop- en schertsvuurwerk), is het hele jaar door te verkrijgen en mag ook het hele jaar worden afgestoken! Mits er hier geen ernstige overlast mee veroorzaakt!

- Categorie 2-en 3 vuurwerk mag alleen gekocht en verkocht worden op 29, 30 en 31 december 2022. En alleen worden afgestoken op 31 december van 18.00 uur tot 02.00 uur.

Dus: Koopt uw kind vuurwerk wat NIET onder categorie 1 vuurwerk valt vóór 29 december 2022, dan kunt u er vanuit gaan dat het geen legaal vuurwerk betreft! Illegaal of professioneel vuurwerk is vuurwerk wat niet voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen en bevat vaak het zeer gevaarlijke flitspoeder. Dit vuurwerk heeft geen vlam nodig om tot ontbranding/ontploffing te komen. Statische elektriciteit is al voldoende om tot ontploffing te komen!

Twijfelt u aan de legaliteit van vuurwerk? Maak hiervan dan melding middels 0900-8844 óf wilt u liever anoniem blijven, dan belt u met MMA (Meld Misdaad Anoniem) 0800-7000.

Project Ogen & Oren

Sinds twee jaar draait het project Ogen & Oren in de gemeente Langedijk, tegenwoordig Dijk & Waard. We hadden twee jaar geleden een goede start en het project kwam goed van de grond. Toen kwam corona om de hoek waardoor alles op een laag pitje kwam te staan. Ogen & Oren is een burgerinitiatief, waarbij door Karin Van Der Vliet, woonachtig in Oudkarspel. het voortouw werd genomen. In elk dorp van Langedijk waren verschillende inwoners actief. Zij liepen in koppels door hun eigen dorp, met een herkenbaar geel hesje aan met de opdruk Ogen & Oren. Het doel hiervan was, de naam zegt het al, de ogen en oren van burgers in te zetten voor alles wat er speelt op de openbare weg. Denk hierbij aaneen defecte lantaarnpaal, omhoog stekende stoeptegels, losliggende putdeksels maar ook verdachte situaties, verdachte personen of voertuigen. Zowel de gemeente als politie is erg blij met dit soort meldingen. Bovendien heeft de (regelmatige) aanwezigheid van burgers op de openbare weg, ene preventieve werking en geeft bij medeburgers een veilig gevoel. Woensdag 16 november was er een inloopavond in De Binding te Zuid-Scharwoude. Door middel deze krant werd dit aangekondigd en was iedereen welkom om deze informatieavond bij te wonen. De opkomst was niet heel groot maar desondanks heeft een aantal mensen zich opgegeven voor dit mooie project. Bent u, na het lezen van bovenstaande geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Karin Van Der Vliet, 06-18317326 of middels karinvandervliet@outlook.com.

Fietsen aangetroffen

Na een tip van een inwoner uit Oudkarspel, dat er mogelijk twee gestolen fietsen naast de Allemanskerk in Oudkarspel gestald zouden zijn, ben ik polshoogte gaan nemen. Hier stonden inderdaad twee elektrische fietsen, beiden op slot. Het was niet duidelijk of deze van deze van diefstal afkomstig waren, aangezien de fietsen niet in ons systeem voorkwamen en er dus, geen aangifte van diefstal was gedaan. Hierop heeft de tipgever foto’s van de fietsen op Facebook geplaatst. Beide eigenaren reageerden hierop en konden aantonen dat de fietsen hun eigendommen waren. Zodoende konden de fietsen weer retour naar hun en waren ze ontzettend blij! Het feit dat er geen aangifte was gedaan van diefstal, bemoeilijkte het herleiden van de fietsen voor ons. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat u ALTIJD melding, dan wel diefstal moet doen van ontvreemde eigendommen!

Langedijkers, blijf gezond!