Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect

Algemeen
De leden van de skroiversgroep Langedoik. Staand, v.l.n.r. Netty Zander, Gerrit Dekker, Muriel Sijm, Dick Visser, Ina Broekhuizen, Klaasjan Bak, Ria Broersen, Trudy Schouwe, Wilma Groot, Dirk Jan Slot en Anneke Molenaar.Zittend: Kees Takken en Aris Bouwens.
De leden van de skroiversgroep Langedoik. Staand, v.l.n.r. Netty Zander, Gerrit Dekker, Muriel Sijm, Dick Visser, Ina Broekhuizen, Klaasjan Bak, Ria Broersen, Trudy Schouwe, Wilma Groot, Dirk Jan Slot en Anneke Molenaar.Zittend: Kees Takken en Aris Bouwens. (Foto: Picasa)

OUDKARSPEL – Met veel plezier gaat de skroiversgroep Langedoik, bestaande uit dertien leden, naar de bijeenkomsten in het Behouden Huis in Oudkarspel.

‘’Ons doel is het bevorderen van het creatief gebruik van het Westfriese dialect,’’ zegt ‘hotemetoot’ Ina Broekhuizen-Slot, die samen met Wilma Groot hoopt dat in de toekomst meer mensen interesse krijgen in het Westfriese dialect en dat het behouden zal blijven. “West-Friesland is een prachtig gebied met een eigen identiteit.
Die ‘eigenheid’ willen we, al sinds 1924, zoveel mogelijk bewaren en ontwikkelen. Ook is het belangrijk om kennis van en informatie over West-Friesland uit te dragen onder een breed publiek. Want wanneer men weet heeft van de waarde van de eigen streek, kijkt men met andere ogen en gaat men zorgvuldiger om met het woon- en leefgebied.”

‘Wat doene we met oôs Westfries?’ ‘Gebruike!’

De skroiversgroep Langedoik is een van de vier schrijversgroepen van de stichting Creatief Westfries. ‘’Opgericht in 1985 door Siem de Haan en Nel van Laren. Toen was het café De Toekomst van Aris en Corrie Bouwens in Noord-Scharwoude het onderkomen. Toen het cafeetje de deuren sloot, verhuisden we naar Oudkarspel, in Het Behouden Huis, waar groep Langedoik bij elkaar komt.’’ De andere drie schrijfgroepen van Creatief Westfries komen bij elkaar in Veenhuizen, Zandwerven en Hoogkarspel.

Verhaal

Een keer in de zes weken komen de leden bij elkaar. ‘’Iedereen mag en kan een verhaal of gedicht maken in het Westfriese dialect. Dat wordt dan voorgelezen en vervolgens kan iedereen daar zijn of haar mening over geven. De mooiste bijdragen sturen we naar de redactie van Skroivendevort, het kwartaalblad van de Stichting Creatief Westfries. De bijpassende tekeningen worden gemaakt door Sietse Wiersma. Met enige regelmaat treden we ook op voor publiek. Er wordt dan gezongen en voorgelezen. Westfries is immers een praattaal en geen schrijftaal. Ons eerstvolgende optreden is op 1 december bij café De Swaan, maar dat is een besloten voorstelling.’’

Kloin klassie

‘’Op dit moment heeft onze skroiversgroep Langedoik voldoende leden, maar voor de toekomst hopen we wel op nieuwe aanwas,’’ zegt Wilma Groot, die terloops nog even het officiële Westfries woordenboek, geschreven door Jan Pannekeet, tevoorschijn haalt. ‘’De gemiddelde leeftijd is hoog en daarom hopen wij door onze inzet dat we mensen enthousiast kunnen maken.’’ 

Nieuwkomers komen een jaar lang in een ‘kloin klassie’ (klein klasje) waar ze onder leiding van Ina Broekhuizen-Slot acht lessen krijgen over het schrijven in het Westfries. Ina: “Sommigen haken af en anderen kunnen zich aansluiten bij een van de vier schrijversgroepen.”

Jaarlijks uitje

Stichting Creatief, waar de skroiversgroep Langedoik lid van is, ontplooit haar activiteiten onder de paraplu van het Westfries Genootschap dat in 1924 is opgericht. Ina: ‘”Dat is een vereniging voor heel Westfriesland die zich bezighoudt met de cultuur en de historie van het gebied binnen de Westfriese Omringdijk. In Langedijk hebben we een hele gezellige groep, die ongeveer zeven keer per bij elkaar komt. En natuurlijk ontbreekt een jaarlijks uitje niet. Gezelligheid vinden we belangrijk.’’ 

Podcast

Sinds september van dit jaar komt er één keer in de twee maanden een podcast uit, genaamd Pratendevort. “De podcast bestaat uit een liedje, verhaal of rijm, een interview en een column. Dut anklikke en veul skik met luistere! Mensen willen graag het Westfriese dialect horen. We hebben voldoende materiaal in voorraad. Hoe onze toekomst eruitziet? ‘’Belangrijk is dat het Westfriese dialect behouden zal blijven. Gewoon doorgaan dus en proberen ons enthousiasme over te brengen op anderen. De komende jaren hebben we ruimte in ons klassie en we hopen dat de klas snel gevuld zal zijn met nieuwkomers die het Westfriese dialect hoog in het vaandel hebben.’’ 

Naast het Westfries woordenboek van Jan Pannenkeet bestaat er ook een Westfries Spreukenkalender.

Meer informatie over de Skroiversgroep Langedoik op hun website of via Wilma Groot, tel. 072-5740760.

door Ruud de Waard