Een en al gezelligheid in de huiskamer van buurthuis Jacob, Aan tafel links Herbert Stikkelman en tweede van rechts Rkia Fattah.
Een en al gezelligheid in de huiskamer van buurthuis Jacob, Aan tafel links Herbert Stikkelman en tweede van rechts Rkia Fattah. (Foto: AG Heeremans Photography)

Nieuwe naam en frisse look, maar Buurthuis Jacob is nog even gezellig

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Het buurthuis in de Molenwijk heeft gedurende de zomermaanden een ware metamorfose ondergaan. Niet alleen werd het pand opgevrolijkt met frisse, warme kleuren, het buurthuis kreeg bovendien een nieuwe naam, waarmee een geliefde vroegere bezoeker wordt geëerd. En zo werd Buurthuis De Link Buurthuis Jacob!

“Het gehele interieur bestond uit de kleuren, grijs, zwart en wit”, zegt Herbert Stikkelman, cliëntbegeleider van Esdégé-Reigersdaal. “Toen wij de huur van het buurthuis overnamen heeft een grote groep vrijwilligers en cliënten de hele binnenkant opnieuw geschilderd in zachte warme kleuren. Het resultaat is fantastisch! Sinds augustus ontvangen we vijf dagen per week veel cliënten. Zij bezochten al jaren het buurthuis onder de naam Linkin, maar bij de officiële heropening, in oktober, hebben we voor een nieuwe naam gekozen: buurthuis Jacob. Jacob was een vaste gast die week in en week uit platen bij ons draaide. Helaas is hij overleden en ter nagedachtenis aan Jacob hebben we het buurthuis naar hem vernoemd. Buurthuis Jacob heeft een buurtfunctie. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor cliënten met indicatie en die daar behoefte aan hebben. Iedereen is welkom voor een praatje, om mee te doen aan onze gezamenlijke activiteiten of voor een gezellig kopje koffie of thee of een alcoholvrij biertje. Dit alles is nog helemaal gratis. We willen geen alcohol schenken.’’

Warme maaltijd

“In 2014 is Linkin geopend, met als doel om cliënten dagbesteding aan te bieden en in verbinding te brengen met elkaar maar ook met de wijk. Cliëntbegeleider Rkia Fattah heeft Linkin opgezet en is nog steeds nauw betrokken bij de organisatie. We hebben wel het besluit genomen dat het buurthuis nog niet toegankelijk is voor buurtbewoners uit de wijk. Dat willen we uiteindelijk wel, maar eerst gaat alle aandacht naar de cliënten van Esdégé-Reigersdaal die in de wijk wonen. Soms komen buurtbewoners even binnenstappen. Dan leggen we uit hoe het hier werkt en dat zij later, over een half jaartje, van harte welkom zijn. Er is ook de mogelijkheid voor de cliënten om deel te nemen aan een warme maaltijd. Op maandag, woensdag en vrijdag is het Kookcafé van 17.00 tot 18.30 geopend. Samen bedenken we wat we gaan eten. Deelnemers kopen een strippenkaart en betalen voor elke maaltijd 2,50 euro.’’ 


Warm, gezelllg en laagdrempelig, dat is wat Buurthuis Jacob wil uitstralen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Sfeer

Bij binnenkomst krijg je het gevoel een huiskamer binnen te stappen, het is zo sfeervol dankzij de ruime bank, tafels en stoelen, computer, dartborden en muren met warme kleuren. 

“Het is echt een enorm verschil met de sombere kleuren van voorheen. De aanloop van cliënten is groot. Sommigen komen alleen even langs voor een kopje koffie en een praatje en anderen willen even biljarten, een spelletjes spelen of schilderen. We hebben een eigen moestuin en voor sportievelingen hebben we een aparte ruimte om te sporten en te fitnessen. Dit kan onder begeleiding. Op de woensdagavond organiseren we van 18.30 tot 20.30 uur een soosavond met gezellige muziek. Dan ontstaan er vaak mooie gesprekken en verhalen. Belangrijk is dat we een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jong en oud blijven en dat cliënten graag langs willen komen. Niets moet en alles mag. We zijn met z’n allen trots op ons eigen buurthuis.’’

Buurthuis Jacob is te vinden aan de Standerdmolen 8a in Heerhugowaard. Meer informatie bij Herbert Stikkelman via herbert.stikkelman@esdege-reigersdaal.nl of 06-12823046.

Afbeelding
Scooterrijder aangereden in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 7 feb, 15:52
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Reizigers geven station Heerhugowaard een dikke voldoende Algemeen 7 feb, 14:06
Afbeelding
Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten Sport 7 feb, 10:39
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Recordaantal partijen doet mee aan waterschapsverkiezingen Algemeen 7 feb, 09:16
Afbeelding
LSVV had een gelijkspel uit tegen Vitesse '22 verdiend Algemeen 7 feb, 08:22
Afbeelding
Energiecoaches geven bespaartips tijdens inloopspreekuren Algemeen 7 feb, 07:59
Afbeelding
Hoogwoudse Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:17
Afbeelding
Stuijt Infra GWW sleept punt uit de brand na late comeback Sport 6 feb, 16:29
Afbeelding
FC Marlène in beker onderuit in slotseconden Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Groots genoten van concert Over de brug Algemeen 6 feb, 12:21
Afbeelding
Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar Algemeen 6 feb, 10:44