Waardse Mangala (23) in finale Miss Beauty of Noord-Holland

Algemeen
Door een team van visagisten en een fotograaf is er van Mangala deze stemfoto gemaakt. Visagie & haar: Lousia Toeange.
Door een team van visagisten en een fotograaf is er van Mangala deze stemfoto gemaakt. Visagie & haar: Lousia Toeange. (Foto: LongJoy Photography)

DIJK EN WAARD - Dat missverkiezingen niet alleen draaien om ‘mooi zijn’, bewijst de Heerhugowaardse Mangala Homberg (23). Zij doet mee aan de finale van Miss Beauty of Noord-Holland, zondag 12 maart in theater de Purmaryn in Purmerend. De finale bestaat uit twee categorieën: Miss Beauty of Noord-Holland (18 deelneemsters) en Miss Teen of Noord-Holland (19 deelneemsters). De jury kijkt vooral naar de persoon achter het uiterlijk: Mangala vermoedt dat het feit dat zij de studie Integrale Veiligheidskunde doet, en dat ze daarnaast vloeiend Duits spreekt, heeft meegespeeld dat ze werd uitgekozen.

Ze wil hierbij een boodschap delen met de wereld: “Het clichébeeld dat het alleen om uiterlijk draait tijdens een missverkiezing, wil ik doorbreken. Het gaat er in déze finale niet puur om dat je mooi bent, want we zijn allemaal mooi op onze eigen manier! Dus daar wordt niet alleen op beoordeeld. Het gaat er daarnaast om wie jij bent van binnen, wat vind jij belangrijk, waar zet je je voor in?” 

Advocacy

Al enige weken zijn de deelneemsters bezig met allerlei trainingen, waarbij ze op zoek gaan naar hun ‘advocacy’: wat ligt dichtbij hun hart, waar willen zij voor strijden? De Heerhugowaardse geeft hier resoluut antwoord op: “Ik zet me in tegen voedselverspilling, ik ben niet van het weggooien van eten en ik kijk altijd naar hoeveel ik kook. Elke Nederlander gooit gemiddeld 34 kilo voedsel per jaar weg. Dat is heel wat, als je bedenkt dat we met 17 miljoen Nederlanders zijn! Dat is niet alleen zonde, maar ook heel slecht voor het klimaat.” Er komt bovendien nog een uitdagende teambuildingsdag voor de meiden aan, en een make-up en skincare les. 

Geen ideaalbeeld nastreven 

Het is duidelijk dat Mangala niet iemand is die bezig is met het ideale modebeeld. Ze stipt meermaals aan dat het daar in deze wedstrijd niet per sé om gaat: “Er zijn verschillende nationaliteiten, verschillende types en iedereen heeft haar eigen lichaamsbouw. Wij doen geen standaard modellenwerk. Het zit aan de binnenkant. Allemaal zijn we unieke mensen.”

Tussendoortje

Ze heeft veel zin in de finale: “Ik kijk er echt naar uit, ik wil nu ook zo snel mogelijk mijn galajurk kopen. Ik vind het erg spannend, want het is een hele grote zaal. Er komen zo’n 520 mensen waar je je voor moet presenteren en er is een podium waar je in je eentje rondloopt.” Het blijkt dat er na deze finale, die bestaat uit diverse rondes waaronder de bikinironde en de galajurkronde, nog een aantal verkiezingen volgt: Miss Beauty of the Netherlands en Miss Earth. Maar Mangala focust zich eerst op de 12e maart. Ze ambieert geen carrière in de modellenwereld. “Dit is voor het eerst dat ik meedoe met zoiets, het is gewoon een extra dingetje dat ik naast mijn studie en werk doe, een leuk tussendoortje.” In het kader van deze finale vragen zij en de andere deelneemsters donaties voor de Linda Foundation, door bijvoorbeeld dingen via Marktplaats te verkopen of koffie te zetten in een autozaak. “Zo zamelen we geld in voor gezinnen in Nederland die in armoede leven. We hebben nu al 7.000 euro opgehaald, daarmee hebben we het record van vorig jaar van zo’n 5.700 euro al verbroken.”

Stemfoto

Door een team van visagisten en een fotograaf is er van elke deelneemster een stemfoto gemaakt. “De stemfoto is voor de titel Miss Popularity, één van de extra titels die te behalen zijn. Deze foto zal te zien zijn op de site van Miss Beauty of Noord-Holland. Wij als finalisten zullen ook via social media de stemfoto delen om mensen te laten weten dat het stemmen is begonnen.”

Meer info op www.missbeautynetherlands.com. Instagram: mangalaax. Tevens kun je hier een link vinden om te doneren.

LISETTE KREIJGER