Ondernemers Centrumwaard kiezen voor samenwerking

Partnerbijdrage
Lionne Maas van het jubilerende Smaak Enzo ontvangt bloemen van Eduard Plate (l) en Jeroen Rood namens de ondernemers van Centrumwaard.
Lionne Maas van het jubilerende Smaak Enzo ontvangt bloemen van Eduard Plate (l) en Jeroen Rood namens de ondernemers van Centrumwaard. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD -  Lionne Maas van cadeauwinkel Smaak Enzo ontving maandag 4 april een prachtige bos bloemen uit handen van Jeroen Rood (voorzitter van de Centrumwaard-ondernemers) en Eduard Plate (manager Centrumwaard). Lionne en haar man Rob runnen hun winkel in Centrumwaard exact vijftien jaar; een mooie gelegenheid om even bij stil te staan.

Bloemen voor vijftienjarige Smaak Enzo

Het jubileum kwam op het moment dat de Centrumwaard-ondernemers hebben aangegeven meer samen te willen werken aan het winkelgebied. “We hebben een plan gemaakt voor de komende vijf jaar”, vertelt Jeroen. “We willen een aantrekkelijker centrum, met een goede samenwerking. Dat gaan we doen met een BIZ, een Bedrijven Investeringszone”. Er is een bijeenkomst gehouden waar een grote opkomst van ondernemers was. En die gaven aan het plan te willen steunen.

Kopgroep van ondernemers

Het initiatief werd geboren tijdens het participatieproces voor het gehele Centrumwaard-gebied. “Mijn rol was om de ondernemers hier meer bij te betrekken”, geeft centrummanager Eduard aan. “Ik merkte dat er een kopgroep van ondernemers was die serieus aan de slag wilde met het centrum en met de BIZ.” Er kwam steun vanuit het Coronafonds van de gemeente, zodat er bijvoorbeeld rond kerst sfeerverlichting kwam. Eind mei zullen er kleurige bloemen in Centrumwaard komen, zodat Middenweg en Raadhuisplein er fleurig uit zullen zien.

Op het moment dat de ondernemers aangaven voor de BIZ te willen kiezen kondigde ook Smaak Enzo aan feestelijk haar vijftienjarige jubileum te gaan vieren. “Dat viel precies samen”, aldus Jeroen. “Dus dat is een mooi moment onze plannen aan te kondigen.”

Gezellige winkel

Smaak Enzo is gestart als een gezellige koffie- en theespeciaalzaak. Er zijn bijvoorbeeld meer dan vijftig soorten losse thee verkrijgbaar. Het is inmiddels ook een chocolade- en cadeauspeciaalzaak. “Mensen vinden het gezellig om hier te komen”, zegt Lionne, terwijl ze wijst op de speciale Heerhugowaardse thee- en koffiemelanges. “We spelen ook altijd in op de speciale momenten zoals Pasen met bijzondere chocolade of we doen iets extra’s met de Juffendag.” Opvallend zijn de mooie cadeauverpakkingen. Smaak Enzo is meer dan een winkel alleen. “Dat is een trend”, zegt Eduard. “Winkels hebben steeds vaker een heel bedrijf achter zich. Zo is Smaak Enzo ook een onderneming in kerst- en relatiegeschenken voor bedrijven, en daarvan zijn meer voorbeelden in Centrumwaard.”

Lionne is positief over Centrumwaard. Een plek waar Heerhugowaarders elkaar ontmoeten, en toegankelijk om heen te gaan. “Het was al populair, maar zeker nu we meer samen gaan werken. Een aantrekkelijk gebied om te ondernemen.”