De Grote Prijs 2024 bewijst maar weer eens: Dijk en Waard zit boordevol talent

Cultuur
Winnaar van De Grote Prijs 2024 en van de Publieksprijs: Men in Black.
Winnaar van De Grote Prijs 2024 en van de Publieksprijs: Men in Black. (Foto: Michael Rosa/ Xiphias Photography)

HEERHUGOWAARD - De Grote Prijs, de muzikale talentenpresentatie van het Trinitas College, zette vrijdag 22 en zaterdag 23 maart Cool kunst en cultuur op z’n kop. In een spraakmakende editie waren het de Men In Black die er met de jury- én de publieksprijs vandoor gingen. Rodi Media sprak met de winnaar en natuurlijk hebben we alle categoriewinnaars voor je op een rijtje gezet.

Hoe divers kan een talentenpresentatie zijn? Zeer divers, bewezen de leerlingen van het Trinitas College afgelopen weekeinde. Op twee avonden zagen we niet alleen zeer sterke bands, singer-songwriters en dansgroepen, maar ook een politieke rapper - met de mooie naam Zwembril - een harpiste en zelfs aerial dancing, waarbij de choreografie hoog in de lucht en hangend aan doeken wordt uitgevoerd. Spraakmakend, bleek in de pauze en na afloop. Uiteindelijk ging de band Men In Black er met zowel de DeStrato publieksprijs als met de juryprijs vandoor: De Grote Prijs Wisseltrofee die inmiddels al 33 jaar meegaat. 


Rapper Zwembril maakte indruk met zijn lied ‘Zorgen Dat Het Goed Komt’. - (Foto: Michael W. Rosa/ Xiphias Photography)

Regius

Voordat we de heren van Men In Black aan het woord laten is er nieuws te melden. De virtuoze harpist Halina Riteco trad dit jaar aan als extra 23e act. Halina is leerling van het Regius College. Trinitas en Regius vallen al enkele jaren onder de Pontis-groep en hiermee werd een eerste verkenning gedaan om Regius bij De Grote Prijs te betrekken. Eerder won Halina de Regius Kroon. De politiek geladen rap van Zwembril (echte naam: Zinedine Lelis Frazao) was strak en vurig en markeerde na vele jaren de zeer welkome terugkeer van de categorie Rap bij De Grote Prijs. 

De bekende lokale zangeres Martine Wolkers neemt na tien jaar afscheid als juryvoorzitter. Nadat vorig jaar de Rabobank na vele jaren werd uitgezwaaid als hoofdsponsor, waren het dit jaar Rotary en Destrato die trots hun naam verbonden aan twee avonden De Grote Prijs. Er zijn echter op termijn meer sponsors nodig om de GP veilig te stellen voor de komende jaren. 

Men In Black 

De band Men In Black verraste met een lekkere blues en – de naam zegt het al – kleding gebaseerd op The Blues Brothers. De act van de heren werd per optreden strakker, beter en uitbundiger, dus wat kunnen we in de toekomst nog verwachten? 

Maar laten we beginnen bij het begin. “Pianist Barry Krom en zanger Ruben Visagie waren aan het improviseren op een bluesschema,” vertelt een nog opgetogen Camile Wegman na afloop. “Ze dachten dat het misschien leuk was voor de Grote Prijs, dus zochten ze naar een gitarist, drummer en bassist. Ik kwam erbij op gitaar, Jelle Bosma op bas en Ralf Steffen op drums.” De eerste opzet, met alleen zang en piano, werd gewoon via Whatsapp in de groepsapp verstuurd. “We hadden dus allemaal die basis en we zijn er allemaal thuis partijen op gaan bedenken en daarna zijn we bij elkaar gekomen om te repeteren en om te kijken of alles samenviel. Het idee werd steeds duidelijker. Met de voorronde, De Kleine Prijs, had ik bijvoorbeeld nog geen pak, dus toen we door waren naar de Grote Prijs ben ik snel naar de WE in Middenwaard gegaan om er een te kopen.” 

De evolutie van de band ging door, ook na de eerste jurykritieken. “Zelfs tijdens de Grote Prijs-shows zijn we er nog allemaal dingen bij gaan verzinnen. Het optreden tijdens de toegift was dus de beste, maar toen hadden we al gewonnen! De eerste avond hoorden de bassist en ik dat we iets actiever mochten samenspelen, dus dat zijn we de tweede avond meteen gaan doen. Ik ben ook spontaan een bepaald stukje anders gaan spelen.” 


De Grote Prijs toont aan hoe divers het talent is dat in Dijk en Waard en omgeving rondloopt. - (Foto: Michael W. Rosa/ Xiphias Photography)

Eén grote familie

De concurrentie is groot, maar vooral ook anders. Eén van de grootste kanshebbers kwam volgens Camile van heel dichtbij. Uit de eigen band zelfs. “Onze pianist Barry speelde ook een zelf geschreven stuk op piano. Een klassiek stuk, dat hij zelfs in noten had uitgeschreven voor de jury. Dat was erg goed. Ook de harpist vonden we erg goed en Zwembril de rapper.” Onze vraag – met een dikke knipoog – of het niet aanlokkelijk was om de concurrentie uit eigen band te saboteren, wordt meteen lachend van de hand gedaan. Zo werkt het niet bij de Grote Prijs. De deelnemers zijn er voor elkaar, gunnen het elkaar en zijn na afloop één grote familie geworden. 

Dan rest de vraag wat er gaat gebeuren met Men In Black. Zien we de band in de toekomst in Paradiso of de Ziggo Dome? “Het was fantastisch om dit samen te doen, maar ik denk het niet. Een flink deel van de band zit in het examenjaar, dus iedereen gaat ergens studeren. We blijven natuurlijk allemaal muziek maken.” Wij zijn zeer benieuwd in welke bands uit welke studentensteden we de heren in de toekomst terug zien!

De winnaars van 2024

  • Winnaar van De Grote Prijs 2024: Men In Black
  • Popgroep: Reformation
  • Live Begeleid: Leonie
  • Instrumentaal: Barry Krom
  • Soundmix: Gwenn
  • Dans: Imke en Isis
  • Juryprijs: Zwembril
  • Winnaar basisschoolprijzen: Zwembril
  • Winnaar DeStrato
  • Publieksprijs: Men In Black

CHRIS DEKKER