Langedijk Waterrijk waakt over de wateren - `Meer doorvaarbaarheid biedt kansen voor Langedijk`

Nieuws

ZUID-SCHARWOUDE – Stichting Langedijk Waterrijk waakt over de wateren van Langedijk. Dit doen zij al twintig jaar. Zij zetten de doorvaarbaarheid van Langedijk op de kaart, organiseren regelmatig grote waterevenementen én houden zich bezig met het behoud van het varend erfgoed (ze zijn aangesloten bij FVEN, Federatie Varend Erfgoed Nederland). “We zijn de waakhond van het water”, legt voorzitter Peter Wiersma uit.
Tijdens Koolsail hield Langedijk Waterrijk in samenwerking met de gemeente een symposium over de wateren van Langedijk. “Toen bleek dat dit nog veel meer leeft dan we eerder dachten. Langedijk houdt van z’n water. Het hoort bij onze identiteit”, aldus Wiersma. “In 1995 is de stichting Langedijk Waterrijk opgericht. Er is hier veel water, maar er is ook veel gedempt. Na de verkaveling zijn veel bruggetjes door dammen vervangen waardoor het niet meer overal doorvaarbaar is. Ook is er water dichtgegroeid met waterplanten. Wij vinden dat jammer en zetten ons in voor de wateren en proberen de situaties op een aantal plaatsen te herstellen. Dat betekent het bespreekbaar maken van de vervanging van dammen en lage bruggetjes, maar ook onderhandelen over maaien en baggeren van wateren. Hierover voeren we veel overleg met gemeente en waterschap”, legt Wiersma uit.”
“In 2005 is een dam bij de Lepelaar in Zuid-Scharwoude vervangen voor een brug, onlangs (in 2014) werd in de Zandsloot in Broek op Langedijk een vaarduiker geplaatst en ook de brug bij de Dubbelebuurt is een succesje voor Langedijk Waterrijk. Het lijken kleine dingen, maar voor de doorvaarbaarheid betekent het een hele hoop. En daarmee ook voor het toerisme; Langedijk wordt levendiger. Als er een open vaarroute langs de achtertuin loopt, zijn mensen geneigd de hoge schuttingen weg te halen en meer aan de tuin te doen. We wonen in een prachtig gebied, wat mij betreft mogen nog veel meer mensen dat zien”, aldus Wiersma.


Knelpunten

Langedijk Waterrijk werkt al jaren aan de doorvaarbaarheid van de Achterburggracht in Noord-Scharwoude. “Hier zitten vier ‘knelpunten’. Je kan van Noord-Scharwoude varen tot het veilingterrein maar bij de Sportlaan, Wilgenlaan en Lindenlaan (achter de Sint Jan de Doperkerk) zijn dammen geplaatst. De vaarroute loopt hier dood. Hier willen we graag wat aan doen. Maar met alleen goede wil kom je er niet. Dammen vervangen voor bruggen of duikers kost geld. Momenteel kijken we naar de mogelijkheden om geld bij elkaar te vinden hiervoor. Als het belang voor meer mensen duidelijk is, zijn er wellicht meer mensen en/of bereid te helpen.” Ook een open verbinding over het water met Sint Pancras staat op het verlanglijstje en als het aan de stichting ligt, wordt er ook wat gedaan aan de doorvaarbaarheid bij het voormalige veilingterrein in Noord-Scharwoude.
Evenementen

Wat misschien wel het belangrijkst speerpunt is van Langedijk Waterrijk, werd nog niet genoemd. Dat is: Meer mensen laten genieten van het water. “Door evenementen zoals de Sluis-tot-Sluisroute, Lichtjesavond en eens in de 5 jaar Koolsail te organiseren, laten we zien hoe mooi Langedijk is vanaf het water.”
Een delegatie van Langedijk Waterrijk is dinsdag 18 augustus vertrokken met een flink aantal akkerschuiten naar SAIL Amsterdam. Elke vijf jaar varen ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal om af te meren in en rond de IJhaven. Van 19 tot en met 23 augustus 2015 wordt SAIL voor de negende keer georganiseerd.