Zomertijd 2024: wanneer klok verzetten en achteruit of vooruit?

Nieuws
Zomertijd 2024, wanneer gaat het in? En gaat de klok nou vooruit of achteruit?
Zomertijd 2024, wanneer gaat het in? En gaat de klok nou vooruit of achteruit? (Foto: Pexels)

REGIO - Nog even en de zomertijd 2024 gaat in! Op welke dag moet je de klok verzetten? En fijn, de klok mag weer vooruit! Of... was het nou achteruit?

Zomertijd 2024

Een paar feitjes van zomertijd en wintertijd:

  • Bij de zomertijd gaat de klok een uur vóóruit (denk maar aan ‘voorjaar’).
  • Bij de wintertijd zetten we de klok áchteruit (extra uurtje slaap dus!).
  • De zomertijd 2024 gaat in in de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024.
  • De klok verzet dan van 02.00 uur naar 03.00 uur.

Wat is zomertijd?

Zomertijd, ook wel bekend als daylight saving time, is een periode waarin de klokken vooruit worden gezet om meer daglicht in de avond te hebben. Dit gebeurt meestal in de lente en duurt tot de herfst. Het doel is energie te besparen en de activiteit buiten te bevorderen.

Zomertijd en wintertijd afschaffen

Toch zijn er ook critici die het liefst zien dat we het hele jaar door gebruikmaken van dezelfde tijd - en dus wintertijd en zomertijd afschaffen. Maar waarom?

De belangrijkste kritiek heeft misschien wel te maken met onze gezondheid. Doordat het in het voorjaar en zomers langer licht is en ‘s ochtends ook eerder licht, slapen veel mensen slechter. Onze biologische klok is immers verstoord. Andersom kun je ‘s in het najaar en winters juist meer moe zijn omdat je bijvoorbeeld om 8.00 uur in het donker naar je werk gaat. Je lichaam denkt dan dat het nog nacht is, ook al ben je al helemaal gedoucht en heb je allang ontbeten. 

Diverse experts vinden dan ook dat we de wintertijd en zomertijd beter kunnen afschaffen - en bijvoorbeeld de Engelse tijd het beste kunnen aanhouden. Dat is namelijk de tijdzone waar we oorspronkelijk in zitten, en de beste optie voor onze biologische klok.

De voordelen van zomertijd

Het is ook geen goed idee om het systeem van zomer- en wintertijd helemaal af te schaffen. Als we de zomertijd zouden aanhouden, betekent dat dat de zon in de winter pas rond 09:45 opkomt. Voor beroepen waar de dag vroeg start en afhankelijk zijn van licht, zoals in de bouw, is dit helemaal niet handig. Daarnaast kan het ook leiden tot onveilige situaties voor de mensen die moeten werken in het donker.

Zomertijd Verenigde Staten

Volgens het huidige voorstel zijn De Verenigde Staten op weg naar een permanente zomertijd. De Senaat van het Amerikaanse parlement stemde in 2022 unaniem voor het voorstel. Hierdoor komt er in de VS een einde aan het tweemaal per jaar verzetten van de klok. De wijziging is nog niet ingegaan. De maatregel moet wel nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en president Joe Biden.

Zomertijd in andere landen

In verschillende landen over de hele wereld wordt de zomertijd op verschillende manieren toegepast. Sommige landen, zoals de Verenigde Staten, canada en delen van Europa, verzetten de klok in de lente vooruit en keren in de herfst terug naar de standaardtijd. Anderen, zoals delen van Australië en sommige Zuid-Amerikaanse landen, passen geen zomertijd toe. Deze variabiliteit weerspiegelt de verschillende benaderingen die landen hanteren om energie te besparen en daglichteffecten te maximaliseren gedurende de warmere maanden.

Zomertijd en wintertijd worden voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika, Europa en een deel van Oceanië. Grote delen van onder andere Zuid-Amerika, Azië en Afrika hebben wel ooit zomertijd en wintertijd gebruikt, maar doen dat nu niet meer. Er zijn ook een aantal landen die nooit zomertijd en wintertijd hebben gebruikt. Die landen vind je vooral in Centraal Afrika en Zuidoost Azië.

Zomertijd GMT

GMT staat voor Greenwich Mean Time en is één van de tijdzones in de wereld. Greenwich in een stadsdeel van London en wordt aangehouden als maatstaaf voor andere tijdzones. In Nederland hebben we door de zomertijd en wintertijd te maken met wisselende tijdsverschillen. In de wintertijd is het tijdsverschil ‘normaal’ met GMT +1. In de zomertijd verandert dit echter en worden wij de tijdzone GMT +2. Engeland wordt automatisch tijdzone GMT +1 in de zomer. In de wintertijd draaien we dit weer terug.