Echtpaar Kruk deelt al 65 jaar lief en leed

Nieuws
Het valt niet altijd mee maar deze twee nemen het leven dag voor dag en maken daar het beste van.
Het valt niet altijd mee maar deze twee nemen het leven dag voor dag en maken daar het beste van. (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK - Vijf jaar geleden stonden ze ook al in deze krant, toen ze zestig jaar waren getrouwd. Toenmalig burgemeester Leontien Kompier kwam langs en met name mevrouw Kruk was nog in een goede gezondheid.  

Dat is vandaag de dag helaas wel een stuk minder. Jannie Kruk-Zijlstra is aan de sta-op-stoel gekluisterd en het kost haar zichtbaar veel energie om bij het interview te blijven. Dan was de burgemeester ook al geweest vanmorgen, en straks komt tafeltje dekje met het eten. Best pittig allemaal. Maar de liefde is er nog steeds tussen deze twee, dat staat boven kijf. Het hele gesprek zitten ze hand in hand. “We maken er het beste van”, zegt Jaap Kruk berustend. “Op onze leeftijd leef je met de dag en we hopen in augustus 88 en ik 90 jaar oud te worden.”  De gezondheid is niet het enige dat anders is sinds het verhaal van vijf jaar geleden. Op 7 juli 2022 overleed zoon Richard bij een bedrijfsongeval. Dat heeft er flink ingehakt bij de hele familie. “Dit is een onbeschrijflijk verdriet. Hij was nog maar 52 jaar, dat is veel te jong.” 

Om het huis aan de Nauertogt is er ook heel wat veranderd. Er is een complete woonwijk ontstaan ‘in de achtertuin’ van het echtpaar Kruk. “Wij vinden dat wel mooi hoor, het geeft reuring. Vroeger waren dit allemaal landerijen, waar ik mijn gewassen verbouwde.” Jaap had het tuinbouw- en bloembollenbedrijf van zijn vader overgenomen aan de Dubbele Buurt, waar het gezin Kruk ook woonde en vijf kinderen kreeg. In 1974 kon hij een stuk grond krijgen aan de Nauertogt, waar Jaap en Jannie nog steeds wonen. Jaap: “We lieten een huis en schuur bouwen, waar ik mijn bedrijf voortzette.” Het waren erg drukke tijden, Jaap boerde goed en was daarnaast druk als bestuurslid van mannenkoor De Lofstem, bij de Streekschool voor land en tuinbouw in Alkmaar, het Waterschap Groot Geestmerambacht en hij was nauw betrokken bij de BroekerVeiling, waar hij ook zijn eigen producten veilde.” Drijvende kracht thuis was Jannie, die voor de vijf kinderen zorgde en daarnaast ook altijd in de weer was in en om het bedrijf. Dochter Margreet vult aan: “Zonder mijn moeder kon mijn vader niet zo’n groot bedrijf opbouwen en in al die besturen actief zijn. Zo was dat wel in die tijd. Mijn moeder schikte zich in die rol maar ging later wel de moedermavo doen en bleef zich ontwikkelen.” Omdat de kinderen het bedrijf niet wilden voortzetten, besloten Jaap en Jannie de grond aan de gemeente te verkopen.  Projectontwikkelaar Bouwend Waarland en de toenmalige gemeente Langedijk zijn daarna gestart met de voorbereiding van vijf bouwkavels. “Doordat er asbest in de schuur zat, kon dat allemaal heel snel worden afgehandeld. De kavels zijn nu in de verkoop voor vijf prachtig mooie huizen.’ Was meneer niet teleurgesteld dat er geen opvolger was? Nee hoor, schudt hij resoluut zijn hoofd. “Ze hebben wel allemaal meegeholpen op het bedrijf hoor, ook de koude kant. Maar ik begreep heel goed dat niemand het zag zitten. Het was goed zo.”

Het echtpaar heeft geen groot feest gegeven, daar heeft moeder de energie ook niet meer voor, maar ze zijn wel flink in het zonnetje gezet door de kinderen, twaalf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. “We hebben 80 felicitatiekaarten ontvangen en hadden een huis vol bloemen. Bovendien kwam het mannenkoor als verrassing voor ons zingen, buiten op het erf. Dat was prachtig.”

(door Marsha Bakker)