Onthulling informatiebord ‘Slag bij Vronen’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: AG Heeremans photography)

SINT PANCRAS – Afgelopen woensdag, 27 maart, werd aan de Bovenweg in Sint Pancras het informatiebord ‘Slag bij Vronen’ onthuld. 

Wethouder Esther Leibbrand was op verzoek van de Historische Vereniging Sint Pancras naar de Bovenweg 201 gekomen om het officiële gedeelte op haar te nemen. Op het bord, compleet met een QR-code, waardoor de hele Sint Pancrasser geschiedenis terug te lezen is. Veel bezoekers waren getuige van de officiële onthulling.

Op 27 maart 1297 vond ‘De slag bij Vronen’ plaats tussen Westfriesland en het graafschap Holland. Een bloedige slag waarbij volgens geschiedschrijver Melis Stoke ongeveer 3000 Westfriezen het leven verloren. Voor het huis van Janneke Ruijs, Bovenweg 201, waar vroeger het kerkhof lag, werd in de loop der tijd zeker 133 skeletten gevonden. De bewoonster gaf toestemming om in haar tuin, aan de weg kant, het informatiebord te plaatsen, waardoor passanten de tekst op het bord kunnen lezen.

Om de huidige bewoners van Sint Pancras bewust te maken van een belangrijk stuk Sint Pancrasser geschiedenis, heeft de Historische Vereniging Sint Pancras, in overleg met de gemeente Dijk en Waard en de huidige bewoners van Bovenweg 201, een informeel bord laten plaatsen exact op de plaats van het toenmalige kerkhof.

Na het officiële gedeelte ontvingen wethouder Leibbrand en bewoonster Janneke Ruijs een fraaie boeket bloemen uit handen van Peter Groot, voorzitter van de Historische Vereniging Sint Pancras.

Afbeelding
Afbeelding