Behoud van varend en cultureel erfgoed belangrijk - Langedijk Waterrijk organiseert veel activiteiten op en rond h

Nieuws

LANGEDIJK - Stichting Langedijk Waterrijk is gevestigd in het Noord-Hollandse Langedijk en heeft bijna 600 leden/donateurs. Langedijk bestaat uit de dorpen Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Sint Pancras, een deel van Koedijk en is gelegen aan het Geestmerambacht.

‘’Dit bijzondere gebied bestond oorspronkelijk uit 15.700 eilanden, ontstaan door het handmatig graven van sloten. Deze eilanden zijn eeuwenlang gebruikt voor de teelt van aardappelen, uien en later vooral bekend door kool,’’ zegt Nico Vader, lid van het bestuur dat verder bestaat uit: Peter Wiersma voorzitter, zijn opvolger Rob Vroegop, secretaris, Greta Rensen en haar opvolger Dorien Vader, Jan van Niel, penningmeester en bestuurslid Jaco Koolaard ‘’De kool, waarvan het nodige wordt verwerkt tot zuurkool, zette Langedijk op de kaart. De groenteveiling van Broek op Langedijk was de eerste vaarveiling van Nederland, gebouwd op het water. Nu is daar Museum Broeker Veiling gehuisvest.’’

Verkaveld
Rond 1970 werd het Geestmerambacht verkaveld. De vaarten en sloten werden gedempt en omgetoverd in wegen. Van vaarpolder naar rijpolder. Destijds betrof dat een goed bedoelde ontwikkeling voor de economie. Het is evenwel bijzonder jammer dat men wat rigoureus omging met het karakteristieke landschap en de cultuurwaarden. Het oorspronkelijke dorpsgezicht ging deels verloren. Met het dempen van vaarten en sloten kwam ook een einde aan het beroepsmatig varen met schuiten en typisch voor Langedijk gebouwde vrachtschepen. In 1995 waren dit de redenen voor oprichting van de Stichting Langedijk Waterrijk.
Behoud van varend erfgoed
“De doelstellingen samengevat”, vervolgt Vader, “zijn het behoud van het varend erfgoed, het opwaarderen van het waterrijke gebied en zijn vaarmogelijkheden, met behoud van cultuur en de unieke beeldbepalende identiteit en het organiseren van activiteiten op en rond het water. Langedijk Waterrijk is aangesloten bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland. Als behoudsorganisatie van de karakteristieke Langedijker akkerschuiten, zoals motorschuiten, vletten, de rondkont en kloetschuitjes. Tegenwoordig ook van Veldschuiten. Als een schuit voldoet aan de criteria van de Federatie (tenminste 50 jaar oud en oorspronkelijk van uiterlijk), kan de schuit worden toegelaten tot het Register Varend Erfgoed Nederland en zelfs een Varend Monument® worden. Onze schouwcommissie heeft kennis van de procedure en bekijkt of de schuiten voldoen aan de gestelde criteria.”

Opwaarderen van vaarwater
Langedijk en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Het is onze identiteit. Water leeft en water geeft. Water in de omgeving geeft een meerwaarde aan de leefkwaliteit. Water is nooit hetzelfde en altijd ontspannend, ervaar het eens tijdens een van onze activiteiten. Langedijk Waterrijk werkt intensief samen met de gemeente Langedijk en Hoogheemraadschap over bijvoorbeeld waterkwaliteit en een betere doorvaarbaarheid. Samen met de gemeente zoeken we naar mogelijkheden om projecten mogelijk te maken en denken we creatief mee over oplossingen. Zo is recentelijk in Broek op Langedijk een aantal sloten aangesloten op het vaarnetwerk door de aanleg van bruggen en duikers in plaats van dammen. Wijken worden gebouwd met de visie op water. Wonen in Langedijk krijgt meerwaarde. Onze stichting functioneert zo goed door de vele gepassioneerde commissieleden en deskundige adviseurs”, besluit Nico Vader.
Kijk op voor alle activiteiten op www.langedijkwaterrijk.nl