Heerhugowaardse Franca Overtoom mag vlaggen op EK vrouwen

Sport
Franca Overtoom gaat als grensrechter naar het EK vrouwenvoetbal.
Franca Overtoom gaat als grensrechter naar het EK vrouwenvoetbal. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Franca Overtoom mag komende zomer naar het EK vrouwenvoetbal in Engeland. De UEFA heeft de Heerhugowaardse geselecteerd als assistent-scheidsrechter. Het wordt de eerste keer dat de dertigjarige Overtoom als official aanwezig zal zijn op een eindtoernooi. Ze is een van de 25 assistent-scheidsrechters uit de poule van 40 die door de UEFA zijn uitgekozen om mee te gaan naar het EK.

“Dit is natuurlijk geweldig”, zegt Overtoom tegen mediapartner NH. “Ik ben nog relatief jong in vergelijking met andere kandidaten die meer ervaring hebben. Aan de andere kant ben ik in Nederland op het hoogste niveau van het betaald voetbal actief en dan sta je er Europees gezien goed op.” Het EK-ticket is voor Overtoom een nieuw hoogtepunt in een voor haar bijzonder seizoen. Eind november werd de geboren Obdamse bij Go Ahead Eagles-FC Groningen de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter ooit in de Eredivisie voor mannen. Ze stond daarna nog vaker langs de zijlijn op het hoogste niveau.

In elk geval groepsfase

Franca, de jongere zus van voormalig AZ- en Heracles Almelo-middenvelder Willie Overtoom, zal op het EK in elk geval in de groepsfase in actie komen. Haar verdere toernooiverloop is mede afhankelijk van de prestaties van de Oranjevrouwen. De ploeg van bondscoach Mark Parsons zit in een poule met Zweden, Zwitserland en Rusland. De UEFA heeft geen Nederlandse scheidsrechter aangewezen voor de wedstrijden op het EK voor vrouwen, dat van 6 tot en met 31 juli gehouden wordt.