Damclub SNA organiseert World Cup toernooi met liefst veertien grootmeesters

Sport
Frans: 'Onze club is enorm trots dat wij al meer dan tien jaar het Heerhugowaard Open mogen organiseren.''
Frans: 'Onze club is enorm trots dat wij al meer dan tien jaar het Heerhugowaard Open mogen organiseren.'' (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Het twaalfde grote internationale damtoernooi Heerhugowaard Open, georganiseerd door damclub SNA (Spel Na Arbeid), vindt in de week van 16 tot en met 23 juli plaats in het clubgebouw van tafeltennisvereniging DOV in Heerhugowaard. “Talentvolle dammers uit de hele wereld komen weer naar Heerhugowaard toe om te strijden voor mooie prijzen en de punten voor de World Cup”, zegt Frans Groot, medeorganisator van het damtoernooi.

“De deelnemers komen uit dertien landen en op dit moment hebben we 96 inschrijvingen binnen. Er is plaats voor 105 deelnemers, dus we kunnen bijna het bordje ‘vol’ ophangen.” Bij de vorige editie, middenin coronatijd, was nog de grote vraag of e Russische deelnemers wel naar Heerhugowaard konden komen, dit jaar komen er vanwege de oorlog in Oekraïne sowieso geen deelnemers uit Rusland en Belarus. Spelen onder de Russische vlag is ondenkbaar, vindt Frans. “We zijn blij en trots dat dit topevenement maar liefst veertien grootmeesters op bezoek krijgt, waaronder de huidige wereldkampioen Roel Boomstra. Dat is meteen ook een van de favorieten voor de eindzege.’’ 

Voor de jeugd is het Heerhugowaard Open een prachtige gelegenheid om wereldtoppers van heel dichtbij te kunnen zien dammen. Met het oog op de ruimte in het DOV-gebouw kunnen enkele tientallen liefhebbers de verrichtingen van de topdammers volgen. “We hebben diverse technische snufjes in huis”, legt Frans uit. “Naast de digitale klokken zijn er ook twee digitale damborden, zodat liefhebbers over de hele wereld de wedstrijden online kunnen volgen.”


Frans noemt wereldkampioen Roel Boomstra als een van de favorieten voor de eindzege. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Negentig jaar

In september bestaat SNA negentig jaar. Een fantastische mijlpaal die gevierd gaat worden. “Hoe en wat we gaan doen, dat weten we nog niet precies, maar het zal een mooi jubileumfeest worden”, weet Frans. “Vroeger had ieder gezin wel een dambord in huis. Kinderen pakken het dammen snel op en ze hebben veel plezier om samen te spelen. Het ledenaantal bij SNA is wat ingezakt. Op dit moment hebben we veertig leden. We proberen in oktober het schooldammen weer op de kaart te zetten. Dat organiseren we al meer dan 35 jaar hier in Heerhugowaard, met als doel de jongeren motiveren om te gaan dammen. Bij ons mogen nieuwkomers eerst tien lessen meedraaien voordat ze beslissen om lid van onze vereniging te worden.’’

Wereldtoppers

Dammen is wereldwijd een populaire denksport. Frans: “Nederland staat internationaal hoog aangeschreven en heeft de nodige wereldtoppers voortgebracht. Vroeger had je mensen als Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal. Tegenwoordig zijn Roel Boomstra en Jan Groenendijk de grote mannen. Maar we krijgen ook de hele wereldtop bij de dames op bezoek. We zijn dan ook enorm trots dat wij als SNA dit evenement al meer dan tien jaar mogen organiseren. Heerhugowaard was lange tijd het enige World Cup toernooi in Nederland, maar komend najaar wordt in Drenthe nog een toptoernooi gehouden.” SNA heeft in haar bestaan de nodige talenten voortgebracht. Eén daarvan, Luuk Terweijden, was al lid op zijn zesde. Pas na een aantal jaren groeide hij tot grote hoogte. Ook hij zal van 16 tot en met 23 juli te zien zijn in de fraaie hal van DOV in Heerhugowaard.

Meer informatie over het Heerhugowaard Open en het wedstrijdschema is te vinden op www.heerhugowaardopen.com.