Geslaagde Ergometer Estafette bij Roeivereniging Ossa

Sport
Een kleine 632.000 meter werd er geroeid bij Ossa!
Een kleine 632.000 meter werd er geroeid bij Ossa! (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Roeivereniging Ossa organiseerde zaterdag 23 maart een indoor-roeievenement op haar terrein aan de Westdijk in Heerhugowaard. Van 08.00 tot 20.00 uur werd op vier roeimachines continue geroeid. Dit gebeurde in estafettevorm; ieder kwartier werd er gewisseld. Iedereen kon meedoen aan dit evenement, maar het waren voornamelijk leden en oud-leden van Ossa die hun sportiefste beentje voorzetten.

Het idee voor de indoor-roeiestafette kwam uit de koker van Bianca Esselman. “Omdat we op dit moment, nu ons nieuwe clubhuis gebouwd wordt, minder boten tot onze beschikking hebben en we in de winter ook vaak op de ergometers zitten. Want roeien kan je het hele jaar door, mits het niet vriest natuurlijk, maar dan ga je binnen.” Ossa beleeft een jubileumjaar, want de roeivereniging bestaat dit jaar 50 jaar. De club trakteert zichzelf met een clubhuis, op dijkhoogte zodat je vanaf het clubhuis mooi op het water kunt kijken. 

Om klokslag 08.00 uur was de aftrap door oud-Ossa-lid en Nederlands kampioen indoorroeien in de paralympische klasse Geert-Jan Borst, die samen met organisator Bianca Esselman en leden Rudy en Art van Ossa van start ging. Bianca: “De stemming zat er goed in en het schema liep lekker. Alles was gevuld en dat was best een hele klus. We hebben zelfs een ziekmelding op het laatste moment kunnen opvullen, met dank aan onze buren van Team Thom van Straten, die de deelnemers van Kamp Fowler enthousiast hebben kunnen maken.”

83 jaar

Bij Ossa heeft jong en oud geroeid. Bianca: “De oudste roeier was 83 jaar, in het team van de familie Douwsta. Opa, zoon en kleindochter deden mee. Een aantal leden deed twee keer mee, anderen meerdere keren. Ik had mezelf dertien keer ingedeeld, maar dat bleek iets te veel van het goede als je ook alles nog draaiende moet houden. Het werd uiteindelijk elf keer een kwartier. Al ging de laatste puur op karakter. Maar Nancy heeft ook negen keer geroeid en Geert-Jan en Jelmer waren eveneens ‘grootaandeelhouders’. In de kantine werden intussen heerlijke pannenkoeken gebakken voor de roeiers en die gingen er goed in. We werden opgezweept door de muziek op de achtergrond en het aanwezige publiek, dat bestond uit voornamelijk Ossa-leden maar ook familieleden van de roeiers kwamen langs om aan te moedigen. De QR-code werd volop gescand en zo kon er nog geld ingezameld worden voor nieuwe ergometers en voor de inrichting voor het eigen krachthonk, straks in de nieuwbouw.”

Bianca spreekt van een geslaagde dag voor Ossa, waarbij maar liefst 631.994 meter geroeid werd! “Dank aan iedereen die heeft meegeholpen. Heb je dit gemist, dan kan je altijd langskomen op de open dag, zondag 14 april van 14.00 tot 16.00 uur. Heerlijk in de buitenlucht sporten op het water! Roeien kan al vanaf 10 jaar. Wedstrijd of marathon; alles is mogelijk. Tegen jeugdige sportieve mensen zou ik willen zeggen: meld je aan. Misschien roei je straks wel met mij in de boot!”

Meer weten? Kijk op www.rv-ossa.nl


Roeiers in actie op de ergometers.- (Foto: Aangeleverd)