Muziek- en Dansschool Heiloo krijgt vorm

Cultuur
Muziekschooldirecteur Pauline Folkerts en wethouder Antoine Tromp voor de nieuwe entree.
Muziekschooldirecteur Pauline Folkerts en wethouder Antoine Tromp voor de nieuwe entree. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Het hoogste punt bereikt en gewoon even met elkaar kijken hoe het werk vordert. Een klein gezelschap kon woensdag de spectaculaire nieuwe houten buitenkant bewonderen en binnen zien hoe slim de verbouwing zal uitpakken. De nieuwe Muziek- en Dansschool Heiloo krijgt vorm, op de vertrouwde plek aan het Veld. “En volgende week maken we de nieuwe naam bekend, die hebben we gekozen uit liefst 150 inzendingen. En dan gaat het vast nog meer leven. Maar het draagvlak lijkt al groot, gezien alle mooie reacties van de omringende buurt.” Directeur Pauline Folkerts is overduidelijk blij met hoe het allemaal gaat. En zo toonde wethouder Antoine Tromp zich ook.

door Ed Bausch

Ze hielden voor de nieuwe entree in aanbouw een soort openbaar tweegesprek. Directeur en wethouder zien in de verbouw en gedeeltelijke nieuwbouw bevestiging van wat werd gehoopt: een impuls voor het culturele leven. “Ja, een plek waar veel verenigingen elkaar kunnen ontmoeten, waar doorstroming kan zijn van solospel naar muziek en theater maken in ensemblevorm. Waar opslag kan zijn van instrumentarium, waar een goed podium is”, zegt wethouder Tromp.

Pauline Folkerts: “Eigenlijk is dit best snel gegaan. Toen ik hier bijna vier jaar geleden kwam, hebben we eerst een haalbaarheidsstudie laten doen en met veel partijen gesproken. De gemeenteraad was steeds unaniem, bij elke stap. Dus vol goede moed maken we ons op voor een mooie opening zaterdag 14 september, met de tweede editie van het Veldfestival. Dan nog wat groter dan de eerste keer, want we betrekken het hele park er nu bij.”

Akoestische bunkers

De architect heeft goed naar de omgeving gekeken want er loopt nu een lijn, een gang dwars door het hele (verlengde) gebouw, waardoor je twee kanten van het park ziet. Een knappe vondst. De entree is groter en hoger en wordt een soort van eigen ruimte. “Je stapt niet als voorheen meteen de zaal binnen waar net een optreden is.” Opvallend zijn de akoestische ‘bunkers’ tussen de podiumzaal en de leslokalen. “Dat zijn de geluidsbuffers en we kunnen er meteen ook veel opslag in kwijt. In de aanbouw komt de balletzaal, met een zwevende vloer, een grote spiegel en ruim uitzicht op het park. Die zaal krijgt ook een eigen entree, zodat gebruikers niet het hele gebouw door hoeven.” 

Gebouw voor gemeenschap

Pauline ziet de levendige dagelijkse dynamiek al helemaal voor zich. “We denken dat er ook meer gebruik van de zalen overdag zal zijn.” Wethouder en directeur zijn ook blij dat alles verloopt volgens budget. Onze boodschap is ook steeds geweest: veel doen met weinig en zo veel mogelijk materialen hergebruiken. De vertegenwoordigers van Aannemingsbedrijf Wit uit Wognum en Houtbouw ’t Zand zijn enthousiast. “Zo’n verbouwing en het realiseren van een aanbouw doen ook een beroep op improviseren, maatwerk en dat is voor onze mensen juist leuk. Iedereen vind het mooi om mee te werken aan een gebouw dat beschikbaar komt voor de gemeenschap. Dat is altijd iets speciaals in de bouwwereld.”

Werken met lokale bedrijven

Pauline is nu ook flink aan de slag voor de herinrichting. “We werken natuurlijk met lokale bedrijven. We vinden al veel support bij stoffeerder Erkamp, want die denkt goed mee met de vloer in de podiumzaal. We hopen dat meer bedrijven uit Heiloo ons een zetje willen geven.”

Tot slot wijst de directeur nog op de wand aan de zuidkant. Daar zie je nog gewoon de architectuur van de jaren 70. Het is mooi dat die ook eer wordt aangedaan door de architect.

Meer informatie op www.muziekendansschoolheiloo.nl.