Historische rondleiding bij Fort K’IJK

Cultuur
Fort K’IJK is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Fort K’IJK is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. (Foto: M. Schaefer)

REGIO - Tijdens het komend Weekend van het Verdedigingserfgoed is onder meer Fort K’IJK in Uitgeest te bewonderen. Dit kan zaterdag 20 april (van 13.30 tot circa 14.45 uur) met een rondleiding op dit fort van de Stelling van Amsterdam. Aanwezige gidsen kunnen er alles over vertellen. Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam?

Beleef wat zich in verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en hoe de soldaten vroeger hebben geleefd en gewerkt in hun vertrekken en stellingen. Ontdek meer over dit fort en hoe het ‘kiekeboe-kanon’ werkte en later het prachtige uitkijkpunt werd. De gidsen brengen het fort tot leven en staan stil bij de verschillende periodes waarin en waarvoor het fort werd gebruikt in het verleden.

Stelling van Amsterdam

Fort K’IJK is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. De rondleiding is minder geschikt voor jonge kinderen.
Voor of na de rondleiding kun je in de theeschenkerij een heerlijke kop thee of koffie drinken met iets lekkers erbij. Vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed kost koffie/thee en koek voor deelnemers aan de rondleiding twee euro.

Graag vooraf aanmelden, wat kan via ondergenoemde website. Het is niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel.

Audiotour

De audiotour in het fort gaat over de Stelling van Amsterdam en de bijzondere rol van dit werelderfgoed in de het natuurgebied. De tour is een aanrader voor klein (vanaf zes jaar) en groot en duurt ongeveer dertig minuten.
De tour is binnen in het goed verwarmde fort. Deelnemers bepalen zelf het tempo en slaan desgewenst een onderdeel over, of doen ‘m zelfs twee keer. De audiotour is in het  Nederlands, Engels en Duits te doorlopen. Bij een audiotour onder de tien personen is het niet nodig te reserveren.

Informatie over alle activiteiten van de organisatie en/of aanmelden voor de rondleiding op de website: www.landschapnoordholland.nl/activiteiten.